Πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στη φθηνή χρηματοδότηση αποφασίζει η ΕΚΤ

European_Central_BankΙσως και αύριο Τετάρτη η ΕΚΤ να αποκαταστήσει την πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στη φθηνή χρηματοδότηση υποστηρίζει το Reuters

Την αποκατάσταση της πρόσβασης των ελληνικών τραπεζών στη φθηνή χρηματοδότηση «πολύ σύντομα» θα εξετάσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως δήλωσε σήμερα ο πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου. Σύμφωνα με το Reuters αυτή η απόφαση είναι πιθανό να ληφθεί ακόμη και αύριο, Τετάρτη, κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, ωστόσο, ο Μάριο Ντράγκι ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα θα πρέπει να εκπληρώσει και άλλους όρους για να μπει στην αγορά αξιογράφων.
Η ανάκτηση της πρόσβασης στη φθηνή χρηματοδότηση για τις ελληνικές τράπεζες, μετά από ένα χρόνο, θα ήταν, σχολιάζει το Reuters, «ένα μεγάλο βήμα προς την εξομάλυνση για μια οικονομία που βαραίνουν οι έλεγχοι κεφαλαίων και οι επιπτώσεις της δημοσιονομικής προσαρμογής στο πλαίσιο του προγράμματος δανεισμού της».

Ο Ντράγκι πρόσθεσε πάντως ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εκπληρώσει περαιτέρω όρους πριν να είναι σε θέση να συμπεριληφθεί στις αγορές αξιογράφων ύψους 80 δισεκατομμυρίων ευρώ σε μηναία βάση, κυρίως κρατικών ομολόγων.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ στην ίδια ομιλία του χαρακτήρισε «καθοριστική» τη νέα νομοθεσία για τα «κόκκινα» δάνεια, αφού όπως επισήμανε θα επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες την καλύτερη διαχείρισή τους.
Παράλληλα, εκτίμησε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα σταθεροποιείται μεν, αλλά μόνο με τη σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης τα capital controls θα μπορέσουν να χαλαρώσουν.

Ο Μάριο Ντράγκι επισήμανε επίσης ότι η αβεβαιότητα για την ευρωπαϊκή οικονομία παραμένει σε υψηλά επίπεδα. «Η ευρωπαϊκή οικονομία αποκτά momentum, αλλά η αβεβαιότητα είναι υψηλή και οι προοπτικές του πληθωρισμού παραμένουν υποτονικές» εξήγησε αναλυτικά και επανέλαβε τη δέσμευση της ΕΚΤ να δράσει εκ νέου, εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα