Πολωνία:Χιλιάδες γυναίκες στους δρόμους κατά της απαγόρευσης των αμβλώσεων

jkoΧιλιάδες Πολωνές ντυμένες στα μαύρα συμμετείχαν σήμερα σε διαδηλώσεις κατά του νομοσχεδίου που προβλέπει την απαγόρευση της άμβλωσης στη χώρα, η νομοθεσία της οποίας στο θέμα είναι ήδη μια από τις αυστηρότερες στην Ευρώπη.

Η δράση, που έγινε γνωστή μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, καλεί τις γυναίκες να απέχουν από την εργασία τους και να συμμετέχουν σε συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα.

Περίπου 2.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μπροστά από την έδρα του συντηρητικού κυβερνώντος κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), σχηματίζοντας μια ανθρώπινη αλυσίδα την οποία ονόμασαν «ο τοίχος της οργής».

Στόχος τους είναι να διαμαρτυρηθούν κατά του νομοσχεδίου που εστάλη προς εξέταση σε μια κοινοβουλευτική επιτροπή αφού υπερψηφίστηκε από μεγάλη πλειοψηφία των βουλευτών.

Οι διαδηλώτριες, ντυμένες στα μαύρα με κάποιες να φορούν και μαύρο κραγιόν, φώναζαν: «Ο νόμος αυτός παραβιάζει τα δικαιώματά μας», «Βαρβαρότητα» και «Οι γυναίκες θα ρίξουν την κυβέρνηση».

Το νομοσχέδιο, που προέρχεται από μια πρωτοβουλία πολιτών που κατατέθηκε από την οργάνωση «Στοπ στην άμβλωση», προβλέπει να απαγορεύεται η άμβλωση εκτός από μία εξαιρετική περίπτωση: όταν η ζωή της εγκύου διατρέχει άμεσο κίνδυνο.

Παράλληλα προβλέπεται η επιβολή ποινής φυλάκισης έως 5 χρόνια τόσο για τους γιατρούς και για άλλα πρόσωπα που θα συμμετέχουν στην άμβλωση, όσο και για τις ίδιες τις ασθενείς, δίνοντας παρόλα αυτά τη δυνατότητα στον δικαστή να μην επιβάλει κυρώσεις στις γυναίκες.

Ανάλογες διαδηλώσεις πραγματοποιούνται σε πολλές πολωνικές πόλεις και αναμένεται να ενταθούν το απόγευμα, κυρίως στη Βαρσοβία.

Εξάλλου, έπειτα από πρωτοβουλία της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να ασχοληθεί την Τετάρτη με την κατάσταση των γυναικών στην Πολωνία.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα