«Παράδοση ή θάνατος» το τελεσίγραφο του Αλ Αμπάντι στους μαχητές του ISIS

2082808Να παραδοθούν καλεί τους μαχητές του Ισλαμικού Χαλιφάτου ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χαϊντέρ Αλ Αμπάντι, καθώς τα κυβερνητικά στρατεύματα πλησιάζουν ολοένα και περισσότερο στο τελευταίο προπύργιο της οργάνωσης στη χώρα, τη Μοσούλη.

Ο Αλ Αμπάντι σε διάγγελμά του στην κρατική τηλεόραση του Ιράκ -φορώντας στολή παραλλαγής- δήλωσε: «Δεν έχουν επιλογή. Είτε θα παραδοθούν είτε θα πεθάνουν».

Οι ιρακινές ειδικές δυνάμεις βρίσκονται σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου από την ανατολική πλευρά της Μοσούλης και ετοιμάζονται να εισβάλουν.

Σύμφωνα με το BBC, την ίδια ώρα μονάδες του στρατού προελαύνουν από τα νότια.

«Θα περικυκλώσουμε το Daesh (άλλη ονομασία του ISIS) από όλες τις πλευρές και με το θέλημα του Θεού θα κόψουμε το κεφάλι του φιδιού. Δεν θα υπάρχει διέξοδος και δεν θα έχουν τρόπο να ξεφύγουν» είπε χαρακτηριστικά.

Όπως μεταδίδει ο απεσταλμένος του BBC Ian Pannell, που ταξιδεύει με τις μονάδες της Αντιτρομοκρατικής (Counter-Terrorism Service- CTS), τη Δευτέρα βρήκαν αντίσταση κατά την προέλασή τους, ενώ παγιδευμένα αυτοκίνητα του ISIS είχαν στόχο το στρατιωτικό κομβόι.

Μονάδες του ιρακινού στρατού ανακατέλαβαν τη Δευτέρα κάποια χωριά στα ανατολικά, βόρεια και νότια της Μοσούλης.

Παραμένει ασαφές πότε θα γίνει το τελικό χτύπημα στην πόλη και αν η αντίσταση από το Ισλαμικό Χαλιφάτο έχει ενταθεί.

Περίπου 50.000 στρατιώτες των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας, μαχητές Κούρδοι Πεσμεργκά, σουνίτες Άραβες και σιίτες ένοπλοι συμμετέχουν στην επίθεση που άρχισε πριν από δύο εβδομάδες με στόχο να εκδιώξει τους μαχητές του Ισλαμικού Χαλιφάτου από το τελευταίο προπύργιό τους στο Ιράκ.

Πριν από την επίθεση που ξεκίνησε στις 17 Οκτωβρίου εκτιμάται πως στην πόλη βρίσκονταν μεταξύ 3.000 και 5.000 μαχητών καθώς και 1,5 εκατ. πολίτες.

Περισσότεροι από 17.700 πολίτες έχουν εγκαταλείψει μέχρι στιγμής την πόλη, ενώ σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο του ΟΗΕ είναι πιθανό ακόμα 700.000 να ακολουθήσουν.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα