Ο Μοσκοβισί βάζει φρένο σε Σόιμπλε και ΔΝΤ (Βίντεο)

Σε αποκλειστική συνέντευξη του Επιτρόπου Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, Υποθέσεων της Ε.Ε. στη Realnews που κυκλοφορεί: «Θα πρέπει να κλείσουμε γρήγορα τη δεύτερη αξιολόγηση, μέσα στους επόμενους μήνες, και να εξετάσουμε τις προϋποθέσεις ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους

Ο Πιερ Μοσκοβισί δηλώνει στη Realnews:

– Η χώρα ανακάμπτει αργά, αλλά πηγαίνει καλύτερα, επιτέλους. Θα πρέπει να αναγνωριστούν οι προσπάθειές της και δεν πρέπει να παραδοθούμε στην πρόκληση ορισμένων που ζητούν ολοένα και περισσότερα μέτρα ή επιπλέον σφίξιμο του ζωναριού.

– Είναι φυσιολογικό να ζητάμε η Ελλάδα να τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις της, αλλά μόνο τις δεσμεύσεις της. Όχι διαρκώς επιπλέον απαιτήσεις.

– Θα πρέπει να κλείσουμε γρήγορα τη δεύτερη αξιολόγηση, μέσα στους επόμενους μήνες, και να εξετάσουμε τις προϋποθέσεις ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

«Από τότε που ανέλαβα στο Eurogroup», αφηγείται, πριν από πέντε χρόνια, έχω την πεποίθηση πως η Ελλάδα έχει περισσότερο από ποτέ θέση στους κόλπους της ΕΕ Οι Έλληνες, ο ελληνικός λαός, και δεν μιλάω μόνο για την ελληνική κυβέρνηση, έχουν συναινέσει σε δύσκολες αλλά απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Η χώρα ανακάμπτει αργά, αλλά πηγαίνει καλύτερα, επιτέλους», εκτιμά ο Επίτροπος και προσθέτει: «Θα πρέπει να αναγνωριστούν οι προσπάθειές της και δεν πρέπει να παραδοθούμε στην πρόκληση ορισμένων που ζητούν ολοένα και περισσότερα μέτρα ή επιπλέον σφίξιμο του ζωναριού».

Κατά τον Π. Μοσκοβισί, θα πρέπει άλλωστε, «να γίνουν σεβαστές οι δεσμεύσεις που δόθηκαν σε αντάλλαγμα των προσπαθειών αυτών… (εξάλλου) οποιοδήποτε νέο ψυχόδραμα θα είναι αντιπαραγωγικό». Για αυτό και «θα πρέπει να κλείσουμε γρήγορα τη δεύτερη αξιολόγηση, μέσα στους επόμενους μήνες, και να εξετάσουμε τις προϋποθέσεις ελάφρυνσης του χρέους».

Πόσω μάλλον που, όπως αναφέρει, από τα 80 ζητήματα της αξιολόγησης έχουν απομείνει δύο ως τρία, αλλά «είναι μικρά ζητήματα και είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο Γάλλος επίτροπος τονίζει: «Πρέπει να αναγνωρίσουμε πως έπειτα από τόσα χρόνια που αναμέναμε τις μεταρρυθμίσεις και μετά από τόσες συγκρούσεις, από τον Ιούλιο του 2015 έχουμε το 3ο πρόγραμμα που λειτουργεί και με μεταρρυθμίσεις που αδιαμφισβήτητα έγιναν, και βλέπουμε ότι αποδίδουν καρπούς… Αυτό πρέπει οι Ευρωπαίοι να το αναγνωρίσουν. Δεν καταλαβαίνω σήμερα πώς είναι δυνατόν να έχουμε μια επιφυλακτική στάση».

Για την πολιτική σταθερότητα στη χώρα μας δηλώνει πως δεν ανησυχεί καθόλου, ενώ αναγνωρίζει την ανάγκη μεγαλύτερης αλληλεγγύης προς την Ελλάδα λόγω της προσφυγικής κρίσης.

 

Δείτε το βίντεο:

Μοσκοβισί: Προτεραιότητα η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, όχι το ΔΝΤ

Η Κομισιόν θεωρεί τον ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα “αποφασιστικό” αλλά προτεραιότητα δεν είναι το θεσμικό πλαίσιο αλλά η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης “το συντομότερο δυνατό”, είπε σε συνέντευξη το Σάββατο στο EurActiv.com στο Νταβός ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί.

Απαντώντας στην ερώτηση εάν είχε την ευκαιρία να μιλήσει στο Νταβός με την Κριστίν Λαγκάρντ σε ό,τι αφορά τη διαφωνία του με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για το ελληνικό πρόγραμμα, ο Γάλλος επίτροπος είπε πως είχαν μια πολύ θετική ανταλλαγή απόψεων και τόνισε πως «θεωρούμε το ΔΝΤ έναν θεσμό με αποφασιστικό ρόλο στο πρόγραμμα». Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε: «Ας είμαστε ρεαλιστές. Η προτεραιότητά μου είναι να μην συζητήσω θεσμικά το πλαίσιο, αλλά να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση».

Εστιάζοντας περαιτέρω στην αξιολόγηση, ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε πως υπάρχουν ακόμα μερικά ζητήματα στο τραπέζι και σημείωσε πως «με κάποιες προσπάθειες και από τις δύο πλευρές θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε γρήγορα στην ολοκλήρωση», υπογραμμίζοντας ότι αυτό ήταν και το μήνυμα της πρόσφατης συνάντησης με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών.

Επίσης, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι «μπορούμε να επιστρέψουμε στη συμφωνία του Δεκεμβρίου και να ξεκλειδώσουμε σύντομα τα μέτρα βραχυπρόθεσμου χρέους, αφού ελήφθησαν από τις ελληνικές αρχές οι δεσμεύσεις για τη δημοσιονομική πορεία το 2017 και το 2018».

Επιπλέον, όσον αφορά την προεδρία Τραμπ και την οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, είπε πως “ξέρουμε ότι θα είναι περισσότερο εθνικιστική, ενδεχομένως θα προωθεί περισσότερο τον προστατευτισμό απ’ ό,τι σήμερα”. Ωστόσο, εξέφρασε την πεποίθηση πως η παγκόσμια οικονομία είναι σε καλύτερη κατάσταση και ότι είναι αρκετά ανθεκτική για να αντιμετωπίσει κάθε πολιτική επιλογή στις ΗΠΑ.

Τέλος, αναφερόμενος στις οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που θα παρουσιαστούν τον Φεβρουάριο, τόνισε πως η αίσθησή του είναι ότι η ανάκαμψη στην ΕΕ κερδίζει έδαφος και επισήμανε πως από τις συναντήσεις που είχε στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός φεύγει πιο αισιόδοξος.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα