Π.Μοσκοβισί:Γρήγορα η αξιολόγηση

moskoΤην ανάγκη να «κλείσει» όσο το δυνατόν ταχύτερα η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος τόνισε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Για την ακρίβεια ο ίδιος δε μπόρεσε να παρευρεθεί, όμως απέστειλε στους παρευρισκομένους την ομιλία του. «Μπορούμε να στρέψουμε τώρα την προσοχή μας στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος, η οποία πρέπει να πραγματοποιηθεί γρήγορα ώστε να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη», είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Σταθερή η θέση της Ελλάδας στην Ένωση

Ο κ. Μοσκοβισί τόνισε με νόημα ότι «η θέση της Ελλάδας στην Ένωση είναι σταθερή», προσθέτοντας πως Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί ξανά το δεύτερο εξάμηνο του έτους και το 2017 θα κινηθεί με ρυθμούς ανάπτυξης 2,7%. Πράγμα που συναρτάται κυρίως με την υλοποίηση των ζωτικών μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν στο πρόγραμμα του καλοκαιριού, όπως είπε..

Τι πρέπει να γίνει

Ο κ. Μοσκοβισί εξήγησε πως η υλοποίηση θα προετοιμάσει το έδαφος για την επιστροφή της εμπιστοσύνης και θα επιτρέψει την αναμενόμενη ελάφρυνση των ελέγχων στην κίνηση των κεφαλαίων, τονίζοντας πως αναμένεται ότι οι επενδύσεις θα ωφεληθούν από την επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα και την επανεκκίνηση της διαδικασίας ιδιωτικοποιήσεων και ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα τονώσουν το επιχειρηματικό περιβάλλον και θα ενισχύσουν τα βασικά μεγέθη της οικονομίας. «Αν και η ανεργία παραμένει σε επώδυνα υψηλά επίπεδα, τουλάχιστον εξακολουθεί να κινείται αργά προς τη σωστή κατεύθυνση, δηλαδή πτωτικά», είπε χαρακτηριστικά.

Θετικό το κλίμα

Όπως πρόσθεσε, «Αν και έχει σημειωθεί ήδη σημαντική πρόοδος, πρέπει να γνωρίζουμε ότι χρειάζεται να γίνουν περισσότερα… Η ομάδα μου βρίσκεται στην Αθήνα από τα μέσα Ιανουαρίου, μαζί με τους εταίρους μας. Είμαι σε θέση να βεβαιώσω ότι το γενικό κλίμα των συζητήσεων ήταν θετικό. Και χαιρετίζω τη δέσμευση για γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης που εξέφρασαν οι αρχές».

Να δοθεί eυρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό

Επιπλέον, ο κ.Μοσκοβισί είπε ότι πιστεύει ακράδαντα ότι μία ευρεία πολιτική συναίνεση θα αύξανε επίσης την πιθανότητα επιτυχίας και θα μείωνε την αβεβαιότητα.

Αναφορικά με το προσφυγικό ανέφερε «όλοι γνωρίζουμε, ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο μέτωπο ενός μεταναστευτικού κύματος χωρίς προηγούμενο από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική προς την Ευρώπη», ενώ τόνισε ότι πρέπει να δοθεί ευρωπαική λύση, λέγοντας: «Η κατάσταση αποτελεί μια πρόκληση για ολόκληρη την ΕΕ και απαιτεί μια συντονισμένη Ευρωπαϊκή λύση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να συνδράμει παρέχοντας όλη την τεχνική και χρηματοοικονομική στήριξη που μπορεί».

Πηγή:avgi

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα