Περιθώριο για το Brexit μέχρι το τέλος του έτους δίνει ο Ολάντ

αρχείο λήψης (4)Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δέχτηκε σήμερα ότι η Βρετανία δεν πρόκειται να επισημοποιήσει την έξοδό της από την Ευρωπαϊκή Ένωση παρά μόνο «στο τέλος του έτους», όπως είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη της συνόδου κορυφής της Ομάδας των 20 (G20) στο Χανγκτζόου της Κίνας.

«Το υπενθύμισα, ακόμη και στη συνάντησή μου με την Τερέζα Μέι (την πρωθυπουργό της Βρετανίας), ότι θεωρούμε πως αν είναι αναγκαίο να δώσουμε χρόνο στους Βρετανούς για να προετοιμαστούν για την έναρξη της διαπραγμάτευσης, τότε μια λογική διορία είναι μέχρι το τέλος του έτους», είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Κάθε καθυστέρηση θα ήταν επιζήμια, κυρίως για τη βρετανική οικονομία» αλλά επίσης «για όλες τις οικονομίες και όχι μόνο τις ευρωπαϊκές», προειδοποίησε.

Για τον Φρανσουά Ολάντ, «θα πρέπει να περιορίσουμε τις αβεβαιότητες αν θέλουμε να υπάρχει εμπιστοσύνη και ανάπτυξη».

Ως «αβεβαιότητες» ο Ολάντ χαρακτήρισε «τις συρράξεις, τους πολέμους, τις αποσταθεροποιήσεις που μπορούν να προκληθούν από το κλίμα, αλλά και από ορισμένες αποφάσεις». Το Brexit είναι μια τέτοια απόφαση, αν και πρόκειται για «κυρίαρχη απόφαση της Βρετανίας», συνέχισε.

Η Τερέζα Μέι έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι δεν θα προσφύγει στο άρθρο 50 (που αφορά την έξοδο μιας χώρας από την ΕΕ) πριν από το τέλος του έτους. Η Βρετανία θα έχει τότε στη διάθεσή της δύο χρόνια προκειμένου να διαπραγματευτεί τους όρους της αποχώρησης.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα