Προμελετημένη και με “ανθρωποκτόνο πρόθεση” η επίθεση της Χρυσής Αυγής στο στέκι “Αντίπνοια”

3455fbnmuimtvdcc_b2Αμετάκλητη κατέστη, πριν λίγες ημέρες, η καταδίκη των Βασίλειου Σιατούνη και Αθανάσιου Στράτου για την επίθεση στο αντιεξουσιαστικό στέκι “Αντίπνοια” στα Πετράλωνα στις 30/6/2008.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση των δικηγόρων της Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής: «Σύμφωνα με την απόφαση, η επίθεση ήταν “προμελετημένη”, “οργανωμένη” και με “ανθρωποκτόνο πρόθεση”, από μηχανοκίνητο τάγμα της Χρυσής Αυγής, η οποία κατά την απόφαση εκείνο το διάστημα “είχε αναβαθμίσει τις επιθέσεις σε πολιτικά στέκια μεταναστών, στη Βίλα Αμαλίας, κλπ.”. Θυμίζουμε ότι ο Σιατούνης ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Χρυσής Αυγής και ότι Σιατούνης και Στράτος είναι κατηγορούμενοι ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης στην εξελισσόμενη δίκη της Χρυσής Αυγής».

Ακολουθεί απόσπασμα της με αριθμό 280/2015 απόφασης του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Αθηνών:

“Στις 30/6/2008 οι κατηγορούμενοι αφού συναντήθηκαν με άλλους μοτοσικλετιστές, των οποίων η ταυτότητα δεν κατέστη δυνατόν να εξακριβωθεί εξαιτίας του ότι ειχαν καλυμμένες ή είχαν αφαιρέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους και συγκεντρώθηκαν, έτσι, συνολικά δέκα περίπου άτομα, εισέβαλαν σε ημιυπόγειο διαμέρισμα της πολυκατοικίας επί των οδών Αριστοβούλου και Πυλλάδου στα Κάτω Πετράλωνα, το οποίο χρησιμοποιείται ως χώρος συγκέντρωσης αντιεξουσιαστών με την ονομασία “Αντίπνοια”, με στόχο την πρόκληση επεισοδίων.

Την ώρα αυτή (απογευματινές ώρες) μέσα στο ανωτέρω διαμέρισμα βρίσκονταν οι Γ.Μ., R.S., Α.Γ. και Β.Μ. και έκαναν μάθημα ισπανικής γλώσσας, εισήλθαν, χαιρέτησαν ναζιστικά και δήλωσαν στα παριστάμενα άτομα “Έχετε τα χαιρετίσματα της Χρυσής Αυγής… θα σας γ…….ε”, ενώ άρχισαν να θραύουν τζάμια και να προκαλούν φθορές στον χώρο.

Ο πρώτος κατηγορούμενους Βασίλειος Σιατούνης με ένα πτυσσόμενο μαχαίρι συνολικού μήκους 20 εκατοστών και μήκος λάμας 8,5 και ένα τσεκούρι επιτέθηκε κατά του R.S., ο οποίος είχε καταφύγει έντρομος, με την Α.Γ., προκειμένου να προστατευθούν, στο χώρο της βιβλιοθήκης και έπληξε το θύμα του με σκοπό την αφαίρεση της ζωής του, στοχεύοντας τον θώρακα αυτού, πλην όμως ο τελευταίος σήκωσε το μηρό του σε αμυντική στάση με αποτέλεσμα να πληγεί αυτός στον αριστερό μηρό.

Επεχείρησε εκ νέου να τον πλήξει στο στήθος, πλην όμως ακούστηκε το παράγγελμα τρίτου προσώπου “ο χρόνος τελείωσε”, με συνέπεια να εγκαταλείψει την προσπάθειά του και να τραπεί σε φυγή.

Ο δεύτερος κατηγορούμενος Αθανάσιος Στράτος με ένα πτυσσόμενο μαχαίρι συνολικού μήκους 18 εκατοστών και μήκος λάμας 8,5 εκατοστά, επιτέθηκε στον ίδιο ως άνω χώρο, κατά τη διάπραξη των ανωτέρω επεισοδίων κατά του Γ.Μ., στον οποίο επέφερε τραύμα στο ύψος του γονάτου και στο γλουτό και μάλιστα στην μηριαία αρτηρία συνεπεία του οποίου αιμορραγούσε ακατάπαυστα από το ισχαιμικό νεύρο, υπέστη αιμορραγικό σοκ και διακομίστηκε με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο, όπου χειρουργήθηκε και παρέμεινε νοσηλευόμενος επί είκοσι (20) ημέρες.

Ενώ οι κατηγορούμενοι έπλητταν τους πιο πάνω παθόντες, ένα από τα μέλη της ομάδας φώναξε “τέλος χρόνου” και αμέσως οι κατηγορούμενοι σταμάτησαν την εγκληματική τους δραστηριότητα και ακολουθώντας τα άλλα μέλη της ομάδας αποχώρησαν, συνελήφθησαν δε μετά από λίγο χρόνο, κατόπιν τυχαίου ελέγχου των αστυνομικών. Οι κατηγορούμενοι αναγνωρίστηκαν στο ακροατήριο από τις παρούσες στο επεισόδιο μάρτυρες… Η ως άνω ανθρωποκτόνος πρόθεση του κατηγορούμενου Αθανάσιου Στράτου δεν ολοκληρώθηκε, από λόγους ανεξάρτητους της θέλησής του και μάλιστα, διότι έλαβαν όλοι εντολή να αποχωρήσουν από τον τόπο του εγκλήματος, αφού παρήλθε ο προμελετημένος χρόνος για την εισβολή στο χώρο των θυμάτων.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η “Χρυσή Αυγή” είχε αναβαθμίσει τις επιθέσεις σε πολιτικά στέκια μεταναστών, στη Βίλα Αμαλίας, κλπ.

Ο τρόπος τέλεσης των ανωτέρω πράξεων των κατηγορουμένων αποδείχθηκε από τις καταθέσεις των παθόντων και των αυτοπτών μαρτύρων στο ακροατήριο του παρόντος δικαστηρίου. Από τα ανωτέρω κρίνεται ότι οι κατηγορούμενοι ενήργησαν με ανθρωποκτόνο πρόθεση η οποία προκύπτει: α) από το μέσο που χρησιμοποίησαν, το οποίο ήταν επικίνδυνο, δραστικό και πρόσφορο κατά την κοινή πείρα που και οι ίδιοι διέθεταν, για αφαίρεση ανθρώπινης ζωής, β) τα καίρια μέρη του σώματος στα οποία επλήγησαν επανειλημμένα οι παθόντες (κεφάλι, θώρακα, αρτηρία) σημειουμένου ότι και το δεύτερο από τους παθόντες προσπάθησαν να πλήξουν στον θώρακα, πλην όμως κατά τα προαναφερθέντα απέτυχαν λόγω της αντίδρασης του τελευταίου, γ) τις συνθήκες υπό τις οποίες έλαβε χώρα η ένδικη πράξη, δηλαδή οργανωμένη επίθεση από πολλά άτομα με όπλα στο χώρο των παθόντων, χωρίς πρόκληση από τους τελευταίους. Εν τούτοις η πρόθεση των κατηγορούμενων δεν ολοκληρώθηκε, επειδή ένα από τα πρόσωπα της ομάδας φώναξε “τέλος χρόνου” με αποτέλεσμα την άμεση αποχώρηση των επιτιθέμενων από το χώρο. Συνεπώς η ανθρωποκτόνος πρόθεσή τους δεν ολοκληρώθηκε όχι από δική τους βούληση, αλλά επειδή ξεπεράστηκαν τα χρονικά όρια της προμελετημένης εναντίον των θυμάτων επίθεσης…”

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα