Παρέμβαση του Ν.Βούτση για τις εμπορικές διατλαντικές συμφωνίες (ΤΤIP, CETA, TISA)

nikos-voutsisΕπιστολή προς τους Ευρωπαίους ομολόγους του για συνεργασία σχετικά με τις διατλαντικές εμπορικές συμφωνίες έστειλε ο Νίκος Βούτσης ζητώντας την συνεισφορά των Ευρωπαϊκών Κοινοβουλίων σε επίπεδο ανταλλαγής πληροφοριών και τοποθέτησής τους σε τεχνικά ζητήματα που μπορεί να προκύψουν.

Τη σημασία της συνεργασίας των Κοινοβουλίων προτάσσει ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, ενημερώνοντας για τη συγκρότηση της Ειδικής Επιτροπής στο ελληνικό κοινοβούλιο που αποσκοπεί στη διερεύνηση του περιεχομένου και των διαδικασιών σύναψης των συμφωνιών (ΤΤIP, CETA, TISA).

Όπως τους γνωστοποιεί ο κ. Βούτσης, η επιτροπή αυτή σχεδιάζει την έκδοση μιας γνωμοδότησης σχετικά με την προσωρινή εφαρμογή της CETA, πριν το Συμβούλιο της ΕΕ αποφανθεί για το ζήτημα, τον Οκτώβριο του 2016 και τους επισημαίνει τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των Κοινοβουλίων πάνω στο ζήτημα αυτό.

Παράλληλα, εκφράζει τη βούληση για τη θεμελίωση ενός ουσιαστικού διαλόγου, τόσο μεταξύ των εθνικών κρατών, όσο και με τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τα αρμόδια όργανα, με σκοπό την ευρύτερη δυνατή πληροφόρηση και την παρακολούθηση της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Τέλος, εξηγεί ότι μια από τις επιδιώξεις της επιτροπής είναι να εδραιώσει διμερή επικοινωνία με τους ευρωβουλευτές και με τα αρμόδια όργανα, προκειμένου να παρακολουθεί τη διαπραγματευτική διαδικασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και η θεμελίωση ουσιαστικού διαλόγου με κάθε αντίστοιχη πρωτοβουλία, σχετική με τις Εμπορικές Διατλαντικές Συμφωνίες σε επίπεδο εθνικών κρατών, και η ανταλλαγή κάθε είδους σημαντικής πληροφορίας (π.χ. ψηφίσματα, γνωμοδοτήσεις κλπ.).

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα