Π. Κουρουμπλής: Η αλληλεγγύη των νησιωτών έσωσε την τιμή της Ευρώπης

ImageHandler (2)Ευθύνες στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες επιρρίπτει ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, καταλογίζοντάς της ότι, ενώ είχε δεσμευτεί για τη διαμονή 20.000 προσφύγων σε ενοικιαζόμενα καταλύματα, τελικά έχουν εγκατασταθεί σε αυτά λιγότεροι από 3.000. Αντιθέτως, εξήρε τη στάση των νησιωτών, λέγοντας ότι η αλληλεγγύη τους «έσωσε την τιμή της Ευρώπης».

«Πιστέψαμε στην Ευρώπη των ανοιχτών συνόρων η οποία κατεδάφισε δια των κλειστών συνόρων το περιεχόμενο της Συνθήκης της Γενεύης. Δεν ήταν συνεπής με τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Frontex και στην ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή. Μας υποσχέθηκαν 50 σκάφη, μας έστειλαν 8» πρόσθεσε ο υπουργός, μιλώντας την Παρασκευή στο συνέδριο της ΚΕΔΕ για το Προσφυγικό που διεξάγεται στη Σάμο.
«Είναι άδικα τα επιχειρήματα, ότι η στάση της σημερινής κυβέρνησης συνέβαλε στην αύξηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Καταφέραμε να υπάρξει δέσμευση των υπολοίπων χωρών της Ε.Ε. για κατανομή 64.000 προσφύγων στην Ευρώπη», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών.
Αναφερόμενος στις τοποθετήσεις του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη και του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη που προηγήθηκαν, ο κ. Κουρουμπλής ανέφερε ότι διαπιστώνεται πως υπάρχουν σημεία δυνητικής συνεννόησης μεταξύ των κομμάτων, προκειμένου να επιτευχθεί μια δίκαιη κατανομή των προσφύγων.
«Έχουμε ξεκινήσει μια συνεργασία που αποτελεί πραγματικό μάθημα συλλογικότητας. Ανεξαρτήτως ιδεολογικών επιλογών. Μια συνεργασία που αποδεικνύει ότι η αποφυγή των «κοκορομαχιών», μόνο θα ωφελήσει. Προσωπικά προσπαθώ αυτό να το κάνω πράξη», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα