Προειδοποίηση από τον ΟΗΕ για ανεπάρκεια των κυβερνητικών δεσμεύσεων για την κλιματική αλλαγή

1796525

Προειδοποίηση στα πλαίσια προετοιμασιών που γίνονται για τη σύνοδο κορυφής στο τέλος του έτους στο Παρίσι  απηύθυνε η  επικεφαλής  των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα,ότι  οι εθνικές δεσμεύσεις για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου δεν επαρκούν.Οι συνομιλίες στο Παρίσι, που θα ξεκινήσουν στις 30 Νοεμβρίου, έχουν αντικείμενο την επίτευξη μίας παγκόσμιας συμφωνίας για το περιορισμό της υπερθέρμανσης στους δύο βαθμούς Κελσίου, προκειμένου να αποφευχθούν καταστροφικές συνέπειες, όπως η εκτεταμένη ξηρασία και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας.

Σύμφωνα με την εκτελεστικό γραμματέα Κριστιάνα Φιγκέρες,η παρούσα κατάσταση θα οδηγήσει την υπερθέρμανση του πλανήτη στο απαράδεκτα υψηλό επίπεδο των τριών βαθμών Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Μέχρι στιγμής 62 χώρες έχουν υποβάλει τις δεσμεύσεις τους, καλύπτοντας περίπου το 70 τοις εκατό των παγκόσμιων εκπομπών.Ωστόσο, σύμφωνα με την Φιγκέρες, τα μέτρα αυτά θα οδηγήσουν σε αύξηση της θερμοκρασίας κατά τρεις βαθμούς Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν η πρώτη μεγάλη οικονομική δύναμη που υπέβαλε τις δεσμεύσεις της, ανακοινώνοντας ότι θα μειώσει τις εγχώριες εκπομπές κατά 40 τοις εκατό έως το 2030, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.
Παρόλα αυτά , η Πολωνία, η οικονομία της οποίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον άνθρακα, το πιο ρυπογόνο από τα ορυκτά καύσιμα, ζητά διαβεβαιώσεις για τη διατήρηση της διεθνούς ανταγωνιστικότητάς της, σε σχέση με τα κράτη που δε θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ε.Ε.Για αυτό το λόγο η Πολωνία είναι μεταξύ εκείνων που πιέζουν για μια ρήτρα «μακροπρόθεσμου οράματος παγκόσμιας ουδετερότητας του άνθρακα», σύμφωνα με διπλωμάτες της Ε.Ε.

Αυτή η ρήτρα μπορεί να επιτρέψει στην Ε.Ε. να βασίζεται σε μειώσεις εκπομπών που πραγματοποιούνται εκτός Ευρώπης και μέσω της τεχνολογίας, αντί να στηρίζεται σε εγχώριες στροφές για τη μείωση της χρήσης άνθρακα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα