Ο Σκουρλέτης για τους Παραιτηθείτε: Έχουν το σπέρμα μιας ακροδεξιάς λογικής

yiu«Έχουν το σπέρμα μιας ακροδεξιάς λογικής» τόνισε, μιλώντας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον Realfm 97,8 ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας,Πάνος Σκουρλέτης, αναφερόμενος στην εκδήλωση διαμαρτυρίας «Παραιτηθείτε» που είναι προγραμματισμένη για αύριο Τετάρτη, στην πλατεία Σύνταγματος.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σκουρλέτης, ερωτηθείς, γιατί η κυβέρνηση διαφημίζει την εν λόγω εκδήλωση διαμαρτυρίας, με την εκδοχή της αρνητικής διαφήμισης, απάντησε:

«Δεν νομίζω ότι είναι στο χέρι της κυβέρνησης να διαφημίσει κάποιον, με την έννοια ότι δεν ελέγχει τα ΜΜΕ. Και κυρίως δεν είναι αυτή η οποία φτιάχνει γεγονότα στον χώρο των ΜΜΕ. Αυτή είναι η συριζαίϊκη ιδιομορφία λέω εγώ –είναι η εμπειρία της διακυβέρνησης των 15 μηνών του ΣΥΡΙΖΑ. Από εκεί και πέρα, αυτή κάθε αυτή η λογική όσων καλούν, ενώ σε ένα πρώτο επίπεδο εμφανίζεται ως μία απολιτική προσέγγιση, κι αυτό είναι κακό, αλλά τα συνθήματα του ‘όχι στα κόμματα, στα χρώματα και στα συνδικάτα’, έχουν το σπέρμα μιας ακροδεξιάς λογικής».

Στο ερώτημα πώς θα είναι ο χώρος της ενέργειας στη χώρα μας σε ένα με δύο χρόνια, ο υπουργός Περιβάλλοντος απάντησε:

«Καταρχήν πρέπει να δεχτούμε, για να κατανοήσουμε τις αλλαγές στη χώρα μας, ότι είμαστε μέλος της ΕΕ, η οποία έχει υιοθετήσει μια συγκεκριμένη στρατηγική στο χώρο της Ενέργειας. Αυτή η στρατηγική με δυο λόγια, τι λέει; Ότι θα ενοποιήσουμε την ενεργειακή αγορά της Ευρώπης. Πως θα γίνει αυτό; Μέσα από διασυνδέσεις. Γιατί θέλουμε να το κάνουμε αυτό; Για να πετύχουμε ενεργειακή ασφάλεια και για να καταπολεμήσουμε και την ενεργειακή φτώχεια. Αυτό σε γενικές γραμμές είναι το περίγραμμα της στρατηγικής. Από εκεί και πέρα βαδίζουμε σε μία αγορά η οποία θα είναι πιο απελευθερωμένη» υπογράμμισε ο κ. Σκουρλέτης, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι:

«Κάθε χώρα έχει τις ιδιομορφίες της. Εμείς έχουμε επιλέξει, θα έλεγα, έναν δικό μας δρόμο για να πάμε σε αυτή τη νέα ελεύθερη αγορά ενέργειας, η οποία χαρακτηρίζεται από μία προσπάθεια να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας των δικτύων πρώτα απ’ όλα, των υποδομών».

Ερωτηθείς, αν όντως θα διατηρηθεί, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, απάντησε:

«Αυτό έχει λήξει. Έληξε θετικά και μάλιστα πιστοποιήθηκε και με το τελευταίο νομοσχέδιο, όπου όχι μόνο περιγράφεται ο οδικός χάρτης, αλλά καταργείται και το συγκεκριμένο άρθρο της προηγούμενης δρομολογημένης ιδιωτικοποίησης του 66% του ΑΔΜΗΕ».

Στο μικροσκόπιο οι λοιπές χρεώσεις στο τιμολόγιο της ΔΕΗ

Με αφορμή την εφαρμογή της μείωσης 15% στην τιμή του ρεύματος από την 1η Ιουλίου, ο υπουργός Περιβάλλοντος είπε ότι «πέρα από το ανταγωνιστικό, εμπορικό σκέλος που αφορά την παραγωγή του ρεύματος -το κόστος και τη μείωση, ανάλογα- υπάρχουν όλες αυτές οι χρεώσεις που αφορούν τα δίκτυα, το τέλος για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Και εδώ είναι ένα “κουβάρι”. Eμείς μελετάμε όλα τα πεδία του τελικού αποτελέσματος, για να μπορέσουμε να πετύχουμε φθηνές και αξιόπιστες υπηρεσίες και προς τους ιδιώτες καταναλωτές και προς τις επιχειρήσεις».

Στην επισήμανση ότι όλες αυτές οι χρεώσεις βρίσκονται στο “μικροσκόπιο”, και η κυβέρνηση θα δει το επόμενο διάστημα τι θα κάνει με αυτές, ο ίδιος απάντησε:

«Ακριβώς. Εδώ κανείς θα πρέπει να δει κάτι που επισημάνθηκε και σε μία συνάντηση υπουργών που έγινε την προηγούμενη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο, όπου όλοι ανέφεραν την “εθνική” τους εμπειρία σε σχέση με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ενώ, λοιπόν και σωστά τις στηρίζουμε και πριμοδοτήθηκαν, με υψηλότατες εγγυημένες επιδόσεις, αυτές οι επιδόσεις, οι τιμές, είναι η αιτία που δεν αποκλιμακώνονται τα τιμολόγια. Διότι το κόστος αυτών των εγγυημένων τιμών το πληρώνουμε όλοι μέσω των λογαριασμών μας. Άρα, είναι μια δύσκολη εξίσωση. Πρέπει να δούμε πώς θα διεισδύσουν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και πώς δεν θα επιβαρύνουμε τον τελικό καταναλωτή».

Πηγή:enikos.gr

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα