Πούτιν:Άδικη και αδικαιολόγητη η απόφαση της IAAF

Russia's Prime Minister and President-elect Vladimir Putin addresses the parliament at the Russian State Duma in Moscow, April 11, 2012. Putin, who will be inaugurated as president next month, called on Wednesday for all political forces to work together for the sake of the country. REUTERS/Maxim Shemetov (RUSSIA - Tags: POLITICS)

Άδικη και αδικαιολόγητη χαρακτήρισε την απόφαση της IAAF ο Ρώσος πρόεδρος,καθώς  στερεί το δικαίωμα στην ομάδα στίβου της χώρας του να δώσει το παρών στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και στους Ολυμπιακούς αγώνες.

Η διεθνής ομοσπονδία στίβου  έκρινε ομόφωνα την Παρασκευή ότι δεν πρέπει να αρθεί ο αποκλεισμός των Ρώσων αθλητών, που είχε επιβληθεί από τον Νοέμβριο για συστηματικό ντόπινγκ, με κρατική στήριξη.

«Εννοείται ότι είναι άδικος και αδικαιολόγητος», είπε σε συνέντευξη Τύπου στην Αγία Πετρούπολη ο Ρώσος πρόεδρος, για τον αποκλεισμό. «Υπάρχουν διεθνώς αναγνωρισμένες αρχές δικαίου και μία από αυτές είναι ότι η ευθύνη θα πρέπει πάντα να προσωποποιείται. Αν κάποια μέλη της οικογένειάς σου διαπράττουν έγκλημα, θα ήταν δίκαιο να θεωρούν υπεύθυνα όλα τα μέλη της; Δεν γίνονται έτσι τα πράγματα», σχολίασε ο Πούτιν.

«Γιατί θα έπρεπε να υποφέρουν οι άνθρωποι που δεν έχουν καμία σχέση με τις παραβιάσεις, για εκείνους που τις διέπραξαν; Αυτό δεν είναι στο πλαίσιο της πολιτισμένης συμπεριφοράς», πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Παράλληλα, ο Πούτιν επέμεινε ότι η κυβέρνηση της χώρας του προσπαθεί να πατάξει το ντόπινγκ και ότι δεν το στηρίζει. «Γιατί όμως να υποφέρουν οι λεγόμενοι καθαροί αθλητές; Δεν το καταλαβαίνω αυτό», τόνισε για μία ακόμη φορά, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα βρεθεί λύση. «Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα μας προσβάλουν και ότι θα πούμε ότι δεν θα πολεμήσουμε το ντόπινγκ. Οχι. Θα κάνουμε αυτή τη μάχη ακόμη πιο εντατική», υπογράμμισε.

Ο Πούτιν υπερασπίστηκε εμμέσως και την Μαρία Σαράποβα, καθώς αναφέρθηκε στο «περιβόητο Meldonium», την ουσία στην οποία βρέθηκε θετική η Ρωσίδα τενίστρια και τιμωρήθηκε με δύο χρόνια αποκλεισμό.

«Τι θεωρείται ντόπινγκ; Είναι ένα φάρμακο που σου δίνει πλεονέκτημα όταν αγωνίζεσαι. Το meldonium δεν σου δίνει πλεονέκτημα. Απλά κρατά υγιή την καρδιά κατά τη διάρκεια της εξαιρετικής επιβάρυνσης και για χρόνια δεν θεωρούνταν ντόπινγκ. Ολοι όμως ξέρουν ότι είναι ουσία που εφευρέθηκε στη Σοβιετική Ενωση και ότι την λάμβαναν μόνο οι αθλητές των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης. Ολοι το γνωρίζουν αυτό καλά. Γιατί ξεχωρίζουν αυτή τη συγκεκριμένη ουσία;», αναρωτήθηκε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπάρχει ομόφωνη άποψη για το πόσο καιρό χρειάζεται για να φύγει από τον οργανισμό το meldonium, προσθέτοντας ότι πιστεύει πως αυτές οι αποφάσεις λήφθηκαν βιαστικά. «Ομως θεωρούμε ότι όλοι κάνουν λάθη και οι εταίροι μας έκαναν και αυτή ένα λάθος», σχολίασε.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα