Ο ΣΥΡΙΖΑ,η ΛΑΕ και οι «53»

O πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας,Παναγιώτης Λαφαζάνης συνεχίζει τις τις επαφές του στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής που πήρε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας χθες.

Tsipras-LafazanisΟ Παναγιώτης Λαφαζάνης αναμένεται εντός της ημέρας να συναντηθεί εκ νέου με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, ενώ παράλληλα έχουν προγραμματιστεί επαφές με εκπροσώπους κοινωνικών φορέων.

Όσον αφορά την επικοινωνία του Παναγιώτη Λαφαζάνη με τον Αλέξη Τσίπρα,ο πρωθυπουργός φέρεται να ρώτησε αν  μια τέτοια  “φυσική συνάντηση”  είναι δυνατόν να συμβάλει στον σχηματισμό κυβέρνησης,με τον πρώην υπουργό να απαντάει  ότι θα μπορούσε να του καταθέσει σειρά προτάσεων για τον εκλογικό νόμο και τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος.

Η απάντηση του πρωθυπουργού ήταν ότι  ότι οι προτάσεις του είναι ευπρόσδεκτες αλλά μετά την ολοκλήρωση των διερευνητικών εντολών, απευθύνοντας του,μάλιστα, πρόσκληση για καφέ.

Ωστόσο, η Λαϊκή Ενότητα έσπευσε να δημοσιεύσει την πρόταση της και αφορά την άμεση συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή της κατάργησης του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα και καθιέρωση της απλής αναλογικής.

Σε αυτή την πρόταση σύμφωνος εμφανίστηκε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης,ο οποίος στην συνάντηση που είχε με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη συμφώνησε μαζί του και ως προς την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών,σημειώνοντας πως «δεν βγαίνουν οι μέρες για τις 20 Σεπτέμβρη»,προτείνοντας την 27 Σεπτεμβρίου.

Την ίδια στιγμή, στον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζονται  τα πολιτικά μαγειρέματα επιδιώκοντας συνοχή και αυτοδυναμία στις επερχόμενες εκλογές.Στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, ο πρωθυπουργός έκλεισε την πόρτα σε«συστημικές δυνάμεις του παλιού πολιτικού συστήματος» ζητώντας καθαρή εντολή τετραετίας.

Στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι η διεύρυνση του κόμματος προς τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, με αφετηρία τους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς της  κυβέρνησης, όπως οι κ.κ. Χρ. Σπίρτζης, Δημ. Μάρδας, και Τρ. Αλεξιάδης.

Χθες,πάντως, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας  έγινε σαφές  ότι τα εσωκομματικά προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζονται,παρά την αποχώρηση της Αριστερής Πλατφόρμας,καθώς η ομάδα των «53»,η οποία και λειτουργούσε γεφυροποιητικά μεταξύ προεδρικών και Αριστερής Πλατφόρμας,δείχνει να μην μπορεί να ακολουθήσει την αλλαγή πλεύσης του κόμματος.

Ενδεικτικό στοιχείο της κατάστασης είναι το γεγονός της παραίτησης του του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Τ. Κορωνάκη, που αποχώρησε αφήνοντας  αιχμές τόσο για τις κυβερνητικές επιλογές, όσο και την απομάκρυνση του Μαξίμου από την κομματική βάση.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα