Πρόεδρος της Αυστρίας:Στην Τουρκία συμβαίνουν πολλά που δεν μου αρέσουν

AppleMark

Τις αμφιβολίες του, αλλά και την δυσπιστία του, ως προς το κατά πόσο το ευρωπαϊκό πλάνο είναι σε θέση να σταματήσει την έντονη μεταναστευτική ροή, εξέφρασε ο πρόεδρος της αυστριακής δημοκρατίας, Χάιντς Φίσερ.

Μία ημέρα πριν τεθεί σε ισχύ η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας για την επανεισδοχή στην Τουρκία των μεταναστών που βρίσκονται στα ελληνικά νησιά,ο πρόεδρος της Αυστρίας, Χάιντς Φίσερ, εξέφρασε τη δυσπιστία του για την πραγματική εφαρμογή του ευρωπαϊκού πλάνου.

Μιλώντας στο κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό «Ö1» ο Φίσερ υποστήριξε ότι η κατάσταση στην Τουρκία είναι πολύ δύσκολη, σχετικά με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εξηγώντας πως στη χώρα «συμβαίνουν σήμερα πολλά πράγματα που δεν μου αρέσουν».

Η κατάσταση στην Τουρκία είναι πολύ δύσκολη γενικά, αλλά και ειδικά όσον αφορά την εφαρμογή μιας συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση όπως αυτή με στόχο την ανάσχεση της μεταναστευτικής ροής, κατά τον Φίσερ.

«Για το εάν η συμφωνία θα συμβάλει να σταματήσει η ροή μεταναστών είμαι σκεπτικιστής», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Αυστρίας, ο οποίος ανήκει στους Σοσιαλδημοκράτες (SPÖ) και η θητεία του ολοκληρώνεται στα τέλη του μήνα.

Βάσει της συμφωνίας Βρυξελλών-Άγκυρας, πολλές διαστάσεις της οποίας επέκριναν ανθρωπιστικές οργανώσεις, μια πρώτη ομάδα εκατοντάδων μεταναστών θα επαναπροωθηθεί αύριο από την Ελλάδα στην Τουρκία ενώ αρκετές εκατοντάδες Σύροι οι οποίοι ζουν σήμερα στην Τουρκία θα αρχίσουν να μεταφέρονται παράλληλα στη Γερμανία.

Η Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε την Παρασκευή την Άγκυρα ότι εξαναγκάζει παράνομα δεκάδες Σύρους καθημερινά να επιστρέφουν στην εμπόλεμη πατρίδα τους, υπογραμμίζοντας τους φόβους για τους κινδύνους παραβιάσεων των δικαιωμάτων των προσφύγων από τις τουρκικές αρχές. Η Άγκυρα διέψευσε την καταγγελία.

Μολαταύτα η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών κάλεσε προχθές την ΕΕ να πάρει θέση για τους εξαναγκαστικούς επαναπατρισμούς. «Έλεγα πάντα ότι η Τουρκία είναι ένας αμφισβητήσιμος εταίρος», πρόσθεσε η Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, η οποία ανήκει στο δεξιό Λαϊκό Κόμμα (ÖVP), μιλώντας επίσης στην αυστριακή δημόσια ραδιοφωνία.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα