Πανευρωπαϊκό ζήτημα το προσφυγικό

Στο προσφυγικό ζήτημα αναφέρθηκε η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο,η οποία και τάχθηκε υπέρ της δικαιότερης κατανομής των προσφύγων,ζητώντας περισσότερη αλληλεγγύη στην Ευρώπη καθώς, όπως είπε, το να υποδέχονται μόνο τρία ή τέσσερα κράτη τους πρόσφυγες, δεν είναι δίκαιο.

panprosΤα κράτη που βρίσκονται στα νότια σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, αλλά και τα κράτη που κυρίως υποδέχονται τους πρόσφυγες όπως η Γερμανία, πρέπει κατά την καγκελάριο να ελαφρυνθούν.

«Εάν υπάρχει αλληλεγγύη στην Ευρώπη, και εμείς την έχουμε δείξει στους υπόλοιπους, τότε τώρα είναι η ώρα που πρέπει να την δείξουμε όλοι. Όλα πρέπει να γίνουν γρήγορα», τόνισε η κ.Μέρκελ.

Στο πλαίσιο της άμεσης αντιμετώπισης του ζητήματος, έχει ορισθεί έκτακτη σύνοδος των υπουργών Εσωτερικών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις 14 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες προκειμένου να βρεθούν από κοινού λύσεις για το μεταναστευτικό.

Την έκτακτη σύνοδο είχαν ζητήσει νωρίτερα οι υπουργοί Εσωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας, οι οποίοι υπογράμμισαν την «επιτακτική ανάγκη» δημιουργίας κέντρων σε Ελλάδα και Ιταλία για τον διαχωρισμό μεταξύ προσφύγων και μεταναστών.

Εν τω μεταξύ οι μετανάστες και οι πρόσφυγες στο νησί της Μυτιλήνης φτάνουν τους 11.000,ενώ εκτιμάται πως μόνο  αυτό το Σαββατοκύριακο αποβιβάστηκαν στο νησί περίπου 5.000 άνθρωποι.

Οι αρχές εκτιμούν ότι περίπου 3000 θα αναχωρήσουν με κάποιο από τα πλοία που εκτελούν είτε τακτικά είτε έκτακτα δρομολόγια και οι υπόλοιποι θα καταγραφούν από το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής.

Την Κυριακή έφυγαν από τη Μυτιλήνη 1.740 μετανάστες και πρόσφυγες με το πλοίο «Tera Jet» και ακόμα 1.680 με το «Ελευθέριος Βενιζέλος».

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα