Πολ Κρούγκμαν:«Οι προσπάθειες πληρωμής του υψηλού χρέους μέσω λιτότητας είναι μια αποτυχημένη συνταγή»

D21D97B46716ED6575D186819DEDA2B9Ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν με νέο του άρθρο στους New York Times   σχολιάζει την έκθεση του ΔΝΤ για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους,τονίζοντας  πως είναι δύσκολο να δεχτεί κανείς πως τα αυξημένα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα αλλά και η τραπεζική κρίση είναι αποτέλεσμα λίγω μηνών, ιδιαίτερα μετά την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τον Πολ Κρούγκμαν  , αν το αρχικό σχέδιο για την Ελλάδα ήταν αποτελεσματικό τότε η σημερινή κατάσταση θα ήταν σε μεγάλο βαθμό αναστρέψιμη και οι τράπεζες θα είχαν ρευστότητα, η ελληνική κυβέρνηση θα είχε κερδίσει την εμπιστοσύνη των εταίρων της και το δημόσιο χρέος θα ήταν ελάχιστα υψηλότερο από αυτό που είχε προβλεφθεί.

Επιπλέον,υπογραμμίζει πως  καμία οικονομική ανάλυση δεν αναφέρει ότι μια κακοδιαχείριση λίγων μηνών μπορεί να βλάψει τις προοπτικές ανάπτυξης μιας χώρας. Το πρόβλημα σύμφωνα με τον ίδιο είναι ότι το σχέδιο για την Ελλάδα δεν μπορούσε να είναι ποτέ εφικτό όσες προσπάθειες και αν έκανε το κράτος, όσο πρόθυμη και αν ήταν η ελληνική κυβέρνηση να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα, όσο και αν υπέφεραν οι πολίτες,ενώ συμπληρώνει πως οι προσπάθειες πληρωμής του υψηλού χρέους μέσω λιτότητας είναι μια αποτυχημένη συνταγή.

Παράλληλα,σχολιάζει πως  ακόμα και αν υπήρχαν οι ενδείξεις πέρυσι ότι η Ελλάδα επέστρεφε σταδιακά στην ανάπτυξη, ήταν μια ψεύτικη ελπίδα, σχολιάζει ο οικονομολόγος ακόμα και αν δεν βίωνε η χώρα την πολιτική κρίση που βιώνει σήμερα.

Ωστόσο, ο Κρούγκμαν επισημαίνει ότι το ΔΝΤ ακόμα και τώρα παραμένει απρόθυμο να αντιμετωπίσει τα λάθη του παρελθόντος.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα