Προσφυγικό και ΑΟΖ στη συνάντηση Παυλόπουλου – Ματταρέλλα

Σε εγκάρδιο κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου με τον Ιταλό ομόλογό του Σέρτζιο Ματταρέλλα, στο Προεδρικό Μέγαρο της Ρώμης.paraskeui-kai-13-martiou-i-orkwmosia-paulopoulou.w_hr

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφερόμενος στα θέματα συζήτησης με τον κύριο Ματταρέλλα δήλωσε:

Η συνάντησή μου με τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, τον κύριο Ματταρέλλα, έγινε σε πολύ εγκάρδιο κλίμα, που δείχνει και το πόσο καλές είναι οι σχέσεις των δύο χωρών. Αντιμετωπίσαμε πολλά ζητήματα και θέλω να μείνω σε τρία από αυτά, τα οποία θεωρώ ότι έχουνε τη μεγαλύτερη σημασία για τις δύο χώρες. Το πρώτο, αυτονοήτως, είναι το προσφυγικό. Διευκρινίστηκε, από την πλευρά μου και υπήρξε σημαντική κατανόηση από την πλευρά του Ιταλού Προέδρου, ότι στο θέμα αυτό η Ελλάδα πράττει ότι επιβάλλει το Διεθνές Δίκαιο καθώς και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Η Ελλάδα φυλάσσει τα σύνορά της, καθορίζει και τον τρόπο φύλαξής τους, απαιτεί και ζητεί, την συμπαράσταση των ευρωπαίων εταίρων ιδίως μέσα από τον FRONTEX, και βεβαίως ζητάει από την Ευρωπαϊκή Ένωση το αυτονόητο, να τελειώσει ο πόλεμος στη Συρία. Γιατί αυτή είναι η βασική αιτία του κακού.

Επιπλέον στον τομέα αυτό διευκρίνισα στον Ιταλό Πρόεδρο, το ποια είναι η θέση μας έναντι της Τουρκίας. Δεν υπάρχει καμία αντιπαλότητα. Εμείς απευθυνόμαστε στην Τουρκία, τείνουμε χείρα βοηθείας, χείρα ειρήνης και λέμε ότι πρέπει να συνεργαστούμε, υπό όρους Διεθνούς Δικαίου και Ευρωπαϊκού Δικαίου, τονίζοντας πάντοτε αυτό το οποίο λέμε: Ότι η Τουρκία βεβαίως και έχει ευρωπαϊκό μέλλον. Αλλά υπό τον όρο ότι θα σεβαστεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο και ιδίως το κράτος Δικαίου και τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Δίχως αυτό δεν είναι δυνατόν να υπάρξει οποιαδήποτε πρόοδος. Και το τονίζω αυτό, δεν είναι αντιπαλότητα στην Τουρκία, είναι σεβασμός του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Το δεύτερο ζήτημα, αφορά τις διμερείς σχέσεις αναφορικά με τα οικονομικά. Ευχαρίστησα τον Ιταλό Πρόεδρο, για την όλη στάση της Ιταλίας κατά την ελληνική κρίση, ως προς την παραμονή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη. Ξέρετε όλοι, ότι η συμπαράσταση της Ιταλίας ήταν αμέριστη. Πέρα όμως από τις ευχαριστίες, τόνισα ότι η Ελλάδα έχει πράξει στο ακέραιο αυτά που της αναλογούν. Αναμένει από τους εταίρους μας διορθώσεις που πρέπει να γίνουν σε πράγματα που είναι εσφαλμένα, κυρίως στη συζήτηση που αφορά το χρέος, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, άρα την εκπλήρωση των υποχρεώσεων των εταίρων μας, όπως ακριβώς είναι και εκείνοι υποχρεωμένοι να κάνουν. Εμείς έχουμε εκπληρώσει τις δικές μας υποχρεώσεις.

Τονίσαμε με τον κύριο Ματταρέλλα, ότι αυτή η πολιτική λιτότητας δείχνει το αδιέξοδο στο οποίο οδηγεί την Ευρωζώνη. Υπάρχει απόλυτη ταύτιση απόψεων στον τομέα αυτό, ότι δηλαδή πρέπει να υπάρξει αναπτυξιακή πολιτική, με κύριους άξονες από την μία πλευρά τις επενδύσεις και από την άλλη πλευρά την στήριξη του κοινωνικού κράτους, δεδομένου ότι χωρίς κοινωνικό κράτος και χωρίς κοινωνική συνοχή η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει η ίδια τεράστια προβλήματα.

Μιλήσαμε, επίσης, και για τις πολιτιστικές μας σχέσεις. Εδώ υπάρχει μια ταύτιση απόψεων για ένα άλλο θέμα, το οποίο σχετίζεται με το τι εκπροσωπούμε η Ιταλία και η Ελλάδα, η Ελλάδα και η Ιταλία. Εκπροσωπούμε τους βασικούς πυλώνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Αρχών και των Αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Αρχαίο Ελληνικό Πνεύμα, η Ρώμη, ο Χριστιανισμός, είναι τα τρία βασικά στοιχεία, οι τρεις πυλώνες όπως συνηθίζω να λέω, που στηρίζεται το αέτωμα της Ευρώπης. Ο κύριος Ματταρέλλα συμφώνησε απολύτως, ότι αυτή συνεργασία πρέπει να έχει ως βασικό στόχο το ότι εμείς οι δυο λαοί, μαζί με τους άλλους εταίρους μας βεβαίως, είμαστε οι υπερασπιστές των Αρχών και των Αξίων που απορρέουν από όλο αυτόν τον πολιτισμό, δηλαδή από το κράτος Δικαίου και τους κανόνες Δικαίου, που είχε ως έμβλημα η Ρώμη, από το Αρχαίο Ελληνικό Πνεύμα, που σημαίνει την ελευθερία και την Δημοκρατία, που είναι ελληνική κληρονομιά, και βεβαίως από την χριστιανική διδασκαλία, που είναι η αγάπη, η αλληλεγγύη μια βασική παράμετρος του σημερινού ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Κάλεσα τον κύριο Ματταρέλλα στην Αθήνα και ελπίζω ότι θα έρθει σύντομα για να συνεχίσουμε αυτό το διάλογο. Τέλος, θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα ακόμη ζήτημα. Είδαμε πόσο καλές είναι οι σχέσεις, οι οποίες αφορούν και τα ζητήματα για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και τον καθορισμό της ΑΟΖ. Έχει γίνει πολύ και σοβαρή δουλειά κι από το υπουργείο Εξωτερικών στην Ελλάδα στον τομέα αυτόν. Τα θέματα αυτά θα τα αναπτύξει το υπουργείο Εξωτερικών και θα αναδείξει το τι πρόκειται να γίνει. Πάντως είμαστε σε καλό δρόμο για το ζήτημα του καθορισμού της ΑΟΖ, σε ότι αφορά τα τμήματα τα οποία σχετίζονται με την Ελλάδα και την Ιταλία.

 

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα