Πρώτη ομιλία Γιούνκερ στο Ευρωκοινοβούλιο για την Κατάσταση της Ένωσης

Luxembourg's Prime Minister and Eurogroup Chairman Jean-Claude Juncker addresses a news conference at the end of a European Union finance ministers meeting at the European Union Council in Brussels November 28, 2010. European Union finance ministers agreed an 85-billion euro ($115 billion dollar) financial rescue for Ireland on Sunday, EU sources said.   REUTERS/Thierry Roge   (BELGIUM - Tags: POLITICS BUSINESS)

Την πρώτη ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης απευθύνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Κεντρικό θέμα αναμένεται να είναι η προσφυγική κρίση και τα μέτρα που θα προτείνει η Κομισιόν για την αντιμετώπισή της. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να επαναφέρει την πρόταση για μηχανισμό ανακατανομής προσφύγων σε όλη την ΕΕ, πρόταση που είχε νααυγήσει προ μηνών εξαιτίας της αντίθεσης κρατών-μελών.

Η πρόταση αναμένεται να προβλέπει επανεγκατάσταση 120.000 μεταναστώνμ κυρίως από την Ελλάδα, την Ιταλία αλλά και την Ουγγαρία σε όλη την ΕΕ -πλην Βρετανίας και Δανίας. Την στήριξή τους στην πρόταση έχουν εκφράσει ανοικτά η Γαλλία και η Γερμανία, μαζί με την Ισπανία (που είχε αρχικά εμφανιστεί αντίθετη).

Ωστόσο, οι αντιστάσεις σε υποχρεωτικού χαρακτήρα σχήμα παραμένουν κυρίως σε χώρες της ανατολικής ΕΕ. Επιπλέον, ο Γιούνκερ αναμένεται να τοποθετηθεί και στην επιδίωξη της Βρετανίας για αλλαγή της σχέσης του Λονδίνου με την ΕΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα προσφέρει «δίκαιη συμφωνία», χωρίς όμως αλλαγές στις θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ, ανάμεσα στις οποίες η ελευθερία μετακίνησης.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα