«Πρώτα ήρθαν για τον Ασάνζ…»

φβγδφγΗ διεθνής εκστρατεία Ελευθερώστε τον Ασάνζ (FreeAssange) σχεδιάζει να πραγματοποιήσει σειρά εκδηλώσεων σε όλο τον κόσμο από τις 19 έως τις 25 Ιουνίου με τη συμπλήρωση τεσσάρων χρόνων από τότε που ο ιδρυτής τωνWikiLeaks κατέφυγε στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο ζητώντας πολιτικό άσυλο.

Οι εκδηλώσεις φέρουν τον τίτλο «Πρώτα ήρθαν για τον Ασάνζ…»παραφράζοντας το διάσημο ποίημα του Μάρτιν Νίμελερ για τη δειλία που επέδειξαν οι γερμανοί διανοούμενοι όταν οι ναζί ανήλθαν στην εξουσία.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα, στο Βελιγράδι, στοΒερολίνο, στις Βρυξέλλες, στο Μπουένος Άιρες, στη Μαδρίτη, στο Μιλάνο, στο Μοντεβιδέο, στη Νάπολη, στη Νέα Υόρκη, στο Κίτο, στο Παρίσι και στοΣαράγεβο.

Η Πάτι Σμιθ, ο Μπράιαν Ίνο, η Π.Τζ. Χάρβεϊ, ο Νόαμ Τσόμσκι, ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο Άι Γουεϊγουέι, η Βίβιεν Γουέστγουντ, ο Μάικλ Μουρ, ο Κεν Λόουτς αναμένεται να εκφράσουν την υποστήριξή τους στον 44χρονο αυστραλό «κυβερνοπολεμιστή» με τραγούδια και ομιλίες.

Το 2006 ο Ασάνζ ξεκίνησε την ιστοσελίδα WikiLeeaks η οποία από τότε έχει δώσει στη δημοσιότητα μεγάλο αριθμό μυστικών εγγράφων, μεταξύ των οποίων έγγραφα για τους πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, το κέντρο κράτησης των ΗΠΑ στο Γκουντάναμο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Ασάνζ διαμένει στην πρεσβεία του Ισημερινού από το 2012 φοβούμενος ότι αν την εγκαταλείψει θα συλληφθεί και θα εκδοθεί πρώτα στη Σουηδία, όπου κατηγορείται για βιασμό και τελικά στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου θα μπορούσε να κατηγορηθεί για κατασκοπεία εξαιτίας των δημοσιευμάτων του WikiLeaks.

Τον Φεβρουάριο, η Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Αυθαίρετη Κράτηση (WGAD) αποφάνθηκε πως ο Ασάνζ κρατείται αυθαίρετα στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο – ωστόσο η απόφαση αυτή δεν έχει σταματήσει τη δίωξή του.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα