Π. Ρήγας: Όλη η προοδευτική Ευρώπη έχει στραμμένο το βλέμμα της στον ΣΥΡΙΖΑ

????? ????????????????? /PHASMA /î?????Συνέντευξη του γραμματέα της ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ, Π. Ρήγα στον ρ/σ Παραπολιτικά fm και τους δημοσιογράφους Μ. Πυργιώτη και Α. Παπαδόπουλο

 

Για τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση

Υπάρχουν διάφορες σκέψεις για το πώς θα βελτιωθεί το πολιτικό σύστημα που θα συζητηθούν την κατάλληλη στιγμή με ευρεία διαβούλευση. Δεν έχουν συζητηθεί τα επιμέρους ακόμη και δεν έχουν συνεδριάσει η ΠΓ και η ΚΕ γι’ αυτό το θέμα. Μόλις κλείσει η αξιολόγηση, προχωρήσει η ανάκαμψη της οικονομίας και βρεθούμε σε ένα σταθερό οικονομικό περιβάλλον θα υπάρξουν περαιτέρω πρωτοβουλίες σε θεσμικό επίπεδο αλλά και όσον αφορά το παράλληλο πρόγραμμα.

Για το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

Η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος σε δύο εβδομάδες, περίπου, θα οριστικοποιήσει τον οδικό χάρτη για το συνέδριο. Η προετοιμασία των θέσεων και του καταστατικού έχει ολοκληρωθεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αντιστοιχηθεί με την κοινωνική του αποδοχή. Πρέπει να είναι ένα συνέδριο καλά προετοιμασμένο και να δώσει μεγάλες απαντήσεις στα ερωτήματα που έχουν τεθεί με βάση την εμπειρία που έχει αποκτήσει έως τώρα, ενός κόμματος της Ριζοσπαστικής Αριστεράς που βρίσκεται στην κυβέρνηση εν μέσω οικονομικής κρίσης. Έχει στραμμένο το βλέμμα της στον ΣΥΡΙΖΑ όλη η προοδευτική Ευρώπη ελπίζοντας να πετύχει αυτό το εγχείρημα.

Για πιθανή συνεργασία με τη Σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη

Όλα τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε επιβολή του ακραίου νεοφιλελευθερισμού στην Ευρώπη. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο είχαν ενταχθεί και μεγάλα κομμάτια της σοσιαλδημοκρατίας. Η κρίση στην Ευρώπη δεν είναι μόνο οικονομική πια, υπάρχει η προσφυγική κρίση και η κρίση ασφάλειας. Αυτό το πλαίσιο δημιουργεί όλες τις προϋποθέσεις να επανέλθει η Ευρώπη στον βασικό πυρήνα των αξιών της. Σε αυτή την κατεύθυνση όσοι αντιλαμβάνονται το διαφορετικό δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει η Ευρώπη, μπορούν και θα είναι σύμμαχοι σε αυτή τη προσπάθεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε το δρόμο.

Για το 3ο μνημόνιο

Έγινε μια δύσκολη επιλογή από πλευράς μας. Δεν έχουμε απεμπολήσει το εναλλακτικό πρόγραμμα το οποίο πρέπει να εφαρμοστεί. Προσπαθούμε μέσα σ’ αυτή τη δέσμευση που ήταν σκληρή αλλά πολύ καλύτερη από την προηγούμενη να πάρουμε πρωτοβουλίες ώστε να σπάσουν τα αποστήματα που δημιούργησαν το φαύλο κύκλο στη χώρα. Το εύκολο θα ήταν να εγκαταλείψουμε την διακυβέρνηση της χώρας. Αντίθετα καταφύγαμε στην ετυμηγορία του ελληνικού λαού με τις εκλογές του Σεπτέμβρη.

Για ενδεχόμενο διεύρυνσης μέσα από το Συνέδριο με πρόσωπα που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ ή είχαν αποστασιοποιηθεί παλαιότερα από τον ΣΥΡΙΖΑ

Η διεύρυνση δεν είναι μόνο θέμα προσώπων. Είναι θέμα πολιτικού σχεδίου και επιλογών. Όσοι συμφωνούν με το πολιτικό σχέδιο που υλοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν θέση στην προσπάθεια που γίνεται για την κοινωνική και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ μετατρέπεται σε ένα συστημικό κόμμα

Όλοι όσοι ανήκουμε στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουμε εγκαταλείψει τα όνειρα μας για αλλαγές. Συστημικό κόμμα με την έννοια που εννοείτε δεν πρόκειται να γίνουμε. Εμείς προσπαθούμε να βγάλουμε τη χώρα από αυτό το αδιέξοδο που την οδήγησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και ταυτόχρονα να κάνουμε εκείνες τις μεγάλες τομές οι οποίες είναι στο πρόγραμμα της Αριστεράς.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα