”Πυρά” της Διεθνούς Αμνηστίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για το προσφυγικό

amnestyΓια συνέχιση της αποτυχημένης στρατηγικής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης κάνει λόγο η «Διεθνής Αμνηστία».

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της χθεσινής Συνόδου Κορυφής, η «Διεθνής Αμνηστία» παρατηρεί ότι «δεν υπάρχουν συνταρακτικές αλλαγές σε αυτά που οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν».

«Αυτό που χρειαζόταν ήταν μια τολμηρή, φιλόδοξη νέα προσέγγιση. Αλλά αυτό που πήραμε ήταν η συνέχιση της αποτυχημένης στρατηγικής», δηλώνει ο John Dalhuisen, διευθυντής της «Διεθνούς Αμνηστίας» για την Ευρώπη, και, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, προσθέτει:

«Ο πυρήνας των προτάσεων αφορά το πώς θα κρατήσουν τους πρόσφυγες μακριά αγνοώντας την πραγματικότητα της παγκόσμιας προσφυγικής κρίσης και τις υποχρεώσεις των κρατών να παρέχουν προστασία σε εκείνους και εκείνες που δεν μπορούν να τη βρουν αλλού».

Ο ίδιος χαρακτηρίζει το προτεινόμενο ένα δισεκατομμύριο ευρώ για τις χώρες εκτός ΕΕ, οι οποίες φιλοξενούν πρόσφυγες, θετικό μέτρο, «αλλά πέρα από αυτό, οι δεσμεύσεις απογοητεύουν.

Οι ηγέτες της ΕΕ θα πρέπει να είχαν συμφωνήσει στο πώς θα εξασφαλίσουν τις ασφαλείς και νόμιμες διόδους για τους πρόσφυγες στην Ευρώπη και στο πώς θα διορθώσουν το παραπαίον σύστημα ασύλου στην Ευρώπη».

Τέλος, εκτιμά ότι οι αριθμοί μετεγκατάστασης δεν θα ανακουφίσουν σημαντικά την πίεση στα κράτη της πρώτης γραμμής.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα