Ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου για το προσφυγικό

Ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου χαιρετίζει τις εντεινόμενες προσπάθειες των κυβερνητικών, κρατικών και αυτοδιοικητικών αρχών καθώς και των ανθρωπιστικών οργανώσεων για την εξομάλυνση της άφιξης και αναχώρησης των προσφύγων από το νησί μας.

Χαιρετίζει τις εκατοντάδες μικρές και μεγάλες δράσεις αλληλεγγύης, τη βοήθεια των διεθνών οργανώσεων, τους πολίτες και τους επαγγελματίες που συναλλάσσονται με τιμιότητα και ανθρωπιά με τους πρόσφυγες.

Συγχαίρει τους εργαζόμενους στο Λιμενικό και την Αστυνομία, που, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, δίνουν καθημερινά τη μάχη της διάσωσης, της καταγραφής και της αναχώρησης των προσφύγων από το νησί.

Αποδοκιμάζει τον σποραδικό μαυραγοριτισμό, τη παράνομη  μεταφορά επί πληρωμή και τη συχνή εξαπάτηση και εγκατάλειψη των προσφύγων σε απόμερα σημεία και ζητά από τις αστυνομικές και λοιπές κρατικές αρχές την πάταξη του φαινομένου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου παροτρύνει τις συλλογικότητες και τους πολίτες να εντείνουν την αλληλεγγύη τους. Δεν συμφωνεί με τις κινητοποιήσεις για τη ματαίωση κατασκευής στις βόρειες περιοχές του νησιού στοιχειωδών υποδομών προσωρινής στάσης και άμεσης μεταφοράς τους στη Μυτιλήνη.

Τα επιχειρήματα για δήθεν κίνδυνο της υγείας των μαθητών και γενικότερα των κατοίκων στις εν λόγω περιοχές είναι επιστημονικά αβάσιμα.

Η διατάραξη της κοινωνικής και οικονομικής ζωής και η ζημιά στον τουρισμό, επέρχονται από την ανεξέλεγκτη κίνηση των προσφύγων στους δρόμους των χωριών και της υπαίθρου και όχι από τη συντεταγμένη υποδοχή και μεταφορά τους.

Άλλωστε η δημιουργία κέντρων υποδοχής και πρόσκαιρης παραμονής των προσφύγων πλησίον των σημείων προσέγγισης από τα απέναντι παράλια θα έχει σαν αποτέλεσμα την ταχύτερη διεκπεραίωση της όλης διαδικασίας μετακίνησής τους προς την ηπειρωτική Ελλάδα και άρα τη γενικότερη αποσυμφόρηση όχι μόνο της πόλης της Μυτιλήνης αλλά και των περιοχών όπου αυτά τα κέντρα θα δημιουργηθούν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου προτείνει τον ήρεμο διάλογο όλων των ενδιαφερόμενων με την κατάθεση ρεαλιστικών προτάσεων, που να βοηθούν στην εξομάλυνση της κατάστασης και όχι στην περιπλοκή της. Πρέπει από όλους να γίνει κατανοητό ότι το προσφυγικό είναι ένα πρόβλημα που ξεπερνά τις δυνατότητες της χώρας και ένα πρόβλημα που θα διαρκεί όσο υπάρχουν ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι  και τοπικές συρράξεις, που προκαλούν τη μαζική δημιουργία προσφυγικών πληθυσμών.

Καταγγέλλει την απαράδεκτη και αντιπροσφυγική ρητορεία του τοπικού βουλευτή της Ν.Δ. κ. Αθανασίου, ο οποίος ως πρώην ανώτατος δικαστικός λειτουργός θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός. Οι συνεχείς αναφορές του σε «λαθρομετανάστες» που καταστρέφουν τον τόπο, η επιμονή του στην δήθεν φύλαξη των συνόρων, που ισοδυναμεί με απώλειες αθώων ανθρώπινων υπάρξεων, η συνεχής κινδυνολογία και η απουσία εποικοδομητικών προτάσεων εκ μέρους του μόνο το ρατσιστικό λόγο και τις ξενοφοβικές πρακτικές τη Χ.Α. ευνοούν, ανεξάρτητα από τις προθέσεις του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου αποδοκιμάζει τη στάση άλλων κομμάτων και τοπικών στελεχών τους, που πρωτοστατούν στις δήθεν κινητοποιήσεις κατοίκων , κόντρα στις διακηρυγμένες αρχές τους.

Η Ν.Ε. Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ καλεί τα μέλη του να συνεχίσουν να μετέχουν ενεργά σε κινήματα και πρωτοβουλίες συμπαράστασης στους πρόσφυγες. Καλεί τις τοπικές οργανώσεις του να αντιμετωπίσουν με τη δέουσα αυστηρότητα τη συμπεριφορά κομματικών μελών, που τυχόν συμμετέχουν σε αντιπροσφυγικές πρακτικές, αντίθετες με τις αρχές και την ηθική της αριστεράς.

Οι αρμόδιες αρχές καλούνται, με υπεύθυνη ενημέρωση, να πληροφορήσουν τις τοπικές κοινωνίες για τις θετικές συνέπειες στη καθημερινότητα των πολιτών από τη σωστή διαχείριση των προσφυγικών ροών.

Ας μας φωτίζει η μνήμη του ΠΑΠΑ- ΣΤΡΑΤΗ και το παράδειγμα των συμπολιτών μας που φιλοξενούν πρόσφυγες στα σπίτια τους.

Ο καθένας μας πρέπει να βάλει την ανθρωπιά του πάνω από τους φόβους και τις επιφυλάξεις του.

ΜΥΤΙΛΗΝΗ 2/10/2015

Η Ν.Ε. ΛΕΣΒΟΥ του ΣΥΡΙΖΑ

left.gr

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα