Ο Ν.Μανιός στο indicator:«Αυτή δεν είναι απλά μια δεύτερη ευκαιρία,αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για όλους»

nickmaniosΟ Νίκος Μανιός, βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ,στη συνέντευξη που παραχώρησε στο indicator.gr   σχολίασε τις εξελίξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ,τις συνθήκες κατά τις οποίες έχει κληθεί να κυβερνήσει το κόμμα,αλλά και το κατά πόσο μπορεί να εφαρμοστεί το “παράλληλο πρόγραμμα” στο πλαίσιο των υπαρχουσών συνθηκών.

Παράλληλα,αναφέρθηκε στις δράσεις που θα πρέπει να ακολουθήσει η κυβέρνηση προκειμένου να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη,ενώ γνωστοποίησε και τις νέες αποφάσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με τους Έλληνες παραγωγούς.

Ο κ.Μανιός εξήγησε τους λόγους που η Ελλάδα έχει οδηγηθεί στη μέγγενη των μνημονίων, αναλύοντάς το σε συνδυασμό με τις διεθνείς εξελίξεις και τον τρόπο που ο καπιταλισμός μετεξελίσσεται παγκοσμίως τις τελευταίες δεκαετίες.

Τέλος, ο βουλευτής Κυκλάδων μιλάει για τις πρόσφατες  αλλαγές στην Υγεία,αλλά και τον κυρίαρχο ρόλο που παίζουν οι φαρμακοβιομηχανίες διεθνώς.


 

Η συνέντευξη του Νίκου Μανιού στο indicator.gr:

Δεδομένων των συνθηκών και λαμβάνοντας υπόψιν την ψήφιση των προαπαιτούμενων,θεωρείτε ότι υπάρχουν περιθώρια για τον ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει αυτό που ονομάζει “παράλληλο πρόγραμμα”;Και αν ναι,πότε πιστεύετε ότι θα γίνει αυτό;

Αυτό είναι το στοίχημα που έχει να κερδίσει ή να χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ,να πετύχει με το παράλληλο πρόγραμμα να ανακουφίσει τα φτωχότερα λαϊκά στρώματα που έχουν πληγεί και καταστραφεί από τη πενταετή λιτότητα.

Πριν δούμε,όμως, πώς και πότε θα μπορέσει ή αν θα μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να τα κάνει αυτά,να δούμε πρώτα τι μπορεί να σημαίνει το “δεδομένων των συνθηκών” και πως ερμηνεύεται.Οι αντικειμενικές συνθήκες είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ  κλήθηκε να κυβερνήσει σε μια περίοδο  όπου η οικονομική κρίση ή στο όνομα της οικονομικής κρίσης και του χρέους,έχουν καταστραφεί οι κοινωνικές δομές,καθώς και κάθε δομή του κοινωνικού κράτους.

Αυτό πέραν από το να το λέμε, δεν ξέρω αν το είχαμε συνειδητοποιήσει ή σε ποιο βαθμό το είχαμε συνειδητοποιήσει.Διότι ο καπιταλισμός περνάει την τελευταία εικοσαετία σε ένα καινούργιο στάδιο, που μόνο οι επιστήμονες το διατύπωναν τα προηγούμενα χρόνια.

Αυτό το στάδιο του χρηματοπιστωτικού καπιταλισμού,το οποίο είναι και το ποιο αιμοβόρο,είχε αρχίσει στο τέλος της πρώτης δεκαετίας του προηγούμενου αιώνα.Δηλαδή η έναρξη του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου, είναι το σημείο όπου ο κλασσικός καπιταλισμός των εθνικών κρατών,επί της ουσίας, παίρνει θέση.
Πρωτοπόρος της μετεξέλιξης της μορφής του καπιταλισμού ήταν η Μεγάλη Βρετανία.Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι η μεγαλύτερη και πρώτη βιομηχανική παραγωγός χώρα του κόσμου,πέρασε κατά την περίοδο της δεκαετίας του 80′ -επί Θάτσερ- σε αυτή τη φάση του καπιταλισμού.Πέρασε σε μια περίοδο κατά την οποία πλέον δεν παρήγαγε τίποτα,εκτός από το Σίτι του Λονδίνου όπου είχε τον έλεγχο του 30% του υποτιθέμενου χρήματος που κυκλοφορούσε στον κόσμο.

Αυτό συνέβη στη Βρετανία λόγω του αποικιοκρατικού καθεστώτος που είχε,δίνοντάς της την δυνατότητα να  παίξει αυτόν τον σκληρό και επιβλητικό ρόλο προς την υπόλοιπη Ευρώπη.

Αλλά ας αφήσουμε το παρελθόν και να επιστρέψουμε στο σήμερα.Είμαστε εδώ και πέντε χρόνια μέσα σε μια κρίση η οποία δεν είχε κανένα λόγο να υπάρχει.Αξίζει να μνημονεύσω εδώ ένα στοιχείο.Στο τέλος του 2009 η έκθεση της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών,έδινε πιστοποιητικό καλής οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα και την έβαζε στις πέντε πρώτες χώρες της ευρωζώνης, ως προς τη δυνατότητα πιστοληπτικής ικανότητας.

Αντί για αυτό, στο τέλος του 2009 μπήκαμε στο μνημόνιο,διότι με τη δημιουργική στατιστική παρουσίασαν ότι το χρέος μας ήταν πολύ παραπάνω.Αυτή ήταν μια επιλογή που δεν έχουμε συζητήσει καθόλου στην αριστερά,προκειμένου να δούμε ότι αυτό ήταν ένα στημένο παιχνίδι από την πλευρά των εταίρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης,με συνένοχους φυσικά τους Έλληνες πολιτικούς και πρώτο και κύριο τον Γιώργο Παπανδρέου.

Το αναφέρω γιατί ακριβώς αυτό το γεγονός θα έπρεπε να μας είχε βάλει σε σκέψη.Δηλαδή ότι αυτοί που θα βρούμε μπροστά μας, όταν -μέσω της ανάπτυξης του κινήματος του οποίου είμαστε μέρος του-γίνουμε κυβέρνηση,δεν θα είναι εταίροι.

Αυτό που είπε ο σύντροφος Τσίπρας,ότι δηλαδή δεν φανταζόμασταν την δύναμη του χρήματος, δεν έπρεπε να το πούμε,έπρεπε να το γνωρίζουμε βαθύτατα.Θα μου πει κανείς και τι θα άλλαζε;Κατ’ αρχήν,το ψυχολογικό μέρος των συντρόφων.Εάν είχαμε απόλυτη επίγνωση ότι το χρήμα είναι τόσο σκληρό,και πολύ σκληρότερο απ’ότι βλέπουμε τώρα,τότε η συνθήκη που μας οδήγησε με το έτσι θέλω να υπογράψουμε,δεν θα δημιουργούσε τόσο μεγάλο ψυχολογικό,πολιτικό και συναισθηματικό σοκ σε εκατοντάδες συντρόφους μας.

Θα ήξεραν ότι αυτό ήταν το πιθανότερο ενδεχόμενο.Είναι τελείως διαφορετικό  να πηγαίνεις σε μια μάχη και να ξέρεις ότι είσαι μια ιδιαίτερα  μικρή δύναμη.Να ξέρεις ότι έχεις υπέρτερες δυνάμεις απέναντί σου και θα δώσεις τη μάχη,όχι  μέχρι αυτοκτονίας,αλλά θα την δώσεις τη μάχη,κι άμα τη χάσεις θα ξέρεις από ποιόν την έχασες.

Άρα,θεωρείτε ότι υπήρχε άγνοια;

Καλό είναι να ψηλαφίσουμε την αιτία.Μέχρι τότε η αριστερά του Συνασπισμού ήταν μπολιασμένη από τις ιδέες της ευρωπαϊκής αριστεράς,του πάλαι ποτέ ΚΚΕ εσωτερικού,του ευρωκομμουνισμού κ.ο.κ.Ήταν ωραίες ιδέες,αλλά ενταγμένες σε ένα άλλο κοινωνικό και ιστορικό  πλαίσιο,όπου πίστευαν ή νόμιζαν ότι θα μπορούσαν αυτές οι ιδέες, σε συμμαχική δράση με άλλα πολιτικά κομμάτια όπως σοσιαλδημοκράτες ή δημοκράτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να βοηθήσουν στη μετεξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης των μονοπωλίων,σε Ευρωπαϊκή Ένωση των λαών.

Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει την κυβέρνηση,το κάνει την στιγμή που η Ευρώπη των μονοπωλίων βρίσκεται στη κορύφωσή της και έχει γίνει ακόμα σκληρότερη.Άρα αυτό είναι προϊόν μιας ανάλυσης την οποία δεν μπορούσε να την κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ,διότι αποτελείτο από μικρές οργανώσεις που είχαν μάθει να λένε ότι ο σοσιαλισμός είναι καλύτερος από τον καπιταλισμό,υποστηρίζοντας το “θα πάω στο σοσιαλισμό”.Για το πώς όμως, δεν υπήρχε καμία επεξεργασία.

Όποιες μικρές ομάδες της αριστεράς κι αν μελετήσεις, καταλήγεις σ’αυτό το συμπέρασμα.Άλλωστε και το ΚΚΕ τι κάνει; Λέει ότι  ο καπιταλισμός είναι κακός και ότι δεν σ’αφήνει να κυβερνήσεις.Θέλει λαοκρατία και μετά την λαοκρατία σοσιαλισμό.Και εγώ αυτό θέλω.Άλλα αρχικά  θέλω να μου πούνε από το σήμερα,που κυβερνάει ο κακός καπιταλισμός,πώς θα μεταβώ στην λαοκρατία;Άλλωστε, γιατί κατεβαίνουνε στις εκλογές;

Εμείς κατεβαίνουμε,  γιατί οι εκλογές εκτιμούμε ότι δεν είναι,το άπαν,αλλά ένα κομμάτι στον αγώνα που κάνει μια κοινωνία για να βελτιώσει τις συνθήκες της ζωής της και να ανοίξει άλλους δρόμους,πιο δημοκρατικούς.Και αν γίνεται και δρόμους μέχρι τον σοσιαλισμό.

Αυτό το κομμάτι που λέγεται κυβέρνηση,δεν είναι το άπαν και δεν είναι το πανίσχυρο εργαλείο.Αλλά από το να μην έχεις γνώση αυτού του γεγονότος,μέχρι να έχεις απόλυτη γνώση, υπάρχει ένα πολύ μεγάλο κενό,στο οποίο πέσαμε μέσα.

Aυτό που περιγράψατε προηγουμένως πιστεύετε  ότι ο ΣΥΡΙΖΑ το έχει συνειδητοποιήσει τώρα;

Δεν το γνωρίζω,το ψηλαφούμε ακόμα,τουλάχιστον μιλώντας προσωπικά.Το μεγάλο στοίχημα είναι εάν από αυτή την επεξεργασία έχουμε καταλάβει ότι τα δύσκολα είναι μπροστά.Δεν είναι μόνο αν ψηφίζουμε αυτά που ψηφίζουμε τώρα.Το θέμα είναι ότι λέμε ότι θα κάνουμε το “παράλληλο πρόγραμμα”,το ζητούμενο είναι όμως να το κάνουμε,γιατί αν δεν το κάνουμε έχουμε χάσει.Δεν κερδίζει κανείς, ούτε εμείς,ούτε ο λαός.

Όλα όσα αναφέρω δεν τα αναφέρω για πω ότι να κάποιοι τα λέγανε ή τα ξέρανε.Τα λέω προκειμένου να συνειδητοποιήσουμε,πρώτον τις δυσκολίες που έρχονται και δεύτερον ότι αν πετυχαίνουμε ένα πράγμα κάθε φορά,προς μια διαφορετική κατεύθυνση,τότε δείχνουμε στον κόσμο  ότι εμείς, ναι μεν ψηφίσαμε  μνημόνιο,το οποίο συγκριτικά με τα προηγούμενα δεν είναι το χειρότερο-αν και έρχεται να προστεθεί στα δύο προηγούμενα-,ωστόσο έχουμε βάλει μπροστά να χτίσουμε τα θεμέλια και τις προϋποθέσεις για να υπάρξει ένα άνοιγμα για την χώρα.

Εάν δούμε ότι αυτό το άνοιγμα λειτουργεί θετικά,τότε θα καταλάβουμε ότι  αυτό που κάνουμε είναι μια διαρκής ταξική πάλη που θα έχει τα μπρος και τα πίσω.Έτσι, δεν θα υπάρχει η ενοχή.

Αξίζει να αναφέρω κάτι σχετικά με αυτό.Το πρωί είδα έναν φίλο που πέρναγε την Ιπποκράτους με το μπουζούκι στην πλάτη,μιας και του αρέσει ιδιαίτερα η μουσική.Αρχικά χαιρετιόμαστε,αλλά στην πορεία της κουβέντας μου λέει ότι είμαστε κυβέρνηση δοσίλογων,νιώθοντας ντροπή να μου πει ότι και εγώ είμαι ένας τέτοιος.

Του λέω άστα αυτά,υπάρχει η αριστερά αυτού που περπατάει στον δρόμο με το μπουζουκάκι του στον ώμο και λέει είμαι αριστερός,όμως υπάρχει και η αριστερά,των δοσίλογων όπως λέει κι ο φίλος μου,που προσπαθεί να βρει πρακτικές λύσεις για τον κόσμο.

Διότι θα μπορούσα κι εγώ να σταθώ απέναντι και να πω:Eίμαι γιατρός συνταξιούχος, έχω και πέντε δεκάρες  να πάρω σοκολάτες στα εγγόνια μου.Kαλά δεν είμαι;Και μ’αυτόν τον τρόπο να μπορώ  να λέω είμαι αριστερός και να βρίζω όλους του άλλους.

Ωραία,με αφορμή λοιπόν αυτή την ιστορία, πείτε μας τι λέτε σε αυτούς που σας λένε ότι δεν διαφέρετε σε τίποτα από τους προηγούμενους,καθώς και εσείς ψηφίσατε μνημόνιο και τώρα εφαρμόζετε σκληρά μέτρα.

Αυτό λοιπόν ήρθαν οι αντίπαλοί μας εντός και εκτός Ελλάδος να το αναδείξουν από μόνοι τους.Τι μας ζητάνε τα κοράκια  συνάδελφοι,εταίροι και  δανειστές; Μας ζητάνε να ανακαλέσουμε ότι είχαμε ψηφίσει τους προηγούμενους μήνες.Μας ζητάνε να ανακαλέσουμε ότι βοηθούσε την οικονομία και την κοινωνία. Αναδεικνύεται μέσα απ’αυτό τον παραλογισμό  ότι δεν τους ενδιαφέρει η οικονομία μας να πάει μπροστά.

Παράδειγμα;Έρχονται τώρα και λένε ότι πήρατε δύο μέτρα που στους νέους επιστήμονες έδωσε μια ανάσα και έδωσε και στα ταμεία τους την δυνατότητα να υπάρξουν,να μην διαλυθούν και να πάρουν τα μέλη τους σύνταξη κανονικά-πχ στους γιατρούς,στους μηχανικούς,στους δικηγόρους.

Επομένως τώρα,σε έναν βαθμό τα παίρνουμε πίσω, διότι έρχονται και μας λένε ότι εάν θέλουμε να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα,πρέπει να το κάνουμε.Άρα αυτό που μας διαφοροποιεί από τους προηγούμενους είναι αυτό που κάναμε.Και αυτό που κάναμε πρέπει να είναι ο δείκτης γι’αυτό που θα κάνουμε.

Όταν λοιπόν,γίνουν αυτές οι επιθεωρήσεις εργασίας,που λέω εγώ,και μας βρουν ταμειακά εντάξει και προχωρήσει η διακυβέρνηση της χώρας με τα θετικά που έχει το μνημόνιο και με τα χρήματα που θα έχουν πέσει στην αγορά,τότε θα πρέπει να διαχειριστούμε αυτήν την κατάσταση,όχι του μνημονίου πια,αλλά την πολιτική διακυβέρνηση προς  την δική μας κατεύθυνση.

Να δώσω ένα παράδειγμα,είναι μεγάλο  το πρόβλημα με το ΦΠΑ στα νησιά,καθώς και με την αύξηση της φορολογίας των αγροτών.Στην περίπτωση αυτή οι επιλογές που έχουμε μπροστά μας είναι δύο. Η πρώτη επιλογή είναι αυτή της πλήρους υποταγής,όπου  ψηφίζουμε τα μέτρα  και τα αφήνουμε να τα εφαρμόσουν άλλοι,καθώς υπάρχουν αρκετοί πρόθυμοι να το κάνουν.Η δεύτερη επιλογή είναι να τα ψηφίσουμε διότι δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά.

Και το ψηφίσαμε.Αλλά για να δούμε τι μπορεί να προσφέρει η μικρή παραγωγή στην Ελλάδα;

Οι ειδικοί λένε την ποιότητα και όχι την ποσότητα,καθώς τα ελληνικά προϊόντα πχ κρέατα,τυριά,μέλι κ.ο.κ είναι πολύ καλύτερα σε σχέση με αυτά που παράγονται στο εξωτερικό.Θα πρέπει να σκεφτούμε πως μπορούμε να κάνουμε τον μικρό παραγωγό να ξεπεράσει τη μεγάλη φορολογία,την στιγμή που δημοσιονομικά δεν μας επιτρέπεται να κάνουνε κάτι.

Θα του προσφέρουμε έναν τρόπο να φτιάξει την παραγωγή του και να την πουλάει.Ένα μικρό δείγμα που έχει περάσει απαρατήρητο-γιατί στην Ελλάδα συνηθίζουμε να βλέπουμε μια θολή εικόνα και όχι την πραγματικότητα-είναι μια τελευταία εγκύκλιος που εξέδωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και δίνει την δυνατότητα να πουλάνε οι μικρές οικοτεχνικές παραγωγές τα προϊόντα τους κατευθείαν στην αγορά, χωρίς μεσάζοντες, ακολουθώντας φυσικά τους βασικούς κανόνες υγιεινής  στην παρασκευή τους.

Αυτό μπορεί να γίνεται και τώρα,σε ένα βαθμό,αλλά χωρίς να είμαστε σίγουροι ότι είναι εγγυημένη η υγιεινή του προϊόντος,ενώ ταυτόχρονα δεν  καταγράφεται και πουθενά.Έτσι, το κράτος δεν έχει έσοδα και πόρους,ενώ παράλληλα και ο παραγωγός δεν μπορεί να πουλήσει μεγάλη ποσότητα,διότι παράνομα πόσο να πουλήσει;

Εάν του ανοίξεις όμως, έναν δρόμο για  να μπορεί να  φτιάξει, παραδείγματος χάριν, το μέλι του και να έχει στόχο την διεθνή αγορά,τότε έχει την δυνατότητα να πουλήσει το προϊόν του από την Κίνα μέχρι την Ευρώπη.Ανοίγοντάς του αυτή την αγορά,αυτός ο άνθρωπος θα μπορεί αντί να πουλάει 50kg παράνομα, να πουλάει 500kg νόμιμα.

Θα πληρώνει τον φόρο του, που μπορεί να είναι λίγο μεγαλύτερος,αλλά αυτό που θα του μένει θα είναι αρκετά καλύτερο από αυτό που έχει τώρα.Το λέμε αυτό.Μπορούμε να το κάνουμε;Αυτή είναι μια αριστερή πολιτική κατά την άποψή μου.

Από τι εξαρτάται η υλοποίηση μιας αριστερής πολιτικής από τον ΣΥΡΙΖΑ;

Εξαρτάται από το επίπεδο συνειδητοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ,την συνειδητοποίηση των μελών,των στελεχών και των βουλευτών του.

Κανείς δεν με ρωτάει τι πάω και κάνω στις Κυκλάδες.Εντάξει,με δικά μου έξοδα πάω.Θα μπορούσα να πηγαίνω για διασκέδαση,αλλά ας πούμε ότι μεγάλωσα και δεν πάω για αυτό.Τι κάνω πηγαίνοντας εκεί,κανείς δεν ρωτάει. Βέβαια τώρα με τον υπουργό Ανάπτυξης,ο οποίος είναι γεωπόνος,έχουμε κοινή γλώσσα.Μου λέει για παράδειγμα,προχώρα, θα κάνουμε το παραδοσιακό αρσενικό τυρί.

Σύντομα,θα έχουμε την απόφαση  ότι το κεφαλοτύρι που γίνεται μόνο στα ορεινά χωριά της Νάξου θα είναι ΠΟΠ(προστατευόμενη ονομασία προέλευσης) και θα λέγεται αρσενικό Νάξου.Αυτό είναι  προϊόν  ΠΟΠ,καθώς ο τρόπος παρασκευής του τυριού είναι ιδιαίτερος.Μάλιστα,μέσω αναφορών που βρήκαμε,αυτός ο τρόπος συναντάται πριν από τα προχριστιανικά χρόνια,αφού βρέθηκαν ακόμα και αρχαιολογικά τυροκομεία στην περιοχή.

Νομίζεται ότι εμείς ανακαλύψαμε τον τροχό τώρα;Τον είχαν ανακαλύψει οι Ευρωπαίοι πρώτα.

Αλλά οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν ήθελαν ο κόσμος να προοδεύσει.Το 2004 υπήρχαν δύο οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίες επικαλούνταν  μια παγκόσμια εμπειρία, ότι μπορεί να παράγεται τυρί με παραδοσιακό τρόπο,δηλαδή για να καταλαβαίνει ο κόσμος,χωρίς παστερίωση του γάλακτος  και το τυρί να παραμένει ασφαλές.Ωστόσο, η απάντηση της τότε ελληνικής κυβέρνησης ήταν αρνητική,λέγοντας ότι η χώρα θα συνεχίσει να παράγει παστεριωμένο γάλα.

Αυτό το υπόδειγμα,λοιπόν, δεν θα μείνει μόνο στη Νάξο,θα πάει και στα υπόλοιπα Κυκλαδονήσια.Αυτά νομίζω είναι μια αριστερή συμπεριφορά.

Υπάρχουν παραγωγοί που μπορεί να παράγουν εκατοντάδες κιλά τυρί και δεν μπορούν να το πουλήσουν.Το πουλάνε στη μαύρη αγορά.Δεν γίνεται όμως αυτό,τελείωσε αυτό το πράγμα.Διότι πρέπει να καταλάβουνε και οι Έλληνες παραγωγοί ότι σήμερα δεν γίνεται να συνεχιστεί το:”Εντάξει μωρέ δεν θέλω εγώ να δίνω ΦΠΑ 23% ,δεν πουλάω το μέλι μου νόμιμα”.

Μάλιστα.Αύριο όμως, μπορεί να μην κυβερνάει ο ΣΥΡΙΖΑ ή και να συνεχίσει να κυβερνάει και να λέει θα πιάσεις όλους τους παράνομους που πουλάνε μέλι. Γιατί;Διότι τώρα με αυτές τις συνθήκες μπορούν δύο πολυεθνικές εταιρίες να στήσουν παραγωγή μελιού από μεταλλαγμένα άνθη.

Αριστερά λοιπόν είναι να μπορείς,μεταξύ άλλων, να προβλέψεις που πάει η κοινωνία και πως μπορείς να την προστατέψεις. Δεν είμαστε ενάντια στα μονοπώλια;Είμαστε.Τι σημαίνει αυτό λοιπόν,ότι κάθομαι και περιμένω τα μονοπώλια να κυριαρχήσουν ή το λέω και το διακηρύσσω,το διδάσκω,μαθαίνω τους ανθρώπους  να καταλάβουν τι σημαίνει αυτό;

Και μη νομίζεται ότι αυτά τα σκέφτεται μόνο ένας άνθρωπος που είναι πιο μπροστά ή είναι πιο αριστερός,αυτά είναι προϊόντα της δράσης των ανθρώπων.

Θεωρείτε ότι αυτή την στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αυτή την κατεύθυνση;

Δεν ξέρω σε ποιο βαθμό κινείται προς αυτή την κατεύθυνση ο ΣΥΡΙΖΑ,εξάλλου ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ιδιομορφίες.Ψάχνεται,πειραματίζεται,κάποιοι από τους πειραματισμούς θα αποδώσουν,κάποιοι πάλι όχι.Εγώ θέλω να δίνω τη μάχη μου,δεν είναι προσωπικό το ζήτημα.Άλλα θέλω να δώσω τη μάχη σε αυτόν τον τομέα.

Έρχεται  η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ,θα φέρει το ζήτημα του γάλακτος.Για το γάλα το φρέσκο-15 ημερών.Γιατί κάναμε όλον αυτόν τον αγώνα σαν αντιπολίτευση;Γιατί άμα πεις ότι μπορεί να υπάρξει φρέσκο γάλα-20 ημερών,τότε εξαφανίζεις την δική μου παραγωγή.Διότι μετά δεν γίνεται ο παραγωγός να φτιάξει μεγάλες ποσότητες και να τις αποθηκεύσει,με αποτέλεσμα να μη μπορεί να ρίξει την τιμή.Αυτός είναι ένας λόγος.

Πως μπορεί να καταπολεμηθεί η αύξηση των τιμών σε βασικά αγαθά;

Η καταπολέμηση της αύξησης των τιμών στα τρόφιμα, μπορεί να γίνει ελέγχοντας  τον ανταγωνισμό  και την δημιουργία καρτέλ στην αγορά.Υπάρχει υποτίθεται ένα νομικό οπλοστάσιο,στο παρελθόν μάλιστα είχαμε πρόστιμα τα οποία κανείς δεν πλήρωσε.

Αυτά είναι τα ζητούμενα,οι καθημερινές μάχες που πρέπει να δώσει η αριστερά.Εάν δεν τις δώσουμε ή αν τις δώσουμε και τις χάσουμε,τότε μαζί με εμάς που θα έχουμε χάσει σαν κόμμα,σαν κυβέρνηση,θα έχει χάσει και η κοινωνία.Τα μικρά και τα μεσαία στρώματα θα έχουμε χάσει μια ευκαιρία.Αυτή δεν είναι μια δεύτερη ευκαιρία,αυτή είναι κατά την άποψή μου,η τελευταία ευκαιρία.Μια ευκαιρία για να ξαναβάλουμε μπροστά μια διαδικασία που θα αφυπνίσει συνειδήσεις.

Κοιτάξτε,λέμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υποχώρησε,ηττήθηκε κ.ο.κ,όμως όλη αυτή η προσπάθεια δεν έβαλε την Ευρώπη σε έναν καινούργιο προβληματισμό;

Βλέπουμε τι γίνεται στα κάστρα του φιλελευθερισμού.Η Γαλλία ξέρει πολύ καλά ότι δεν μπορούν να τη βάλουν σε μνημόνιο διότι είναι τεράστια οικονομική και πολιτική δύναμη,παρατηρεί όμως τι γίνεται με τους Γάλλους παραγωγούς.

Τι κάνανε οι Γάλλοι παραγωγοί;Εδώ έχει μεγάλη αξία η κουβέντα,λόγω του συμβολισμού  των κινητοποιήσεων.Δεν υπάρχει κινητοποίηση που δεν συμβολίζει και κάτι.Οι Γάλλοι παραγωγοί πήγαν στα σύνορα με Ισπανία και Γερμανία,θέλοντας να δείξουν ότι δεν θέλουν να μπαίνουν από εκεί προϊόντα.

Τι σημαίνει αυτό;Αυτό σημαίνει εθνικός ανταγωνισμός.Οι σκεπτόμενοι στα κάστρα του φιλελευθερισμού λένε ότι εάν επικρατήσουν αυτές οι δυνάμεις,θα είναι οι φυγόκεντρες και διασπαστικές δυνάμεις της ευρωζώνης,που μπορεί να προέρχονται και από πλούσια κοινωνικά στρώματα.Όπως για παράδειγμα είναι η ακροδεξιά στις Βόρειες χώρες της Ευρώπης που θέλει τον ανταγωνισμό με τον άλλον,που τον θεωρεί υποδεέστερο.Αυτός ο ανταγωνισμός έδωσε δύο Παγκόσμιους Πολέμους.

Ας ελπίσουμε ότι δεν θα δούμε έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο,ούτε τα παιδιά μας,ούτε και τα εγγόνια μας.Βλέπουμε τι γίνεται, είμαστε σε μια περιοχή όπου γύρω μας υπάρχει ένταση.Ποιος θα έλεγε  ότι η εξέγερση στη Συρία θα έφερνε τους Ρώσους εκεί να βομβαρδίζουν.

Γιατί πόσα χρόνια έχουν περάσει από τότε που έγινε η ιστορία με τους Αμερικάνους στο Αφγανιστάν κι αλλού.Είκοσι  χρόνια είναι που μπήκαν οι Αμερικάνοι στη Μέση Ανατολή.Δεν μιλάει κανένας.

Νομίζετε ότι τους πήρε ο πόνος όταν ακούμε για την επίλυση του ζητήματος του χρέους από την Λαγκάρντ μέχρι δεν ξέρω ποιόνΣου λέει εάν δεν λύσουμε το πρόβλημα του χρέους,που αποτελεί 7 φορές το παγκόσμιο ΑΕΠ,κάτι δεν πάει καλά.

Υπάρχουν νομίζω ακόμα άνθρωποι που σκέφτονται να μην οδηγηθούμε σε μια καταστροφή, η οποία το μόνο όπλο που θα έχει θα είναι η δημιουργική καταστροφή ενός μεγάλου πολέμου.

Πολλούς μικρούς πολέμους έχουμε,βλέπουν ότι δεν τους λύνει το οικονομικό πρόβλημα.Διότι όπως λέγανε και οι παλιοί,ο καπιταλισμός έχει δύο όπλα,το φασισμό και τον πόλεμο.Τα χρησιμοποιεί και τα δύο.Σαν φόβητρο τον φασισμό στην Ευρώπη,τον πόλεμο σε διάφορα μέρη του κόσμου.Κάποιες φορές δεν διστάζει να τον φέρει και στην Ευρώπη.Άλλωστε 16 χρόνια έχουν περάσει από τον πόλεμο στην Γιουγκοσλαβία,τώρα είναι στην Ουκρανία.Επομένως,όποτε θέλει τον φέρνει και στην Ευρώπη.

Σε ποια κατεύθυνση θεωρείτε ότι κινούνται τα πράγματα γενικότερα;

Εάν η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ αρχίζει να βάζει αυτά τα φιλολαϊκά  στοιχεία μιας άλλης αντίληψης,θα δώσει την δυνατότητα και στην Ευρωπαϊκή αριστερά και στα Ευρωπαϊκά προοδευτικά κόμματα να αφυπνίσει δυνάμεις και μέσα στη σοσιαλδημοκρατία.Το παιχνίδι δεν έχει χαθεί τελείως,σκεφτείτε ότι  και μέσα στη σοσιαλδημοκρατία υπάρχουν αντιπαραθέσεις και ανταγωνισμοί.

Τελευταίο παράδειγμα είναι αυτό της Αγγλίας, σοσιαλδημοκράτης ήταν ο Τόνι Μπλέρ,σοσιαλδημοκράτης είναι και ο Τζέρεμι Κόρμπιν.Έχουν καμία σχέσηΕντάξει,μπορεί να πει κάποιος ότι είμαι ρομαντικός ή αισιόδοξος.Δεν ξέρω αν είμαι ρομαντικός,μου άρεσαν οι ρομαντικοί ποιητές στα χρόνια που ήμουν νέος,αλλά αισιόδοξος είμαι.

Πείτε μας για τις αλλαγές στην Υγεία και ειδικότερα στον τομέα των φαρμάκων,αφού αρκετοί αναφέρουν ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα πλήξουν την ελληνική φαρμακοβιομηχανία.

Ήδη στο θέμα των γενοσήμων,με την τοποθέτηση που έγινε από τον υπουργό Υγείας κ.Ξανθό,έγινε σαφές ότι από ένα σημείο και πέρα δεν κάνουμε πίσω.Διότι το παιχνίδι των τιμών ακούγεται ελκυστικό στα αυτιά όσων δεν ξέρουν κι όσων είναι υγιείς και δεν πληρώνουν.

Σε μία συνταγή η γυναίκα μου έδωσε 15 ευρώ συμμετοχή για πολλά φάρμακα.Όταν πήρε ένα φάρμακο, που θέλει να είναι το πρωτότυπο,έδωσε 15 ευρώ συμμετοχή μόνο για το ένα φάρμακο και 15 σε όλα τα άλλα.Η διαφορά όπως καταλαβαίνετε δεν είναι μικρή.

Άρα, για το φάρμακο βάλαμε ένα όριο,όπου κάτω απ’αυτό δεν γίνεται να πέσουμε.

Το μνημόνιο  δεν αφαιρεί την δυνατότητα εμείς να κάνουμε μια διαφορετική διαχείριση  των πόρων.Έχουμε την γνώση ελπίζω,να βρούμε και την θέληση, να τα βάλουμε με την εσωτερική διαπλοκή.Και πρέπει να ξέρει ο κόσμος ότι το μόνο υπουργείο που δεν έχει γίνει επί της ουσίας έλεγχος,είναι το υπουργείο Υγείας.Κι αυτό,γιατί κυριαρχείται από τα συμφέροντα της φαρμακοβιομηχανίας που είναι κυρίαρχη παγκόσμια δύναμη,μαζί με τις εταιρείες πετρελαίου  και τις εταιρίες παραγωγής και εμπορίας όπλων.Η φαρμακοβιομηχανία ανεβάζει και κατεβάζει κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο.

Η συνέντευξη δόθηκε στον δημοσιογράφο Μάριο Κοσμόπουλο

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα