Ο πρόεδρος της Ιταλίας καλεί την Ευρώπη να μην ξεχνά τη Λαμπεντούζα

bb32eaf4a9bdc9ea542862128dc190da7ded0c92df5e8135300088f2e39adf62Ο πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζο Ματαρέλα κάλεσε σήμερα σε δηλώσεις του στη Λαμπεντούζα, το νησί όπου καταγράφονται οι περισσότερες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στο ιταλικό έδαφος, την Ευρώπη να “μην αφήσει μόνη” τη χώρα του να αντιμετωπίσει τις τραγωδίες της μεταναστευτικής κρίσης.

Μία ημέρα μετά τις εορταστικές τελετές για τα 70 χρόνια της Ιταλικής Δημοκρατίας, ο αρχηγός του ιταλικού κράτους επέλεξε να μεταβεί στη Λαμπεντούζα, έναν τόπο με ιδιαίτερο συμβολισμό, το οποίο είχε επισκεφθεί κι ο πάπας Φραγκίσκος τον Ιούλιο του 2013.

“Κανένας δεν μπορεί να σκέφτεται πως μπορεί να αφήσει την Ιταλία και τη Λαμπεντούζα μόνες να αντιμετωπίσουν αυτές τις τραγωδίες. Η Ιταλία και η Ευρώπη οφείλουν αναγνώριση στη Λαμπεντούζα για τις ζωές που σώθηκαν, για την υποδοχή που προσφέρθηκε σε εκείνους που δραπέτευσαν για να σωθούν από τον λιμό κι από τον πόλεμο”, υπογράμμισε ο Ματαρέλα, στον αντίποδα των φωνών που επιθυμούν αυστηρότερους περιορισμούς στη μετανάστευση.

Στη Λαμπεντούζα, συνέχισε ο Ματαρέλα, η Ευρώπη δείχνει “το καλύτερό της πρόσωπο”, ενώ ευχαρίστησε τους κατοίκους του νησιού, καθώς και “όλα τα στελέχη” των υπηρεσιών ασφαλείας και αρωγής αλλά και των ένοπλων δυνάμεων της Ιταλίας που έχουν αναπτυχθεί για να προσφέρουν βοήθεια στους μετανάστες, τόσο στη θάλασσα όσο και κατά την άφιξή τους στο νησί.

Η Λαμπεντούζα αποτελεί τα τελευταία χρόνια τον κυριότερο προορισμό των πλεούμενων των διακινητών που αναχωρούν στις περισσότερες περιπτώσεις από τη Λιβύη, καθώς και των πλοίων που σώζουν ναυαγούς. Στις ακτές της, όπου υπάρχουν πολλά σημεία με απόκρημνα βράχια, έχουν σημειωθεί πολλά ναυάγια.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα