Τι συζήτησαν για το προσφυγικό ο Μουζάλας και οι δήμαρχοι

Κατά τη διάρκεια της σημερινής έκτακτης σύσκεψης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας ζήτησε από τους δημάρχους να του υποδείξουν χώρους προσωρινής φιλοξενίας και χώρους όπου οι πρόσφυγες θα παραμένουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.prosfiges_5

«Όσο η Ειδομένη παραμένει κλειστή και μέχρι να λειτουργήσει η μετεγκατάσταση και η επανεγκατάσταση, για κάποιο χρονικό διάστημα αυτοί οι άνθρωποι θα μείνουν στη χώρα μας και κάποιοι από αυτούς θα πρέπει να τύχουν φιλοξενίας που αντιστοιχεί στο νομικό καθεστώς τους» σημείωσε ο κ. Μουζάλας.

Αυτή τη στιγμή το υπουργείο υλοποιεί σχέδιο «για πρόχειρη φιλοξενία, αμέσως μετά όμως, αφού μαζευτούν από τους δρόμους, θα υπάρξει μέριμνα για την καλύτερη φιλοξενία αυτών που νομικά τη δικαιούνται» πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, «ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής ανέλαβε προσωπικά όλη την ευθύνη για τις μέχρι τώρα ατέλειες και δυσλειτουργίες στη διαχείριση του προσφυγικού από πλευράς κυβέρνησης».

Για απουσία εθνικού σχεδιασμού κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης. Τόνισε ότι η αυτοδιοίκηση «θα βάλει την πλάτη που χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε για να αντιμετωπίσει η χώρα αυτό το ζήτημα». Ωστόσο, ζήτησε από την κυβέρνηση να δώσει τις προδιαγραφές, οπότε «να γνωρίζουμε πόσοι άνθρωποι θα φιλοξενηθούν εκεί και για πόσο διάστημα, ώστε να προτείνουμε χώρους».

Ο κ. Πατούλης σημείωσε ότι ζητήθηκε από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε νομοθετικές ρυθμίσεις, ώστε σε όσους δήμους αναλάβουν τη φιλοξενία να διατεθούν υπάλληλοι που να βοηθήσουν το έργο τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μουζάλας αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης σε 1.600 προσλήψεις υπαλλήλων από τον Μάιο. Οι προσλήψεις θα έχουν πεντάμηνη διάρκεια.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης επισήμανε ότι πρέπει η ΚΕΔΕ να συμμετάσχει στον κεντρικό σχεδιασμό μαζί με το κράτος, καθώς «είναι εσφαλμένη τακτική το υπουργείο να μιλάει χωριστά με τον κάθε δήμο»

«Ο δήμος Αθηναίων θα προσφέρει περαιτέρω χώρους από αυτούς που ήδη προσφέρει, εφόσον έχει εγγυήσεις ότι δεν θα ξαναπαρουσιαστεί αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο ενός άναρχου καταυλισμού σε κεντρική πλατεία της πόλης» σημείωσε .

Σύμφωνα με πηγές, ζητήθηκε από το δήμο Αθηναίων να διαθέσει τις παιδικές κατασκηνώσεις του, ωστόσο ο δήμαρχος Αθηναίων τόνισε ότι θα πρέπει να ανοίξουν και άλλες κατασκηνώσεις, όπως αυτές του στρατού.

Τη χρήση κατασκηνώσεων του στρατού ζήτησε και ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γιάννης Κωνσταντάτος.

Επανέλαβε επίσης ότι υπάρχει δέσμευση του υπουργείου ότι το γήπεδο χόκεϊ στο Ελληνικό θα σταματήσει να λειτουργεί ως χώρος προσωρινής φιλοξενίας στο τέλος Μαρτίου. Ωστόσο, «η πράξη δείχνει ότι αυτό δεν τηρείται και στο Ελληνικό έχουν ανοίξει και το γήπεδο του μπέιζμπολ και η αίθουσα αναχωρήσεων του δυτικού αερολιμένα». Ο κ. Κωνσταντάτος κατήγγειλε τραγικές συνθήκες φιλοξενίας των προσφύγων στους χώρους αυτούς, κατάσταση «που μας προσβάλλει όλους ως ανθρώπους, ως πολιτισμό και ως φιλοξενία».

Ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, έθεσε το αίτημα η ΚΕΔΕ να συμμετέχει στη λήψη αποφάσεων, σημειώνοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός αλλά πιθανόν να μην μπορούσε και να υπάρξει όταν το πρόβλημα είναι τόσο έντονο και πολυσύνθετο. Ζήτησε, επίσης, να μη δέχεται όλους τους πρόσφυγες το λιμάνι του Πειραιά, καθώς ξεκινάει η τουριστική σεζόν, αλλά να γίνει διαμοιρασμός και στα λιμάνια της Θεσσαλονίκης και του Βόλου.

Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Λάζαρος Κυρίζογλου, υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξει ισόρροπη κατανομή κατά μήκος της εθνικής οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης σε διαφορετικούς νομούς και περιφέρειες «με βάση ένα σχέδιο που όμως δεν μπορούμε να εκπονήσουμε ως δήμοι».

Πράξη νομοθετικού περιεχομένου με την οποία «νομίμως να δαπανούμε κονδύλια και να διαθέτουμε προσωπικό και εξοπλισμό στους χώρους φιλοξενίας» ζήτησε από το υπουργείο ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών και αντιπρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, Σίμος Δανιηλίδης. Ο ίδιος δήλωσε ότι η ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας είναι έτοιμη να υποδείξει και άλλους οκτώ-εννιά χώρους σε όλη την Κεντρική Μακεδονία, που θα είναι παλιά στρατόπεδα και υπάρχουσες δημόσιες και δημοτικές εκτάσεις, οι οποίες μπορούν να διαμορφωθούν σε κέντρα φιλοξενίας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα