Ο Λιβανελί παραιτήθηκε από την UNESCO κατηγορώντας την για υποκρισία

zulfu-livaneli

Ο πρεσβευτής καλής θέλησης της Τουρκίας στην UNESCO, την υπηρεσία του ΟΗΕ για τον πολιτισμό, παραιτήθηκε σήμερα Πέμπτη, κατηγορώντας την για υποκρισία επειδή αγνόησε την καταστροφή μεγάλων τμημάτων ενός χώρου που ανήκει στην παγκόσμια κληρονομιά της ανθρωπότητας στη διάρκεια συγκρούσεων ανάμεσα στον τουρκικό στρατό και μαχητές στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου ζουν κυρίως Κούρδοι.

Με ρωμαϊκά τείχη από βασάλτη να περιβάλλουν ιστορικές κατοικίες, εκκλησίες, συναγωγές και τεμένη, η συνοικία Σουρ της πόλης του Ντιγιάρμπακιρ περιελήφθη τον Ιούλιο του 2015 στον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς του καταρτίζει η UNESCO. Εβδομάδες αργότερα, μια εκεχειρία με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) κατέρρευσε και αναζωπυρώθηκε η ένοπλη εκστρατεία.

Στη Σουρ σημειώθηκαν μερικές από τις σφοδρότερες μάχες και από τον Δεκέμβριο ο στρατός την έχει αποκλείσει από τον υπόλοιπο κόσμο.
«Την ώρα που στη Σουρ καταστρέφεται η ιστορία, η υποκρισία κυριάρχησε στην Παγκόσμια Ανθρωπιστική Διάσκεψη (της Κωνσταντινούπολης)», δήλωσε ο μυθιστοριογράφος, κινηματογραφιστής, συνθέτης και τραγουδιστής ΖουλφούΛιβανελί υποβάλλοντας σήμερα την παραίτησή του από την UNESCO καικατηγορώντας την τουρκική κυβέρνηση ότι παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Το να κάνει κάποιος κήρυγμα για την ειρήνη, ενώ παραμένει σιωπηλός για τέτοιες παραβιάσεις, αντιφάσκει με τα θεμελιώδη ιδεώδη της UNESCO», δήλωσε ο Λιβανελί, ο οποίος κατείχε από το 1996 τη θέση του πρεσβευτή καλής θέλησης για να προωθεί τις αξίες της UNESCO.

Η ανθρωπιστική διάσκεψη κορυφής του ΟΗΕ, η οποία πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη, ήταν η πρώτη του είδους της,προσήλκυσε 55 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων και είχε στόχο να συγκεντρώσει κεφάλαια και να ενισχύσει την πολιτική βούληση για να αντιμετωπισθεί η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, με 130 εκατ. ανθρώπους να έχουν εκτοπισθεί εξαιτίας του πολέμου και των φυσικών καταστροφών.

Μεγάλα τμήματα της Σουρ στις όχθες του Τίγρη, όπου κατοικούσαν άλλοτε 24.000 άνθρωποι ως επί το πλείστον χαμηλού εισοδήματος, οι οποίοι την έχουν τώρα άπαντες εγκαταλείψει, ισοπεδώθηκαν με μπουλντόζες. Ιστορικά μνημεία φέρουν σημάδια από τις μάχες.

Οι τουρκικές αρχές υποσχέθηκαν ότι θα ανοικοδομήσουν τη Σουρ αναγνωρίζοντας την ιστορική σημασία της. Κατηγορούν το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) ότι αποθήκευε όπλα και έκρυβε μαχητές στη Σουρ και ότιπροκάλεσε τον θάνατο 271 ανταρτών και 72 στρατιωτών.
Κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν δηλώσει πως δεκάδες άμαχοι έχασαν επίσης τη ζωή τους στη Σουρ.

Έργα του Λιβανελί έχουν μεταφραστεί σε τουλάχιστον 37 γλώσσες, ενώ είναι επίσης ένας από τους πιο δημοφιλείς τραγουδιστές της Τουρκίας.
Αριστερός στις πεποιθήσεις, διετέλεσε επί τρία χρόνια βουλευτής του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) πριν παραιτηθεί το 2005 διαμαρτυρόμενος για τις «αυταρχικές» πολιτικές του κόμματος.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα