Ποια «κόκκινα» δάνεια θα προστατευτούν

Οι εξαιρέσεις των δανείων με υποθήκη πρώτης κατοικίας, η αναδιάρθρωση των δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με παρεμβάσεις στον νόμο Δένδια, και η δημιουργία συντονιστικού μηχανισμού, μέσω του οποίου οι εμπλεκόμενοι θα αναζητούν λύσεις για τα δάνεια μεγάλων επιχειρήσεων, είναι το πλαίσιο που διεκδικεί η κυβέρνηση από τη διαπραγμάτευση, όσον αφορά τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, όπως δηλώνει στην “Καθημερινή της Κυριακής” ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης.kokkina_daneia

Πιο αναλυτικά, ο κ. Σταθάκης, όσον αφορά τα «κόκκινα» δάνεια, αναφέρει ότι «ζητούμενο είναι αφενός η αποσυμφόρηση του τραπεζικού συστήματος και η επιστροφή του στον δανεισμό της πραγματικής οικονομίας, αφετέρου η προστασία των ευαίσθητων κοινωνικά κατηγοριών δανείων από επιθετικές πρακτικές. Για την περίπτωση των δανείων με υποθήκη πρώτης κατοικίας στοχεύουμε σε εξαιρέσεις, κινούμενοι στην κατεύθυνση της συμφωνίας που επιτύχαμε τον Οκτώβριο. Για τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα προχωρήσουμε σε παρεμβάσεις στον νόμο Δένδια, με στόχο να τον καταστήσουμε λειτουργικό, ώστε να βοηθήσουμε την αναδιάρθρωση μη εξυπηρετούμενων δανείων. Επίσης, για τα “κόκκινα” δάνεια μεγάλων επιχειρήσεων σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε έναν συντονιστικό μηχανισμό, όπου όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα αναζητήσουν τις καλύτερες δυνατές λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος».

Ο υπουργός Οικονομίας, τέλος, υποστηρίζει ότι «σε καμία περίπτωση δεν απειλείται η κυβερνητική σταθερότητα από τις κινητοποιήσεις και τις αντιδράσεις. Σύντομα θα φανεί ότι η κυβέρνηση είναι ικανή να επιτύχει τις απαραίτητες κοινωνικές συναινέσεις για τις διορθωτικές κινήσεις που πρέπει να γίνουν».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα