Πρώτη συμμετοχή της Κύπρου στο CERN

Cern-2Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Πάνος Ραζής,  Επιστημονικός Εκπρόσωπος της Κύπρου στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικής Ενέργειας (CERN)

Πολύ σημαντική θεωρείται η θεσμική  πλέον συμμετοχή της Κύπρου στο μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο του κόσμου, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικής Ενέργειας (CERN), με Επιστημονικό Εκπρόσωπο της χώρας μας στον εν λόγω Οργανισμό τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Κύπρου Πάνο Ραζή.

Στο πλαίσιο της ένταξης της Κύπρου ως Συνδεδεμένο Μέλος στο CERN, ο Καθηγητής Πάνος Ραζής έχει οριστεί από την Πολιτεία ως Επιστημονικός Εκπρόσωπος της Κύπρου στο CERN, λαμβάνοντας μέρος στο 181ο Συμβούλιο των χωρών μελών που συμμετέχουν στα ερευνητικά προγράμματα του CERN.

Στο εν λόγω Συμβούλιο, το οποίο διεξήχθη την εβδομάδα 12-18 Ιουνίου 2016 στο Ερευνητικό Κέντρο CERN, στα σύνορα Ελβετίας-Γαλλίας έξω από τη Γενεύη, συμμετείχε για πρώτη φορά και η Κύπρος, δια του Πρεσβευτή της στα Ηνωμένα Έθνη κ. Αντρέα Ιγνατίου και του Καθηγητή Πάνου Ραζή, ως Συνδεδεμένο Μέλος (Associate Member) με την πρόνοια να γίνει Πλήρες Μέλος μετά από τουλάχιστον δύο  χρόνια.

Tεράστια τα οφέλη από τη συμμετοχή της Κύπρου στο  CERN

Ο Καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Κύπρου και Επιστημονικός Εκπρόσωπος της Κύπρου στο CERN, Πάνος Ραζής, τόνισε την τεράστια σημασία της ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στο CERN. «Για μια μικρή χώρα όπως η Κύπρος, το γεγονός αυτό αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για την πατρίδα μας, αφού το CERN αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο στον Κόσμο, με τεράστιο αντίκτυπο στην Επιστήμη, ενώ τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει η Κύπρος σε ερευνητικό και εκπαιδευτικό επίπεδο θα είναι τεράστια», σημείωσε ο κ. Ραζής.

Στο πλαίσιο του Συμβουλίου των χωρών μελών που έγινε στο CERN, η νεοσυσταθείσα από το Υπουργικό Συμβούλιο Επιτροπή Κύπρου-CERN είχε την ευκαιρία να κάνει επαφές με τη νέα διεύθυνση του CERN, με μέλη της αντιπροσωπείας άλλων χωρών, καθώς και με στελέχη του CERN υπεύθυνα για τη μεταφορά γνώσεων (Knowledge Transfer) και τις προμήθειες (Procurement).

«Πέρα από τα επιστημονικά δρώμενα στο CERN, οι δύο τελευταίοι τομείς ενδιαφέρουν σημαντικά την Κύπρο για την αναβάθμιση της τεχνολογίας, των γνώσεων και των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, καθώς και για τη διεκδίκηση της ανάληψης σημαντικών έργων που επιτελούνται για σκοπούς του CERN. Σημαντική επίσης από κάθε σκοπιά είναι και η ανάληψη Διεθνών Συνεδρίων, Ημερίδων και Σχολείων που διεξάγονται κάτω από την αιγίδα του CERN, καθώς και η βοήθεια του CERN στη δημιουργία ενός BusinessIncubationCenter(BIC) για εταιρείες που συνδέονται με τα θέματα του CERN», ανέφερε ο κ. Ραζής.

Η Επιτροπή Κύπρου-CERN συνεδρίασε και έλαβε μια σειρά από θεσμικές αποφάσεις που θα διευκολύνουν σημαντικά την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της συμμετοχής ερευνητών από τα Κυπριακά Ιδρύματα σε ερευνητικά προγράμματα του CERN, φοιτητών και καθηγητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Οργανισμού και Κυπριακών εταιρειών/επιχειρήσεων σε προγράμματα κατάρτισης και διεκδίκησης έργων.

Στο πλαίσιο της συνεδρίας της Επιτροπής έγιναν συγκεκριμένες εισηγήσεις για συμμετοχή περισσοτέρων ομάδων από όλα τα Ιδρύματα της χώρας στα καινοτόμα προγράμματα του CERN, ώστε να αυξηθεί η κρίσιμη μάζα επιστημόνων από την Κύπρο που θα συνεργάζονται με το CERN στους τομείς της Φυσικής, της Μηχανικής, της Ραδιοχημείας, της Επιστήμης των Υλικών, της Πληροφορικής και της Ιατρικής Φυσικής.

Το φθινόπωρο σχεδιάζεται εκδήλωση στην Κύπρο για την καλύτερη δυνατή γνωριμία με τις δραστηριότητες του CERN, με τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών και ερευνητικών Ιδρυμάτων της χώρας, του ΚΕΒΕ και της ΟΕΒ, καθώς και όλων των ενδιαφερομένων για συνεργασία με το CERN.

Όπως ανέφερε ο κ. Ραζής, πολύ σημαντική θεωρείται η συνεργασία με το CERN και άλλων φορέων από την Κύπρο, πέραν από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το οποίο συμμετέχει ενεργά από της ιδρύσεώς του εδώ και 25 χρόνια στη διεξαγωγή σημαντικών πειραμάτων διεθνούς συνεργασίας στο CERN.

Το έργο που διεξάγεται στο CERN

Στο CERN, όπως σημείωσε ο Καθηγητής Πάνος Ραζής,  διεξάγεται έρευνα αναφορικά με τη μικρότερη δυνατή δομή και τους νόμους λειτουργίας του Σύμπαντος που περιγράφουν όλα τα φυσικά φαινόμενα και καθορίζουν την εξέλιξη της πορείας του. Νέες έννοιες και μοντέλα διερευνώνται λεπτομερώς, όπως ο περίφημος μηχανισμός που προσδίδει μάζα στα στοιχειώδη σωματίδια (ανακάλυψη του μποζονίου Higgs, Βραβείο Nobel Φυσικής 2013), η ασυμμετρία ύλης-αντιύλης στο Σύμπαν, η υπερσυμμετρία, σπάνιες διασπάσεις σωματιδίων, νέες διαστάσεις, η σκοτεινή ύλη και η σκοτεινή ενέργεια του Σύμπαντος, ενδεχόμενη ύπαρξη πολλών Συμπάντων. Όλα αυτά τα ενδιαφέροντα θέματα αξιοποιούν τα σχέδια του CERN για ακόμη μεγαλύτερο αριθμό κρούσεων (πάνω από 40 εκατομμύρια ανά δευτερόλεπτο) ώστε να αναδειχθούν τα πιο σπάνια κανάλια των αντιδράσεων που λαμβάνουν χώρα στο Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων, LHC, τα οποία θεωρούνται και πηγές νέων ανακαλύψεων.

Παράλληλα όμως, το CERN είναι πολύ γνωστό και για την επινόηση του παγκόσμιου διαδικτυακού ιστού www στην υπηρεσία της χρήσης του διαδικτύου, για την κατανεμημένη διαχείριση και επεξεργασία τεράστιας ποσότητας δεδομένων μέσω του παγκόσμιου πλέγματος υπολογιστών (GRID), την κρυογενική λειτουργία τεραστίων διαστάσεων  επιταχυντικών συστημάτων (π.χ. LHC) με μαγνητικά πεδία υψηλής έντασης και τη χρήση σωματιδιακής ακτινοβολίας και καινοτόμων ανιχνευτικών και ηλεκτρονικών διατάξεων, που αποτελούν το άλφα και το ωμέγα στα σύγχρονα διαγνωστικά συστήματα της ιατρικής απεικόνισης (PET/CT, MRI, SPECT, CT, TοF-PET), για τη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου και άλλων σοβαρών ασθενειών (π.χ. εκφυλιστικές νόσοι του εγκεφάλου).

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα