Ποινές 33 και 32 μηνών για Σακκά και Σεϊσίδη-Κατήγγειλαν βασανιστήρια από τους αστυνομικούς

sta-xeria-tis-antitromokratikes-sakkas-kai-seisidis_7.w_hr-1-805x450Ποινή φυλάκισης 33 και 32 μήνες στους Κώστα Σακκά και Μάριο Σεϊσίδη, αντιστοίχως, επέβαλλε το Β’ Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο,  το οποίο τους έκρινε ένοχους για τα αδικήματα της αντίστασης, της πλαστογραφίας και της κλοπής. Οι δύο κατηγορούμενοι αρνούνται τις κατηγορίες που τους απαγγέλθηκαν, ενώ κατήγγειλαν βασανιστήρια από τους αστυνομικούς.

Υπενθυμίζεται ότι οι Κώστας Σακκάς και Μάριος Σεϊσίδης συνελήφθησαν στις αρχές Αυγούστου στη Λακωνία. Σε βάρος τους είχε ασκηθεί ποινική δίωξη για κλοπή (αφορά το αυτοκίνητο με το οποίο κυκλοφορούσαν στην περιοχή της Λακωνίδας), πλαστογραφία (αφορά στις πλαστές ταυτότητες που βρέθηκαν στην κατοχή τους και τις πινακίδες πινακίδες κυκλοφορίας), αντίσταση κατά της αρχής, ψευδή ανωμοτί κατάθεση και δυο παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Την ενοχή των κατηγορουμένων σύμφωνα με το κατηγορητήριο πρότεινε και η εισαγγελέας της έδρας, ζητώντας ωστόσο να κηρυχθεί αθώος από κατηγορίες που αφορούν σε παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας ο Μάριος Σεϊσίδης. Και αυτό διότι οδηγός του αυτοκινήτου ήταν ο συγκατηγορούμενός του Κώστας Σακκάς, όπως ο ίδιος ανέφερε στο δικαστήριο.

Στην απολογία του ο Μάριος Σεϊσίδης δήλωσε «περήφανος ως αναρχικός αγωνιστής», αρνήθηκε τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει και έκανε λόγο για «βασανιστήρια» που, όπως είπε, υπέστη τόσο ο ίδιος όσο και ο συγκατηγορούμενός του κατά τη σύλληψή του.

Ο Μ. Σεϊσίδης είπε ότι έκαναν αναστροφή για να αποφύγουν τους αστυνομικούς, προσθε΄τοντας «Δεν μας έκαναν κανένα σήμα. Εμείς είδαμε τους αστυνομικούς να μας ακολουθούν. Είχαμε κλειστά τα παράθυρα δεν ακούσαμε τη σειρήνα. Η ταχύτητά μας ήταν 50 χιλιόμετρα.

»Πηγαίναμε για διακοπές στην Ελαφόνησο, όταν είδαμε τους αστυνομικούς να μας ακολουθούν κάναμε δεξιά. Τότε ακούσαμε κάποιον να μας φωνάζει: «που πάτε ρε κ….;». Εκείνη την στιγμή ένας αστυνομικός άρχισε να πυροβολεί κατά πάνω μας. Ήταν στα 15 μέτρα από εμάς. Με το που ακούσαμε τους πυροβολισμούς αρχίσαμε να τρέχουμε».

Σε ερώτηση αν θα είχαν σταματήσει στην περίπτωση που δεν τους πυροβολούσαν οι αστυνομικοί, ο Μ. Σεϊσίδης απάντησε: «Ίσως και να σταματούσαμε. Αρχίσαμε να τρέχουμε μπήκαμε σε ένα γκαράζ. Ήρθε πρώτα  ο ένας αστυνομικός που μας σημάδευε με το πιστόλι, έπειτα ήρθε και ο δεύτερος. Μας φόρεσαν τις χειροπέδες. Δε προβάλαμε καμία αντίσταση. Φάγαμε πάνω από 20 κλωτσιές στο κεφάλι και στα πλευρά. Με έριξαν κάτω αφού πρώτα με ξυλοφόρτωσαν άγρια»

Οι δύο κατηγορούμενοι αρνήθηκαν να αποκαλύψουν που βρήκαν το αυτοκίνητο, σημειώνοντας ωστόσο ότι τους το είχε παραχωρήσει κάποιος άνθρωπος για να πάνε διακοπές, χωρίς να αποκαλύψουν τα στοιχεία του.

Ο Μ. Σεϊσίδης κατήγγειλε ακόμη ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Αστυνομικό Τμήμα δεν του επετράπη να κάνει κανένα τηλεφώνημα. «Στο αστυνομικό τμήμα δεν μας άφησαν να κάνουμε κανένα τηλεφώνημα. Δεν μου επέτρεψαν να τηλεφωνήσω ούτε στο δικηγόρο μου Κώστα Παπαδάκη. Πήγαμε στο νοσοκομείο μετά τα άγρια βασανιστήρια που υποστήκαμε κατά τη διαδικασία δακτυλοσκόπησης. Κατάφεραν να μου πάρουν τα αποτυπώματα και στο νοσοκομείο μας μετέφεραν μόνο όταν τους το ζήτησε ο δικηγόρος μου επιτακτικά. Ήμουν κοντά 11 χρόνια καταζητούμενος και ήθελα το δικηγόρο μου. Δεν με άφηναν να επικοινωνήσω μαζί του».

«Κάποια στιγμή σε συνεννόηση με τους συνηγόρους μου θα εμφανιζόμουν», είπε ο Σεϊσίδης.

Ο Κώστας Σακκάς ανέφερε ότι εκείνος ήταν οδηγός του αυτοκινήτου. «Εγώ οδηγούσα. Είδαμε τους αστυνομικούς κάναμε αναστροφή. Τους αντιλήφθηκαν όταν άκουσα τους πυροβολισμούς. Μας φώναξαν:» Που πάτε ρε κ….;»», είπε ο κατηγορούμενος.
Σε ερώτηση αν έκριναν ότι οι αστυνομικοί θα τους χτυπούσαν ο Κ. Σακκάς είπε ότι «δεν είναι λίγα τα περιστατικά αστυνομικής βίας. Αυτό που συνέβη ήταν κάτι πρωτοφανές. Εγώ προσωπικά έχω συλληφθεί πολλές φορές. Με προτεταμένα τα όπλα άρχισαν να μας χτυπάνε ενώ δεν υπήρχε κανένας κίνδυνος να φύγουμε. Επέλεξα να μας κακοποιήσουν. Υπήρχε ένα μένος και μια οργή ανεξέλεγκτη εναντίον μας.

Όταν ο πρόεδρος του δικαστηρίου τον ρώτησε αν οι ίδιοι πρόβαλαν αντίσταση η απάντηση του Σακκά ήταν: Μα τι αντίσταση να προβάλεις όταν κάποιος σε σημαδεύει με το όπλο;

Με την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας οι συνήγοροι της υπεράσπισης Κώστας Παπαδάκης και Δημήτρης Κατσαρής υπέβαλλαν σειρά ενστάσεων κατά της προδικασίας και ζήτησαν αναβολή εκδίκαση της υπόθεσης, πλην όμως τα αιτήματά τους απορρίφθηκαν από το δικαστήριο.

Με την έναρξη της δίκης στο δικαστήριο κατέθεσαν οι αστυνομικοί που συνέλαβαν στους δυο κατηγορούμενους περιγράφοντας στις καταθέσεις τους τα όσα αναφέρονται στο κατηγορητήριο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα