Ο εμπορικός πόλεμος ξεκίνησε:«Η TPP δεν είναι η μόνη μας επιλογή»

Υπογράφοντας την απόσυρση των ΗΠΑ από την Συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού, ο αμερικανός πρόεδρος κρατάει μια προεκλογική του υπόσχεση αλλά θέτει σε κίνδυνο το οικονομικό μέλλον της χώρας, γράφει σήμερα ο αμερικανικός Τύπος.

Τι είναι η συμφωνία ΤΡΡ
Η συνθήκη αυτή, που θεωρήθηκε ως αντίβαρο στην αυξανόμενη επιρροή της Κίνας, υπογράφηκε το 2015 από 12 χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού που αντιπροσωπεύουν το 40% της παγκόσμιας οικονομίας. Ηταν μια πρωτοβουλία του Μπαράκ Ομπάμα. Ωστόσο, δεν είχε τεθεί ακόμη σε εφαρμογή.

«Το είχαμε πει από καιρό» είπε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους που ήταν παρόντες στην τελετή, προσθέτοντας ότι η απόφαση αυτή «είναι ένα καλό πράγμα για τον εργαζόμενο Αμερικανό». Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του είχε χαρακτηρίσει «φρικτή» τη συμφωνία και δεσμεύτηκε ότι οι ΗΠΑ θα αποσύρονταν το συντομότερο δυνατόν από αυτήν.
Στα τέλη του 2016 ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε, εκ των υποστηρικτών της συμφωνίας, είχε αναγνωρίσει ότι χωρίς τη συμμετοχή των ΗΠΑ η εφαρμογή της TPP «δεν έχει νόημα».
Η συνθήκη αυτή είχε υπογραφεί από 12 χώρες: την Αυστραλία, το Μπρουνέι, τον Καναδά, τη Χιλή, την Ιαπωνία, τη Μαλαισία, το Μεξικό, τη Νέα Ζηλανδία, το Περού, τη Σιγκαπούρη, τις ΗΠΑ και το Βιετνάμ.

Καταπέλτης ο αμερικανικός Τύπος
«Πρόκειται για μια κίνηση εξόχως συμβολική», γράφει σήμερα η The Washington Post. «Με αυτή την κίνηση ο αμερικανός πρόεδρος θέλει να δείξει ότι η νέα διοίκηση δεν ξέχασε τις προεκλογικές της υποσχέσεις. Και αυτό γίνεται σε μια στιγμή που η Κίνα και οι άλλες αναδυόμενες οικονομίες ψάχνουν να αυξήσουν το βάρος τους στην παγκόσμια εμπορική ζυγαριά και να επωφεληθούν από την εσωστρέφεια της Αμερικής», γράφει η καθημερινή εφημερίδα της αμερικανικής πρωτεύουσας.

Οι New York Times αφιερώνουν το κεντρικό τους άρθρο στα «πρώτα πυροτεχνήματα του εμπορικού πολέμου του προέδρου Τραμπ», όπως γράφει.
Η 23η Ιανουαρίου υπήρξε μια ημέρα «εκρηκτικής δραστηριότητας», σύμφωνα με την καθημερινή εφημερίδα: ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου προειδοποίησε τις επιχειρήσεις που μεταφέρουν τις υπηρεσίες τους ότι θα υποστούν βαρείς τελωνεικούς φόρους. «Αυτός ο φόρος θα κριθεί πιθανότατα παράνομος από τον αμερικανικό νόμο και παραβιάζει τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί με τρίτες χώρες», υπογραμμίζουν οι The New York Times.
Η ίδια εφημερίδα σημειώνει ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ μοιάζει «να μην αντιλαμβάνεται σε ποιό σημείο αυτή η απόφαση θα μπορούσε να επιδεινώσει την οικονομία της χώρας και τη ζωή εκατομμυρίων Αμερικανών, οι οποίοι θα βρεθούν στην ανεργία, χωρίς να υπολογίσουμε τις κυρώσεις που θα έρθουν από τρίτες χώρες για να τιμωρήσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που παράγονται στις ΗΠΑ».

Οι New York Times καταλήγουν στο εντιτόριαλ λέγοντας ότι λυπούνται γιατί «ο προστατευτισμός που υπερασπίζεται ο Ντόναλντ Τραμπ υποθέτει ότι οι εμπορικές συναλλαγές δεν αποφέρουν ωφέλη. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, οι εμπορικές συναλλαγές επιτρέπουν στους Αμερικανούς να αγοράζουν φθηνότερα προϊόντα ενώ ταυτόχρονα στηρίζουν την ανάπτυξη και την καινοτομία».


Κίνα: «Ο θάνατος του ΤΡΡ είναι ένα υπέροχο νέο»
Η θέλησε του Τραμπ να στείλει στα σκουπίδια το Σύμφωνο εμπορικών συναλλαγών με την Ασία και τις χώρες του Ειρηνικού (ΤΡΡ), το οποίο είχε σχεδιάσει ο Μπαράκ Ομπάμα, ικανοποίησε το Πεκίνο. Στην εφημερίδα Huanqiu Shibao η απόφαση του Τραμπ γελοιοποιείται με κομψότητα και αναφέρεται ότι θα είναι πολύ θετική για την οικονομία της Κίνας. «Ο θάνατος του ΤΡΡ είναι ένα υπέροχο νέο», γράφει χαρακτηριστικά η μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα.

Νέα Ζηλανδία:

Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ δεν ήταν μη αναμενόμενη, αλλά και πάλι απογοήτευσε τη Νέα Ζηλανδία μετά τις προσπάθειες που κατέβαλε για τη διαπραγμάτευση της συμφωνίας, δήλωσε ο Ίνγκλις σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στο κτίριο του κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα υπόλοιπα μέλη της TPP θα συναντηθούν τους επόμενους μήνες για να εξετάσουν τα επόμενα βήματα. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη δήλωση του Τραμπ για τη διαπραγμάτευση διμερών συμφωνιών. Δήλωσε ότι η Νέα Ζηλανδία ανέκαθεν ενδιαφερόταν για στενότερες εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, είτε μέσω συμφωνιών όπως η TPP είτε μέσω διμερών συμφωνιών.

Η Νέα Ζηλανδία θα παραμείνει θετική για το ελεύθερο εμπόριο, δήλωσε ο Ίνγκλις. Τόνισε ότι η Νέα Ζηλανδία δεν αποκλείει άλλες ευκαιρίες πολυμερών και διμερών εμπορικών συμφωνιών.

«Να θυμάστε ότι η TPP δεν είναι η μόνη μας επιλογή», δήλωσε ο Ίνγκλις. «Έχουμε τις συνομιλίες που γίνονται με την ΕΕ, έχουμε τη συμφωνία RCEP (Regional Comprehensive Economic Partnership, Περιφερειακή Συνεκτική Οικονομική Εταιρική Σχέση) στη Νοτιοανατολική Ασία».

Χθες, ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε τρία διατάγματα, δίνοντας εντολή για την αποχώρηση των ΗΠΑ από την TPP. Δήλωσε ότι θα υπάρξει προσέγγιση των άλλων 11 χωρών της TPP προκειμένου να διαπραγματευθούν διμερείς συμφωνίες με τις ΗΠΑ.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα