Προσφυγικό και αξιολόγηση στο τραπέζι της συνάντησης Τσίπρα-Γιούνκερ

tsipgiounk

Ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σήμερα Τετάρτη ,ξεκινώντας έτσι το βεβαρυμένο του πρόγραμμα στις Βρυξέλλες, που θα κορυφωθεί με τη κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής των κρατών μελών της ΕΕ για το προσφυγικό – μεταναστευτικό, την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Ιδιαίτερης βαρύτητας αξιολογείται η σημερινή συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,καθώς την Πέμπτη, στις 11:00,  θα πραγματοποιηθεί η τριμερής Ελλάδας – Γερμανίας – Τουρκίας με τη συμμετοχή της καγκελαρίου Μέρκελ και του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου.

Αμέσως μετά, το μεσημέρι της Πέμπτης, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στην οποία θα λάβουν μέρος 10 Κράτη μέλη, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η Τουρκία, ενώ επί τάπητος θα τεθεί η συνεργασία Ε.Ε. – Άγκυρας.

Την ίδια ημέρα, στις 15.45, ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Τσέχο πρωθυπουργό Μπόχουσλαβ Σομπότκα, ενώ στις 16.00 θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Θα ακολουθήσει και δεύτερη συνεδρίαση εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 10:00 το πρωί της Παρασκευής.

Η ατζέντα της συνάντησης Τσίπρα-Γιουνκερ

Τώρα,ο  Αλέξης Τσίπρας προσέρχεται στην σημερινή συνάντηση με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έχοντας εξασφαλίσει χθες το μήνυμα στήριξης του Ντόναλντ Τουσκ και την πρόθεση της ΕΕ για μεγαλύτερη διαχείριση των προσφυγικών ροών στην-και από- Τουρκία.

Παράλληλα,φαίνεται ότι ο πρωθυπουργός θα θέσει και το ζήτημα της αξιολόγησης στο τραπέζι της συζήτησης με τον επικεφαλής της Κομισιόν ευελπιστώντας στην επικράτηση των απόψεων που στηρίζει η Επιτροπή και η ΕΚΤ, ώστε η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί χωρίς καθυστερήσεις,παρά τα προσκόμματα από το ΔΝΤ.

Έτσι,βάσει αυτής της αντίληψης, στο επίκεντρο της συνάντησης με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναμένεται να τεθεί το θέμα του ασφαλιστικού, το οποίο αποτελεί και βασικό εμπόδιο προς τη πορεία της αξιολόγησης.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα