Π. Ρήγας: Ο κόσμος με τις αγωνίες του στηρίζει την κυβέρνηση

«Πρέπει να γίνουν πολύ μεγάλες αλλαγές και γρήγορα ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των πολιτών» τόνισε σε συνέντευξη του ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Ρήγας, στον Ραδιοφωνικό Σταθμό ΒΗΜΑ FM panos-rigas

Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης του Γραμματέα της Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Ρήγα, στον Ραδιοφωνικό Σταθμό ΒΗΜΑ FM:

Για το ασφαλιστικό

Στην Πολιτική Γραμματεία έγινε αναλυτική συζήτηση και κατατέθηκαν σκέψεις και προτάσεις για το πώς μπορεί να αντιμετωπισθεί το ασφαλιστικό.

Το ασφαλιστικό είναι ένα δύσκολο πρόβλημα και είναι ανεξάρτητο της οικονομικής κρίσης. Μια από τις βασικές αιτίες της κατάρρευσης του ασφαλιστικού μας συστήματος είναι η διαχρονική καταλήστευση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων που έγινε από τις κυβερνήσεις τα τελευταία εξήντα δύο χρόνια και το κούρεμα των αποθεματικών. Το ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο. Δεν μπορεί να λυθεί το πρόβλημα του ασφαλιστικού συστήματος αν δεν υπάρξει ανάπτυξη, απασχόληση και δεν μειωθεί η ανεργία. Πρέπει όμως στην περίοδο που βρισκόμαστε να πάρουμε μέτρα για να μπορούν να έχουν συντάξεις και ασφαλιστική κάλυψη οι εργαζόμενοι.

Για τα μέτρα και το πώς θα περάσει το ασφαλιστικό από την κοινωνία

Δεν έχουμε καταλήξει ακόμα και δεν έχει καταλήξει και η κυβέρνηση. Προσπαθεί να βρει μέτρα και ισοδύναμα που δεν θα δημιουργούν πρόβλημα στο ασφαλιστικό και δεν θα επηρεάζουν καταρχήν τις χαμηλές συντάξεις.

Εκείνο που βλέπω, και από την τελευταία μου εμπειρία σε περιοδεία μου στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, είναι ότι υπάρχει μια αγωνία στον κόσμο όπως και σε όλους μας. Ο κόσμος έχει τις αγωνίες του αλλά στηρίζει. Αναλάβαμε μια δύσκολη πορεία με δεδομένο τη συμφωνία που υπογράψαμε έχοντας δώσει μια πολύ μεγάλη μάχη. Είναι δύσκολες οι συνθήκες απέναντι σε ένα νεοφιλελεύθερο μπλοκ ισχυρό και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.

Για το δείγμα γραφής της κυβέρνησης

Έχουν γίνει πάρα πολλά θετικά μέχρι τώρα.  Στους 9 μήνες αυτή η κυβέρνηση με όλα αυτά που είχε ν’ αντιμετωπίσει έχει δείξει θετικά δείγματα γραφής.  Πρέπει ν’ αλλάξεις στερεότυπα χρόνων και να γίνουν μεγάλες τομές μέσα στο ελληνικό κράτος. Δεν είναι μόνο η διαπραγμάτευση. Θέλουμε ν’ αλλάξουμε  το μοντέλο της δημόσιας διοίκησης και να γίνουν μεγάλες τομές σε όλη τη λειτουργία του ελληνικού κράτους. Αν δεν γίνουν αυτά το νέο παραγωγικό μοντέλο που θέλουμε να αντικαταστήσει το παλιό που κατέστρεψε την οικονομία, δεν θα υλοποιηθεί, αν δεν αλλάξει η μορφή της διοίκησης στο ελληνικό κράτος.

Πρωτοβουλίες πάρθηκαν το προηγούμενο διάστημα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, η ρύθμιση για τις 100 δόσεις, ο νόμος για την ιθαγένεια  και  αυτός για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες.

Για το σύστημα υγείας

Το υπουργείο υγείας κάνει τεράστια προσπάθεια να κρατηθεί το σύστημα υγείας και επίσης να ενισχυθεί με προσωπικό. Θα γίνουν προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού το επόμενο διάστημα για να καλυφθούν τα κενά τα οποία υπάρχουν ώστε να βελτιωθεί η λειτουργία του συστήματος υγείας.

Για τις αλλαγές στο παλιό σύστημα

Είμαι από αυτούς που ισχυρίζονται ότι πρέπει να γίνουν πολύ μεγάλες αλλαγές και γρήγορα ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των πολιτών. Χωρίς να υποτιμώ τα βήματα που έχουν γίνει όλους αυτούς τους 9 μήνες, πρέπει να γίνουν αλλαγές και στα θέματα της φορολογίας και της φοροδιαφυγής.

Για την φορολογία

Αν τελειώσουν όλα αυτά που είναι σε εκκρεμότητα μέχρι το τέλος του χρόνου δηλαδή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το ασφαλιστικό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και υπάρξει και η εκταμίευση των δόσεων που έχουν οριστικοποιηθεί μας δίνεται η δυνατότητα, λαμβανομένου υπόψη ότι θα έχουμε ύφεση πολύ μικρότερη από ότι υπολογίζαμε, να προωθηθούν μέτρα για την ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας. Άλλο ένα παράδειγμα της δικής μας πολιτικής βούλησης και αντίληψης είναι το πώς θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα του ΕΣΠΑ για να μην χάνονται χρήματα όπως χανόντουσαν τα προηγούμενα χρόνια. Νέοι άνεργοι και νέοι επιστήμονες να μπορέσουν να εισέλθουν στην παραγωγική διαδικασία.

– See more at: http://left.gr/news/p-rigas-o-kosmos-me-tis-agonies-toy-stirizei-tin-kyvernisi#sthash.AoRY8x9f.dpuf

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα