Π. Ρήγας: «Ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε είχε ποτέ ούτε θα έχει στο μέλλον δικά του τηλεοπτικά κανάλια»

47361239916342Την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες εκφράζει ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας, τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν είχε ούτε θα αποκτήσει «δικά του» κανάλια.

 

Θα ήθελα το σχόλιό σας για τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Είστε ικανοποιημένος από τον τρόπο διεξαγωγής του και τα αποτελέσματά του;

Με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού αυτού μπαίνει τέλος σε ένα καθεστώς ανομίας που επί σχεδόν τρεις δεκαετίες ταλαιπώρησε την τηλεοπτική πραγματικότητα της χώρας. Εξ ορισμού, λοιπόν, η κατάσταση θα είναι καλύτερη. Δεν νομίζω πως υπάρχει κάποιος που μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό. Σε ό,τι αφορά τον τρόπο διεξαγωγής, θεωρώ ότι η ίδια η συμμετοχή των υποψήφιων καναλαρχών, παλαιών και νέων, σε όλα τα στάδια της διαδικασίας αποτελεί την καλύτερη απάντηση για την ποιότητά της. Πέρα από νομικές κινήσεις τακτικής –που έπεσαν στο κενό– και κραυγές εντυπωσιασμού, το σύνολο των επιχειρηματιών αναγνώρισε στην πράξη το αδιάβλητο της διαδικασίας.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τα υφιστάμενα τηλεοπτικά κανάλια κατηγορούν την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να δημιουργήσει «νέα διαπλοκή» και να χειραγωγήσει τα ΜΜΕ. Τι απαντάτε;

Να μην κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια. Το προδιαγεγραμμένο τέλος της πολυετούς ασυδοσίας στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών έχει προκαλέσει εμφανή εκνευρισμό στα υφιστάμενα τηλεοπτικά κανάλια και στους πολιτικούς τους φίλους. Ξέρετε, όταν μιλά κανείς για νέα διαπλοκή, αναγνωρίζει ταυτόχρονα με ειλικρίνεια την ύπαρξη μιας «παλαιάς». Το ποιοι συμμετείχαν σε αυτήν το αφήνω στην κρίση των αναγνωστών μας. Με τον τρόπο που διεξήχθη ο διαγωνισμός, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι η κυβέρνηση, ακόμα και αν υποθέσουμε ότι ήθελε, είχε τη δυνατότητα να δώσει άδεια σε κάποιον «φιλικό», ας πούμε, καναλάρχη. Ας μη μας κουνάνε, λοιπόν, το δάχτυλο αυτοί που μόλις το έβγαλαν από το βάζο με το μέλι. Ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε είχε ποτέ ούτε θα έχει στο μέλλον «δικά του» τηλεοπτικά κανάλια.

Πώς σχολιάζετε τη δέσμευση της ΝΔ ότι δεν αναγνωρίζει τον διαγωνισμό και θα τον ακυρώσει, όταν γίνει κυβέρνηση;

Από την πρώτη στιγμή η ΝΔ έδωσε τον υπέρ πάντων αγώνα για να μην αλλάξει τίποτα με το καθεστώς των τηλεοπτικών αδειών. Αρνήθηκε πεισματικά να συναινέσει στη συγκρότηση του ΕΣΡ, επιδιώκοντας με τον τρόπο αυτό να μπλοκάρει κάθε διαδικασία που θα έκοβε τα προκλητικά προνόμια όσων για 27 ολόκληρα χρόνια καταχρώνται τις δημόσιες συχνότητες. Τον τελευταίο καιρό έχει, δυστυχώς, επιλέξει να κινείται στα όρια της πολιτικής υστερίας, δεσμευόμενη για πράγματα που κινούνται πέρα από τα όρια της συνταγματικότητας. Φοβάμαι πως αδυνατώ να κάνω κάποιο άλλο σχόλιο μπροστά σε αυτή την πρωτοφανή απώλεια ψυχραιμίας, προς υπεράσπιση μάλιστα συγκεκριμένων ολιγαρχικών συμφερόντων.

Ήδη το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει αρχίσει τις επαφές με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος. Τι αναμένετε από τη διαδικασία;

Αυτό που και ο υπουργός Οικονομικών, ο κ. Τσακαλώτος, έχει επισημάνει: Κάθε αξιολόγηση να είναι πιο εύκολη, πιο ήπια, αν θέλετε, από την προηγούμενη. Αυτό που έχει πρωταρχική για εμάς σημασία είναι η κατά το δυνατόν ταχύτερη ολοκλήρωση και αυτής της διαδικασίας για δύο κυρίως λόγους: αφενός για να εκταμιευτεί η επόμενη υποδόση, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας θα διοχετευτεί άμεσα στην πραγματική οικονομία μέσω της εξόφλησης κρατικών οφειλών, και αφετέρου για να συνεχιστεί άμεσα η συζήτηση για την απομείωση του ελληνικού χρέους.

Ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά τις απαιτήσεις των δανειστών για νέες παρεμβάσεις στα εργασιακά;

Αίσθησή μου είναι ότι ο κόσμος δεν θέλει πλέον να ακούει για «κόκκινες γραμμές». Έχει πλέον αντιληφθεί ότι αυτή η κυβέρνηση δίνει κάθε φορά σκληρές και ενίοτε νικηφόρες μάχες, προκειμένου να προστατέψει τα δικαιώματα και τις ανάγκες των πολλών, όλων εκείνων που έχουν πληγεί με τον πλέον σκληρό και άδικο τρόπο από την κρίση. Μετά την αποτελεσματική προστασία της πρώτης κατοικίας και των συντάξεων, μια τέτοια μάχη είναι και τα εργασιακά. Δέσμευσή μας είναι πως θα κάνουμε τα πάντα ώστε να μπει μια τάξη στην απορρύθμιση που, δυστυχώς, επικρατεί τα τελευταία χρόνια στην αγορά εργασίας, ώστε να δοθεί επιτέλους ένα τέλος στο καθεστώς της αδήλωτης/ανασφάλιστης εργασίας και να τεθούν και πάλι σε ισχύ οι συλλογικές συμβάσεις.

Μπορείτε να εξηγήσετε με απλό τρόπο τι ακριβώς συμβαίνει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την κυβέρνηση σε σχέση με την ΕΛΣΤΑΤ;

Δεν θεωρώ ότι υπάρχει κάποια αντιδικία μεταξύ κυβέρνησης και Κομισιόν σχετικά με την ΕΛΣΤΑΤ. Υπάρχει μια συγκεκριμένη υπόθεση από το 2010 για τον ρόλο του τότε προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, η οποία και εκκρεμεί στη Δικαιοσύνη. Προκαλεί πάντως αρνητική εντύπωση η, τουλάχιστον, άκομψη παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στον βαθμό μάλιστα που καλεί την ελληνική κυβέρνηση να πάρει θέση σε αυτό το στάδιο της δικαστικής διαδικασίας.

Μέχρι στιγμής θεωρείτε ότι η κυβέρνηση ανταποκρίνεται στις προεκλογικές της δεσμεύσεις, ιδίως στο ζήτημα της ελάφρυνσης όσων χτυπήθηκαν πιο πολύ από την κρίση;

Έχω ξαναπεί παλαιότερα πως δεν τρέφουμε αυταπάτες ότι η κατάσταση είναι ειδυλλιακή ή ότι οι κοινωνικές αντοχές δεν δοκιμάζουν τα όριά τους. Ζούμε μέσα στην κοινωνία, βρισκόμαστε σε τακτική επαφή με τους φορείς της αγοράς και δεν αιθεροβατούμε, οι δυσκολίες είναι προφανείς. Με μια σειρά ενεργειών, όπως το πρόγραμμα για την ανθρωπιστική κρίση, η κάρτα αλληλεγγύης, η δωρεάν πρόσβαση των ανασφάλιστων συμπολιτών μας στα δημόσια νοσοκομεία, η δωρεάν μεταφορά των ανέργων με τα μέσα μεταφοράς, προσπαθήσαμε να δώσουμε μια πρώτη ανάσα ανακούφισης στους δοκιμαζόμενους συμπολίτες μας. Μπαίνοντας στην πολυπόθητη περίοδο της οικονομικής ανάκαμψης, κύριο μέλημά μας είναι η διεύρυνση του πεδίου άσκησης κοινωνικών πολιτικών.

Τι περιμένετε να ακούσετε από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ;

Ο ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ συμπίπτει με τον ένα χρόνο από την έναρξη της δεύτερης περιόδου διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Περιμένω, λοιπόν, να ακούσω έναν απολογισμό για τα κυβερνητικά πεπραγμένα, τα οποία, παρά τον ορυμαγδό της παραπληροφόρησης, δεν είναι λίγα, καθώς επίσης, ταυτόχρονα, το πώς θα εξελιχθεί το συνολικό σχέδιο ανασυγκρότησης της κοινωνίας και της οικονομίας που έχουμε θέσει σε εφαρμογή. Δεν αρκεί να μιλάμε για δίκαιη ανάπτυξη, οφείλουμε να περιγράψουμε στους πολίτες με σαφήνεια το πώς αυτή θα επιτευχθεί.

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε διαρκείς επαφές με ηγέτες της ευρωπαϊκής κεντροαριστεράς. Γίνεται ο ΣΥΡΙΖΑ ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα;

Η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία είχε μετατραπεί τα τελευταία χρόνια στον άβουλο συνοδοιπόρο και αχθοφόρο του νεοφιλελευθερισμού. Την τελευταία περίοδο μοιάζει να έχει αρχίσει επιτέλους να αντιλαμβάνεται τις διαλυτικές σε επίπεδο κοινωνίας συνέπειες της άκριτης δημοσιονομικής πειθαρχίας και της άκρατης λιτότητας και κάνει μικρά αλλά σταθερά βήματα μετατόπισης προς θέσεις και ιδέες που υποστηρίζουμε ως πολιτικός χώρος από παλιά. Δεν υπάρχει, λοιπόν, κανένα ζήτημα μετατροπής του ΣΥΡΙΖΑ σε σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Αυτό που συμβαίνει, έστω και με τεράστια καθυστέρηση, είναι η συνειδητοποίηση της ανάγκης σύγκλισης και διαλόγου μεταξύ πολιτικών φορέων που αντιλαμβάνονται το πλήρες αδιέξοδο και την επείγουσα ανάγκη αλλαγής της πορείας που ακολουθεί η Ευρώπη.

Πηγή: free-sunday

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα