ΠΓΔΜ:Ο πρόεδρος προχώρησε σε ανάκληση αμνηστίας 22 ατόμων εμπλεκομένων στο σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών

1457679814706410539

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ ανακάλεσε σήμερα την αμνηστία που είχε χορηγήσει σε 22 πολιτικούς οι οποίοι εμπλέκονται στο σκάνδαλο των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων που έχει βυθίσει τη χώρα στο πολιτικό χάος τους τελευταίους μήνες.

Το σκάνδαλο αυτό ξέσπασε τον Φεβρουάριο του 2015, όταν η αντιπολίτευση κατηγόρησε τον τότε πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι και τον επικεφαλής της υπηρεσίας αντικατασκοπείας ότι παρακολουθούσαν περισσότερους από 20.000 ανθρώπους.

Κατόπιν συμφωνίας που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα πολιτικά κόμματα συμφώνησαν να διεξαχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές στις 5 Ιουνίου και να ερευνηθεί το σκάνδαλο από έναν ειδικό εισαγγελέα. Όμως η απόφαση του Ιβάνοφ να δώσει χάρη σε 56 πολιτικούς και υψηλόβαθμους αξιωματούχους που εμπλέκονταν στην υπόθεση προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις οι οποίες οδήγησαν τελικά στη ματαίωση των εκλογών.

“Αποφάσισα να ακυρώσω την απόφαση για χορήγηση αμνηστίας” σε συνολικά 22 πρόσωπα, είπε ο Ιβάνοφ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χωρίς να δεχτεί ερωτήσεις.

Δεν έχει διευκρινιστεί αν στους 22 πολιτικούς περιλαμβάνεται ο Γκρούεφσκι, ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNER, ή ο Ζόραν Ζάεφ, ο επικεφαλής των αντιπολιτευόμενων Σοσιαλδημοκρατών.

Άγνωστο επίσης παραμένει αν η απόφαση του Ιβάνοφ θα ικανοποιήσει τη διεθνή κοινότητα και την αντιπολίτευση της ΠΓΔΜ που ζητούσαν να ακυρωθούν όλες οι αμνηστίες και όχι μόνο των 22 πολιτικών.

Την επόμενη εβδομάδα το κοινοβούλιο της χώρας αναμένεται να ξεκινήσει τη διαδικασία για την παραπομπή του Ιβάνοφ, όπως ζήτησαν 50 βουλευτές.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα