Περίοδος φωτιά:Τι πρέπει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση μέχρι το Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου

FIREEEΗ κυβέρνηση ενώ δίνει μάχη τόσο  για το ζήτημα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση,όσο και για τα όρια στην αντικειμενική αξία των ακινήτων και τα νέα κριτήρια υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη,ταυτόχρονα θα πρέπει να αναζητήσει λύσεις σε άλλα τέσσερα κομβικά σημεία,προκειμένου να υπάρξει πρόοδος στο πρόγραμμα.

Έτσι,το “κουαρτέτο” φεύγοντας από την Αθήνα άφησε “πύρινες εστίες” που θα πρέπει  η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει μέχρι και τo Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου, όπου και θα γίνει η συνολική αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Πέραν από τα  προαπαιτούμενα του Νοεμβρίου και ίσως κάποιες αλλαγές  από το πακέτο του Οκτωβρίου,οι θεσμοί εστιάζουν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών,το φορολογικό, το ασφαλιστικό,την αγορά ενέργειας,αλλά και τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στη λειτουργία των αγορών και των επιχειρήσεων.

Ειδικότερα,στη φορολογία ζητούν:Nα οριστικοποιηθεί ο ΦΠΑ στην παιδεία(είτε ενιαίος συντελεστής,είτε μηδενικός),νέο επιχειρησιακό σχέδιο δράσης για το ΣΔΟΕ,καθώς και συγκεκριμενοποίηση των φορολογικών συντελεστών για  μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και ενοίκια.

Παράλληλα,στο ασφαλιστικό, σίγουρα ζητούν να υπάρξει τέλος στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις,αλλά και ένα τελικό σχέδιο για το ασφαλιστικό, το οποίο απ’ότι φαίνεται θα κινηθεί προς τη μείωση των συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ.Την ίδια στιγμή, στην κυβέρνηση επεξεργάζονται το σενάριο διατήρησης των επικουρικών συντάξεων, όπως και  την αυτόνομη λειτουργία του ΟΓΑ, εκτός του υπερταμείου ΙΚΑ.

Όσον  αφορά τις τράπεζες, οι δανειστές ζητούν να υπάρξει μια τελική κατηγοριοποίηση των δανείων,η οποία θέλουν να επιταχυνθεί, προτείνοντας την πρόσληψη ειδικών συμβουλών διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σχετικά με το νέο νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αναμένεται, εάν δεν υπάρξει κάποια εμπλοκή,να οριστικοποιηθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα.Άλλωστε,η κυβέρνηση κάνει κινήσεις ούτως ώστε  η πρόοδος στην αξιολόγηση να μη συνδεθεί με την  ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Τώρα,οι διαφορές στις προτάσεις θεσμών-κυβέρνησης για το θέμα της ενέργειας και τον ΑΔΜΗΕ  παραμένουν,και μάλιστα σε δομικά σημεία.Έτσι,η κυβέρνηση θα πρέπει το επόμενο διάστημα να προτείνει ένα σχέδιο το οποίο θα αμβλύνει τις διαφορές με τους δανειστές,όπου στο συγκεκριμένο θέμα επιμένουν στο άμεσο “άνοιγμα”  της αγοράς ηλεκτρισμού.

Τέλος,αναφορικά με τις επιχειρήσεις και την αγορά,  θέλουν να δουν άμεσα ένα πλάνο το οποίο θα διευκολύνει την τις διαδικασίες αδειοδότησης των επιχειρήσεων,ενώ όσον αφορά την αγορά πετρελαιοειδών και ποτών,το κουαρτέτο έφυγε ζητώντας από την κυβέρνηση να ακολουθήσει το σχέδιο δράσης που προτείνει ο ΟΟΣΑ με την εργαλειοθήκη ΙΙ.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα