Ο Σουλτς απέναντι στην Μέρκελ για την καγκελαρία

228e99348630ad65eb72eafec19c5970Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς ανακοίνωσε ότι δεν θα επιδιώξει να κερδίσει μια τρίτη θητεία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και πως θα επιστρέψει στη γερμανική πολιτική ενόψει των εκλογών του 2017.

Σε δήλωσή του προς τον Τύπο ανέφερε πως αυτή «ήταν μια εύκολη απόφαση» και δήλωσε «ευγνώμων» για την ευκαιρία που είχε να υπηρετήσει το Ευρωκονοβούλιο, ως ευρωβουλευτής, επικεφαλής της Ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών και τελικά ως πρόεδρός του. Ο Σουλτς σημείωσε πως εργάστηκε για να γίνει πιο «δυνατό» και πιο «ορατό» το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ως «το μόνο εκλεγμένο απευθείας από τους πολίτες όργανο», ενώ υπογράμμισε πως η προσήλωσή του στο ευρωπαϊκό σχέδιο, παραμένει.

«Τώρα περισσότερο από ποτέ, ο κόσμος έχει ανάγκη μια Ευρώπη δυνατή, αυτόνομη και ενωμένη, Θα παλέψω γι’ αυτό το σχέδιο από το εθνικό επίπεδο, αλλά οι αξίες μου δεν αλλάζουν. Στόχος είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και η μείωση των ανισοτήτων» τόνισε, προσθέτοντας πως μόνο έτσι θα κερδίσει η Ευρώπη τη «χαμένη εμπιστοσύνη» των πολιτών.

«Η Γερμανία, ως η μεγαλύτερη χώρα της ΕΕ, έχει και τη μεγαλύτερη ευθύνη» επισήμανε ο Μ. Σουλτς και κατέληξε ευχαριστώντας τους συναδέλφους του και ειδικά τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον οποίο αποκάλεσε «φίλο» και «μεγάλο Ευρωπαίο».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, εντύπωση προκάλεσε το γεγονός πως ενώ ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αγαστή συνεργασία, δεν έκανε το ίδιο για τον πρόεδρο τους Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντοναλντ Τουσκ.

Νωρίτερα, ο γερμανικός τύπος είχε αναφερθεί με εκτενή δημοσιεύματα στην ανακοίνωση της αποχώρησης του Σούλτς από την ευρωβουλή.

Ο Σουλτς, 60 ετών, «θα ασχοληθεί με τη γερμανική πολιτική», αναφέρει στον ιστότοπό της η εφημερίδα Suddeutsche Zeitung. «Θα το ανακοινώσει την Πέμπτη το πρωί από τις Βρυξέλλες», επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Suddeutsche Zeitung», ο Μάρτιν Σουλτς, του οποίου η θητεία στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου λήγει το 2017, δεν θα θέσει υποψηφιότητα για τρίτη θητεία, αντίθετα θα προτιμήσει να υποβάλει υποψηφιότητα με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) στη Βόρεια Ρηνανία- Βεστφαλία στις εκλογές του 2017.

Η θέση που θα έχει στη συνέχεια στην γερμανική πολιτική ζωή δεν είναι ακόμη προδιαγεγραμμένη, συνεχίζει η εφημερίδα.

Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 2012, ο Σουλτς εμφανίζεται ως πιθανός αντικαταστάτης του συναδέλφου του στο SPD Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, του ιδιαίτερα δημοφιλούς υπουργού Εξωτερικών στην κυβέρνηση συνασπισμού της Μέρκελ, ο οποίος αναμένεται να εκλεγεί ομοσπονδιακός πρόεδρος της Γερμανίας τον Φεβρουάριο, υπενθυμίζει το Spiegel.

Όμως εδώ και αρκετούς μήνες κυκλοφορεί επίσης η φήμη ότι ο Σουλτς ενδέχεται να είναι υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών στις εκλογές του 2017 στη θέση του ηγέτη του κόμματος, του όχι και ιδιαίτερα δημοφιλούς Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, νυν αντικαγκελαρίου και υπουργού Οικονομίας.

«Παρόλα αυτά καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί σχετικά με το αν εκείνος ή ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ» θα είναι υποψήφιοι για την καγκελαρία απέναντι στη Μέρκελ, η οποία ανακοίνωσε την Κυριακή την υποψηφιότητά της για μια τέταρτη θητεία, όπως επισημαίνει η Suddeutsche Zeitung.

To SPD θα ορίσει τον υποψήφιό του στα τέλη Ιανουαρίου.

Ένα από τα σενάρια που αναφέρουν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης είναι ο Σουλτς να διοριστεί υπουργός Εξωτερικών τον Φεβρουάριο, να θέσει υποψηφιότητα για την καγκελαρία και στη συνέχεια να αναλάβει ξανά το πορτφόλιο των Εξωτερικών, με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα σχηματιστεί ξανά συνασπισμός μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ και των Σοσιαλδημοκρατών.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα