Ο Π.Τριγάζης για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Παρέμβαση Πάνου Τριγάζη

Παγκόσμια  Ημέρα  Περιβάλλοντος :Τρείς προτάσεις προς την Κυβέρνηση

Με την ευκαιρία της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου), ο Πάνος Τριγάζης, έκανε την ακόλουθη δήλωση ως πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Διεθνών Οργανισμών Και Παγκοσμιοποίησης (ΠΑΔΟΠ):

Θέλω να καταθέσω τις ακόλουθες τρεις προτάσεις προς την κυβέρνηση της χώρας μας :

1.Πέραν των εθνικών στόχων, καλείται να εργαστεί τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος,   στο επίπεδο των Βαλκανίων μέσω της διεκδίκησης Βαλκανικής Οικολογικής Χάρτας, όσο και στο επίπεδο της Μεσογείου μέσω της ενίσχυσης του Mediterranean Action Plan των Ηνωμένων Εθνών. Οι ισχυρότατες αλληλεξαρτήσεις στις περιοχές αυτές αφορούν και το Περιβάλλον με πολλούς τρόπους.

2.Στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης, που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, προτείνω την συμπερίληψη νέου άρθρου που να λέει «πουθενά στην ελληνική επικράτεια δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση πυρηνικών εργοστασίων ούτε πυρηνικών όπλων. Απαγορεύεται ο ελλιμενισμός σε ελληνικά λιμάνια πολεμικών πλοίων, που μεταφέρουν πυρηνικά όπλα ή κινούνται με πυρηνική ενέργεια».

3.Στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, η Ελλάδα να υποστηρίξει την ενίσχυση και  αναβάθμιση του  UNEP (UN Environment Program),  στην προοπτική μετεξέλιξής του  σε Παγκόσμιο Οργανισμό Περιβάλλοντος ( World Environment Organisation).  Υπενθυμίζω ότι την πρόταση αυτή είχε υποστηρίξει και στο Ευρωκοινοβούλιο ο αείμνηστος Μιχάλης Παπαγιαννάκης, ο οποίος έλεγε «γιατί να υπάρχει Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) και να μην δημιουργηθεί και ΠΟΠ (Παγκόσμιος Οργανισμός Περιβάλλοντος)».

3 Ιουνίου 2016

 

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΔΟΠ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ (5 Ιουνίου)

 

Η οικονομική παγκοσμιοποίηση έχει οδηγήσει και στην παγκοσμιοποίηση μεγάλων προβλημάτων της ανθρωπότητας, με πρώτο ανάμεσά τους – στις σημερινές συνθήκες – την προστασία του περιβάλλοντος, που συνδέεται τόσο με την υπόθεση της ειρήνης, όσο και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

 

Με την ευκαιρία της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, πρέπει να επισημανθεί ότι η καταστροφική κλιματική αλλαγή που απειλεί την ίδια την ζωή στη γη, οφείλεται στην υπερθέρμανση του πλανήτη, που παράγει το σημερινό κυρίαρχο οικονομικό μοντέλο, το  οποίο  εντείνει και διευρύνει τις ανισότητες στον κόσμο.

 

Να επισημανθεί, επίσης, μια που στο διεθνές προσκήνιο βρίσκεται το προσφυγικό-μεταναστευτικό ότι οι οικολογικοί πρόσφυγες λόγω φυσικών καταστροφών, ξηρασιών, τυφώνων και της ανόδου της στάθμης των θαλασσών από το λιώσιμο των παγετώνων, προβλέπεται να υπερβούν κατά πολύ τους πρόσφυγες των πολέμων και τυραννικών καθεστώτων.

 

Επιπλέον, μεγάλες καταστροφές στο περιβάλλον σε εθνικό και διεθνές επίπεδο έχουν προκληθεί από στρατιωτικές δραστηριότητες, όπως οι πυρηνικές δοκιμές, των οποίων η πλήρης απαγόρευση έχει αποφασιστεί από την παγκόσμια κοινότητα, αλλά η σχετική διεθνής συμφωνία (Comprehensive Nuclear Test Ban  Tready – CTBT)  δεν έχει τεθεί σε ισχύ, διότι εκκρεμεί η κύρωσή της από το Κογκρέσο των ΗΠΑ. Δεδομένου ότι ο πρόεδρος Ομπάμα έχει ταχθεί υπέρ, η κύρωση της σημαντικότατης αυτής συμφωνίας είναι στα χέρια των ρεπουμπλικανών.

 

Ο αγώνας για την προστασία του περιβάλλοντος παγκοσμίως, απαιτεί την διεθνή συνεργασία μέσω και αντίστοιχων θεσμών και δεσμευτικών ρυθμίσεων. Στην κατεύθυνση αυτή, ο χρησιμότατος οργανισμός UNEP (UN Environment Program), πρέπει να ενισχυθεί και αναβαθμιστεί στην προοπτική μετεξέλιξής του  σε Παγκόσμιο Οργανισμό Περιβάλλοντος ( World Environment Organisation).

 

Σε ότι αφορά την Ελλάδα, πέραν των εθνικών στόχων, καλείται να εργαστεί τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος,   στο επίπεδο των Βαλκανίων μέσω της διεκδίκησης Βαλκανικής Οικολογικής Χάρτας, όσο και στο επίπεδο της Μεσογείου μέσω της ενίσχυσης του Mediterranean Action Plan των Ηνωμένων Εθνών. Οι ισχυρότατες αλληλεξαρτήσεις στις περιοχές αυτές αφορούν και το Περιβάλλον με πολλούς τρόπους.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα