Τι σημαίνει για τη χώρα η συμφωνία Τσίπρα-Νετανιάχου-Αναστασιάδη

Cypriot president Nicos Anastasides, centre, Greek Prime Minister Alexis Tsipras, left, and  Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu shake hands after leaving their meeting from the presidential palace in capital Nicosia in the Mediterranean island of Cyprus, Thursday, Jan. 28, 2016. The leaders of Cyprus, Greece and Israel met in the Cypriot capital with the aim to strengthen cooperation and bolster stability in a region wracked by conflict. The talks are the first tripartite summit. Discussions will cover newly found offshore gas reserves and tourism, while the leaders will sign a cooperation agreement on water resources. (AP Photo/Petros Karadjias)

Ένα μεγάλο βήμα και ιδιαίτερα επικερδές σε οικονομικό,πολιτικό και γεωστρατηγικό επίπεδο έγινε σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές με τη  τριμερής συμφωνία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ.Σύμφωνα με τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη η συμφωνία αυτή αναβαθμίζει την Ελλάδα σε πολλά επίπεδα καθώς ενισχύονται  και διαμορφώνονται νέοι αναπτυξιακοί όροι σε μια σειρά από οικονομικούς τομείς.

Παράλληλα,και ιδιαίτερα σημαντικό αυτή την περίοδο είναι ότι αναβαθμίζεται ο ρόλος της Ελλάδας, ως παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Ιδιαίτερα σημαντικός από τους τομείς της συνεργασίας είναι αυτός της ενέργειας, καθώς η ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Αν. Μεσόγειο δημιουργεί μια νέα κατάσταση στην περιοχή και μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για σταθερότητα και συνεργασία.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι, οι κ.κ. Αλέξης Τσίπρας, Νίκος Αναστασιάδης και Μπένζαμιν Νετανιάχου έδωσαν έμφαση στα θέματα της ενέργειας και αποφάσισαν τη σύσταση μιας κοινής Επιτροπής από στελέχη των Υπουργείων Εξωτερικών και Ενέργειας των τριών χωρών καθώς και ειδικούς εμπειρογνώμονες, η οποία θα εξετάσει τους τρόπους για τη μεταφορά του φυσικού αερίου της Νοτιοανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη.

Σε αυτό το πλαίσιο, κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι:Πρώτον, η συμφωνία επανεκκινεί το έργο του αγωγού φυσικού αερίου EastMed, το οποίο θα συνδέσει απ’ ευθείας τα κοιτάσματα αερίου της Ανατολικής Μεσογείου με τα ευρωπαϊκά δίκτυα. Ο EastMed αποτελεί έργο μεγάλης σημασίας για την οικονομία και την ενεργειακή ασφάλεια.

Ταυτόχρονα, προωθούνται ταυτόχρονα στρατηγικής σημασίας τριμερή ενεργειακά projects όπως το “EuroAsia Interconnector” που προβλέπει την καλωδιακή σύνδεση των τριών χωρών, για μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος στις αγορές ενέργειας της ηπειρωτικής Ευρώπης.

Μεταξύ,άλλων,διερευνώνται οι δυνατότητες κατασκευής σταθμών μεταφοράς Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στην Ελλάδα, θέμα το οποίο έχει ενταχθεί και στην τριμερή συμφωνία Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου.

Παράλληλα και σε συνέχεια της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα, θα διερευνηθούν οι δυνατότητες συνεργασίας στην τεχνολογία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που αποτελούν δυναμικά αναπτυσσόμενο τομέα της οικονομίας και αφορούν ιδιαίτερα ην Ελλάδα.

Τις ανακοινώσεις για τις συμφωνίες στο ενεργειακό πεδίο τις έκανε ο ισραηλινός πρωθυπουργός, κ. Νετανιάχου, ο οποίος χαρακτήρισε αυτήν την πρώτη συνάντηση κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ «ιστορική».

Ο κ. Τσίπρας στην παρέμβαση τόνισε πως η χώρα θα παίξει τον ρόλο της «ενεργειακής γέφυρας» ανάμεσα στην Κύπρο και το Ισραήλ και πως «δεν περιορίστηκαν στη συζήτηση αλλά στην άμεση υλοποίηση δράσεων για σύσταση μιας τριμερούς επιτροπής εξειδικευμένης στα ενεργειακά». Ο κ. Τσίπρας τοποθετήθηκε και για το Κυπριακό, τονίζοντας ότι η λύση δεν θα πρέπει να εμπεριέχει αναχρονιστικές πρόνοιες και θα πρέπει να είναι «χωρίς εγγυήσεις και εγγυητές» όπως ανέφερε.

Στη κατ΄ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον κ. Αναστασιάδη ο Πρωθυπουργός εξήρε τη σημασία της συνεργασίας για προώθηση της ειρήνης και της ανάπτυξης στην περιοχή και είπε ότι θα δημιουργήσει ένα θετικό παράδειγμα, σημειώνοντας ότι «δεν στρέφεται εναντίον τρίτων», ενώ αναφέρθηκε και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τρεις χώρες στους τομείς της ασφάλειας και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Ο Κύπριος Πρόεδρος κ. Ν. Αναστασιάδης έκανε λόγο στις δηλώσεις του για ευρύτερη συνεργασία των τριών χωρών με απώτερο στόχο την ευημερία και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Στις δυνατότητες στενότερης συνεργασίας εστίασε τέλος και ο κ. Νετανιάχου, ο οποίος τόνισε ότι στόχος της τριμερούς επιτροπής «είναι να διερευνηθούν οι τρόποι για να μεταφερθεί το φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα Κύπρου και Ισραήλ μέσω Ελλάδας στην Ευρώπη».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο καλώδιο ηλεκτροδότησης, σημειώνοντας ότι θα ποντισθεί πρώτα μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου και αργότερα θα επεκταθεί και στην Ελλάδα. Είπε τέλος ότι στη σύνοδο συζητήθηκαν και θέματα ασφάλειας και καταπολέμησης της τρομοκρατίας. «Ευελπιστούμε ότι η τριμερής συνεργασία θα φέρει πρόοδο όχι μόνο σε εμάς αλλά και στην ευρύτερη περιοχή», κατέληξε ο κ. Νετανιάχου.

Παράλληλα με τα θέματα της συμφωνίας, υπήρξε συζήτηση και διάλογος για τις περιφερειακές εξελίξεις καθώς και για θέματα ασφάλειας. «Η Ελλάδα και η Κύπρος αναλαμβάνουν να συμβάλλουν εποικοδομητικά στην ενίσχυση των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Ισραήλ. Αναλαμβάνουν επίσης να συμβάλλουν στην προώθηση του ρόλου της ΕΕ, για την επανέναρξη ουσιαστικών και αξιόπιστων συνομιλιών ανάμεσα στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη» αναφέρουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές.

«Είναι σαφές ότι η ενίσχυση, ιδιαίτερα κατά τους τελευταίους μήνες, των σχέσεων της Ελλάδας με το Ισραήλ, δεν επηρεάζει την ιστορική θέση της χώρας μας για δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Παλαιστινιακού στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ» υπογραμμίζει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, «την ανάγκη για επίλυση του ζητήματος σε τέτοια κατεύθυνση, είχε την ευκαιρία να σημειώσει ο Αλέξης Τσίπρας, στις κοινές δηλώσεις που έκανε με τον Μπ. Νετανιάχου την πρώτη μέρα του ταξιδιού, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι η πολιτική των εποικισμών που ασκεί το Ισραήλ, αποδυναμώνει την προοπτική για επανέναρξη του ισραηλινο – παλαιστινιακού διαλόγου.

Άλλωστε, στο πλαίσιο του ταξιδιού του κυβερνητικού κλιμακίου στην περιοχή, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δ. Μάρδας μετέβη στην Παλαιστίνη  κι συνομίλησε με κυβερνητικούς αξιωματούχους για τις περιφερειακές εξελίξεις και την ενίσχυση της ελληνο – παλαιστινιακής συνεργασίας».

Στην τριμερή συμφωνία, εκφράζεται και η πλήρης στήριξη στη διαπραγμάτευση για τη λύση του Κυπριακού στη βάση του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων του ΟΗΕ, που θα ενώνει το νησί με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των Κυπρίων.

Η Ελλάδα και η Κύπρος μελετούν την διεύρυνση των δικτύων οικονομικής συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και την σύναψη τριμερών συμφωνιών και με άλλες χώρες, όπως η Παλαιστίνη, η Ιορδανία και η Βουλγαρία, προσθέτουν οι κυβερνητικές πηγές.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα