To Πεκίνο απαγορεύει στα ειδησεγραφικά sites να δημοσιεύουν πολιτικές ειδήσεις και άρθρα

media-and-political-awarenessΣτο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει εδώ και αρκετούς μήνες για να θέσει υπό τον έλεγχό της την ανεξάρτητη δημοσιογραφία στην Κίνα, η κυβέρνηση της χώρας απαγόρευσε στα μεγάλα ειδησεογραφικά sites να δημοσιεύουν πρωτογενή ρεπορτάζ, άρθρα και ειδήσεις πάνω σε «ευαίσθητα» θέματα που άπτονται της πολιτικής επικαιρότητας.   Ιντερνετικοί κολοσσοί όπως τα «Netease», «Sina» και «Sohu» κλήθηκαν από το Πεκίνο να σταματήσουν να λειτουργούν με αυτό τον τρόπο.

Επικαλούμενοι αξιωματούχο της Κρατικής Υπηρεσίας Διαδικτύου (CAC), οι «Global Times», (σ.σ. εφημερίδα που πρόσκειται στην κυβέρνηση του Πεκίνου) ανέφεραν πως τα ειδησεογραφικά sites μπορούν να δημοσιεύουν πολιτικά ρεπορτάζ και άρθρα μόνο σε περιπτώσεις που χρησιμοποιούν ως πηγές τους τα κρατικά πρακτορεία ειδήσεων της Κίνας.   Ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε στην εφημερίδα πως η νομοθεσία απέναντι στα sites που αγνοούν την κυβερνητική διαταγή «θα ενισχυθεί».

Η συγκεκριμένη κίνηση ερμηνεύεται ως το πιο πρόσφατο βήμα σε μια συνολική προσπάθεια που καταβάλλει το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας για να περιορίσει την ελευθερία των ανεξάρτητων ΜΜΕ στη χώρα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα