Πορτογαλία:Οι πολιτικές αναταραχές ανεβάζουν τις αποδόσεις των ομολόγων

depositphotos_6354881-Portugal-flag

Η καθυστέρηση που υπάρχει στο σχηματισμό κυβέρνησης στην Πορτογαλία ανησυχεί ολοένα και πιο πολύ τους επενδυτές σε ομόλογα, όπως επισημαίνει σε δημοσίευμά του το Bloomberg, καθώς εκτιμούν πως όποια κυβέρνηση και αν αναλάβει την εξουσία, δεν θα καταφέρει να μείνει για πολύ.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα κέρδισε στις πρόσφατες εκλογές ωστόσο, δεν κατάφερε να κερδίσει αυτοδυναμία. Οι συνομιλίες με το Σοσιαλιστικό Κόμμα κατέληξαν σε αδιέξοδο ενώ πριν από λίγες ημέρες ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πέδρο Πάσους Κοέλιο κατηγόρησε το Σοσιαλιστικό Κόμμα για «εκβιασμό» καθώς αναζητά τρόπους να επιβάλει το πολιτικό του πρόγραμμα με αντάλλαγμα να προσφέρει στήριξη σε μια συντηρητική κυβέρνηση μειοψηφίας.

Την ώρα λοιπόν, που ο πολιτικός αναβρασμός συνεχίζεται, η απόδοση των 10ετή πορτογαλικών ομολόγων έχει σημειώσει σημαντική άνοδο, ενώ οι τιμές των ιταλικών, ισπανικών και ελληνικών ομολόγων συνεχίζουν το ράλι τους.

Συγκεκριμένα, η απόδοση των 10ετή ομολόγων αναρριχήθηκε στο 2,39% από 2,30% που ήταν μία ημέρα πριν τις εκλογές.

«Είτε έτσι είτε αλλιώς ψάχνουμε για μια αδύναμη κυβέρνηση που πιεσμένη από το χρόνο θα πρέπει να πιέσει είτε για σκληρότερα μέτρα, είτε για νέες εκλογές» επισήμανε ο Owen Callan, στρατηγικός αναλυτής της Cantor Fitzgerald LP.

«Υπάρχει μια αβεβαιότητα έτσι κι αλλιώς. Οι αγορές συνήθως το μισούν αυτό. Θα περίμενε κανείς πως οι τα πορτογαλικά ομόλογα θα έχουν καλύτερες επιδόσεις πρόσθεσε.

«Πιθανότατα η κυβέρνηση δεν θα κρατήσει πάνω από ένα χρόνο, καθώς ο Κοέλιο θα βρίσκεται στο έλεος των Σοσιαλιστών κάθε φορά που η κυβέρνησή του θα φέρνει ένα νόμο στο κοινοβούλιο,ανέφερε ο Antonio Barroso, αναλυτής της Teneo Intelligence στο Λονδίνο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα