Ο Φ.Νίτσε για τη «διαφθορά»

jhkhhΦρίντριχ Νίτσε-Aπόσπασμα από το βιβλίο “ο Αντίχριστος”: 
Είχα την ευκαιρία να δω μπροστά μου ένα αξιοθρήνητο και απρόσμενο θέαμα,αφού τράβηξα το πέπλο της διαφθοράς,και λέω “διαφθοράς” προστατεύοντας τη λέξη αυτή,το λιγότερο,από μια υποψία ηθικής κατηγορίας.

Όταν λέω διαφθορά μαντεύει κανείς ότι εννοώ τον εκφυλισμό.Μισώ τη διαφθορά της ηθικής και της αρετής του θείου και φρονώ ότι όλες οι αξίες της σημερινής εποχής που χρησιμεύουν για τη συγκέντρωση των ανώτερων επιθυμιών των ανθρώπων,είναι αξίες εκφυλισμού.

Για μένα,διεφθαρμένο είναι ένα ον ή ένα οποιοδήποτε είδος όταν κάνει την εκλογή του προς κάτι που δεν είναι συμφέρον του,κι αυτή η ιστορία των ανώτερων αισθημάτων και ανθρώπινων ιδανικών,είναι ιστορία παρακμής.

Μπορώ να εξηγήσω το λόγο που ο άνθρωπος είναι τόσο διεφθαρμένος.Πιστεύω ότι η ζωή αποτελεί το ένστικτο της ανάπτυξης,της σκληρότητας,της συγκέντρωσης δύναμης και του ενστίκτου δύναμης.

Αν απουσιάζει η θέληση για δύναμη,εκλείπει και η ανωτερότητα,και τότε παρουσιάζεται η παρακμή.Δε διστάζω να πω ότι αυτή,ακριβώς,η θέληση απουσιάζει σε όλες τις υψηλές ανθρώπινες αξίες και ότι οι τιποτένιες αξίες της παρακμής βρίσκονται κάτω από τα πιο υψηλά ονόματα.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα