Π. Ρήγας: Η θέση του ΣΕΒ είναι ενάντια στα συμφέροντα της χώρας

panos-rigasΓια την «άτυπη» συνάντηση της Παρασκευής για το ελληνικό χρέος, την διαπραγμάτευση, τα εργασιακά καθώς και τη στράτευση, αναφέρθηκε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Ρήγας, σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΙ.

 

«Άτυπη» χαρακτήρισε τη συνάντηση της Παρασκευής των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης με το ΔΝΤ και την ΕΚΤ ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ρήγας εξηγώντας ότι «το θέμα του χρέους αφορά όλους και πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για όλες τις χώρες» κάτι στο οποίο όπως πρόσθεσε «ήταν κάθετη και η πρόεδρος της ιταλικής Βουλής κ. Μπολντρίνι σε πρόσφατη συνάντησή τους».

Ο κ. Ρήγας κατήγγειλε τη στάση της «τρόικας εσωτερικού» υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να ξεκαθαρίσει η τρόικα εσωτερικού τη στάση της, ενώ σημείωσε ότι «η θέση του ΣΕΒ ήταν ενάντια στα συμφέροντα της χώρας».

«Κάποιοι διαπραγματεύονται υπόγεια με τους δανειστές για δικό τους όφελος» τόνισε ο κ. Ρήγας διευκρινίζοντας ότι «με αποτέλεσμα τη μια μέρα έχεις άλλη συζήτηση και την άλλη βρίσκεσαι μπροστά σε θέματα που αποτελούν αιτήματα οικονομικών συμφερόντων. Οφείλουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις να πάρουν θέση αναφορικά με την στάση του ΣΕΒ».

Επίσης, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι «εμείς έχουμε τηρήσει τη συμφωνία και το ίδιο οφείλουν να πράξουν οι δανειστές. Όσα θέματα μπαίνουν από το παράθυρο προσπαθούν να τη στρέψουν διαφορετικά τη συμφωνία. Αυτό σημαίνει ότι δεν τιμούν την υπογραφή τους και πρόκειται για ένα καταστροφικό μείγμα αποτυχημένης πολιτικής».

Ο κ. Ρήγας υπογράμμισε ότι το «σίριαλ των πιέσεων συμβαίνει κάθε φορά» πριν τη συμφωνία, ενώ τόνισε ότι «δεν θα υπάρξει υποχώρηση, όπως δεν υπήρξε και στην προηγούμενη αξιολόγηση».

Αναφέρθηκε δε, στα στοιχεία του προϋπολογισμού όπου προβλέπουν ανάπτυξη 2,7% υπέρβαση του στόχου του πλεονάσματος η κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα για το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης και το κοινωνικό κράτος. Αναφορικά με τους φόρους αποσαφήνισε ότι δεν πρόκειται για κάποιο νέο πακέτο αλλά ήταν στα πλαίσια της συμφωνίας, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι «είναι δύσκολοι» και «δεν είναι στη δική μας αντίληψη». Με δεδομένο όμως ότι η κατάσταση στην οικονομία έχει σταθεροποιηθεί τα πράγματα αναμένονται καλύτερα για την κοινωνία.

Επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση για υιοθέτηση των θέσεων του ΔΝΤ στα εργασιακά υπενθυμίζοντας στον κ. Βορίδη που την εκπροσωπούσε στο πάνελ, τη συνέντευξη του Κ. Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον Ποστ. “Έχει πάρει την πιο σκληρή θέση ο κ. Μητσοτάκης ως προς τα μέτρα που ζητάει το ΔΝΤ για τις ομαδικές απολύσεις και τα εργασιακά” είπε ο κ. Ρήγας ενώ ο κ. Βορίδης απέφυγε να απαντήσει μεταστρέφοντας την συζήτηση σε άλλο θέμα.

Επιπλέον ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο τι είχε ήδη συμφωνήσει η Ν.Δ., όταν ήταν στην κυβέρνηση, με το mail Χαρδούβελη που περιελάμβανε μέτρα 25 δις καθώς είχαν αποδεχθεί πλεονάσματα 4.5% και επιπλέον τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις, περικοπές σε Υγεία και Παιδεία κ.α.

Κλείνοντας ο κ. Ρήγας ερωτώμενος για το θέμα της στράτευσης στα 18 ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί πλήρως ενώ για τη Συνθήκη της Λωζάνης υποστήριξε ότι είναι δεδομένη η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης και το θέμα αυτό δεν ανοίγει.

Κατ. Μπρέγιαννη

avgi.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα