Π.Σκουρλέτης:Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει νέες πιέσεις

«Θα συζητήσουμε βεβαίως για όσα έγιναν, κυρίως όμως θα πρέπει να διαμορφώσουμε το αφήγημά μας μπροστά στις εκλογές και να το μεταμορφώσουμε σε συγκεκριμένη προγραμματική πρόταση» είπε ο κ. Σκουρλέτης, αναφερθείς στη διήμερη (Σαββατοκύριακο) σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε ότι η πανελλαδική σύσκεψη δεν μπορεί να αποτελέσει «πλήρες υποκατάστατο» του ειδικού συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, που είχε αποφασιστεί από την ΚΕ του κόμματος και το οποίο, όπως είπε, θα πρέπει να γίνει μετεκλογικά, χωρίς χρονική πίεση. Τόνισε ακόμη:

«Θέλω να είμαι τελείως ειλικρινής και ξεκάθαρος. Υπήρχε περίπτωση να πάμε σε ένα συνέδριο παραγωγικού και γόνιμου διαλόγου, μέσα σε ένα κλίμα εκατέρωθεν κριτικής, αλλά και αλληλεγγύης; Απαντώ πως όχι, αφ’ ης στιγμής εκτιμώ ότι το κομμάτι που επέλεξε να φύγει θα παρέμενε στο συνέδριο, όχι για να συνθέσουμε απόψεις, αλλά για λόγους καθαρά τακτικούς. Για να κάνει μια ηρωική έξοδο την παραμονή της τελευταίας ημέρας του συνεδρίου. Δεν θα ήταν αυτό το συνέδριο που χρειαζόμαστε».

Ο κ. Σκουρλέτης κλήθηκε να απαντήσει κατά πόσο θεωρεί χρήσιμη την ανακοίνωση των 70 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι σε κοινή τους δήλωση εκφράζουν την απόφασή τους να στηρίξουν με όλες τους τις δυνάμεις τον πρωθυπουργό, ή εάν – αντιθέτως- πιστεύει ότι η πρωτοβουλία αυτή φαντάζει ως απόρροια πίεσης, υπό το βάρος των αποχωρήσεων. Χαρακτήρισε «επικοινωνιακά αστεία» αυτήν την κίνηση, προσθέτοντας πάντως:

«Μπορώ να το καταλάβω ως μια αντανακλαστική στάση απέναντι σε αυτή τη σαλαμοποίηση, όπου κάθε δυο –τρεις μέρες υπάρχει και μια προσωπική δήλωση αποχώρησης. Δεν ξέρω αν αυτό γίνεται αυθόρμητα ή στο πλαίσιο σχεδίου, εκ των πραγμάτων όμως δημιουργείται μια βαριά εικόνα και για αυτό θα σας έλεγα ότι στα μάτια του κόσμου ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στη χειρότερή του στιγμή».

Ερωτηθείς κατά πόσο είναι εφικτή η εφαρμογή ενός προγράμματος που θα αποτελεί αντίβαρο στα μέτρα ενός εφαρμοζόμενου μνημονίου, ο μέχρι πρότινος υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας είπε:

«Ακόμη και στο πλαίσιο μιας τόσο σφικτής συμφωνίας, υπάρχουν δυνατότητες να πάρεις μέτρα που μετριάζουν τις αρνητικές επιπτώσεις της». Ως παράδειγμα ανέφερε τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για τη ΔΕΗ:

«Αρχικά στο τραπέζι για τον ΑΔΜΗΕ είχαν θέσει μόνο την ιδιωτικοποίηση, αλλά  τελικά αποδέχθηκαν τις εναλλακτικές μας προτάσεις και διαφυλάχθηκε ο δημόσιος χαρακτήρας του. Αν στη δική μου θέση βρισκόταν ο κ. Κωστής Χατζηδάκης, αντιλαμβάνεστε τι θα είχε γίνει…».

Ο κ. Σκουρλέτης πάντως τόνισε ότι μια μελλοντική κυβέρνηση με κορμό- πάλι- τον ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει νέες πιέσεις και αξιώσεις, ή επαναφορά αξιώσεων που προσωρινά έχουν αρθεί. «Η πίεση θα είναι συνεχής» προειδοποίησε, σημειώνοντας πως οι δανειστές στην υπόθεση της Ελλάδας φανερώνουν το νεοφιλελεύθερο σχέδιο για όλη την Ευρώπη.

Δήλωσε αντίθετος σε ιδέες για συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ σε κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού», εξηγώντας τους λόγους και προσθέτοντας:

«Εκ μέρους συστημικών κέντρων επιχειρείται να συρθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια τέτοια επιλογή. Θα το ήθελαν πολύ, διότι θα ήταν ένα αρνητικό παράδειγμα. Να λένε ‘κοιτάξτε πώς άρχισε και πού κατέληξε’… Θα πρέπει να το αποφύγουμε, διότι οι πιέσεις θα είναι μεγάλες» πρόσθεσε και επεσήμανε ότι το κατά πόσο ισχυρός θα εξέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ από τις εκλογές θα καθορίσει πολλά, και ως προς αυτό το θέμα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα