Ο Δ.Στρατούλης στο Indicator:«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μεταλλαχτεί σε νεομνημονιακό κόμμα»

stroulis«Νεομνημονιακό κόμμα» χαρακτήριζει τον ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Στρατούλης στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Indicator.gr.

Ο τέως υπουργός αναφέρει ότι το κόμμα της Κουμουνδούρου έχει χάσει τον αριστερό ριζοσπαστικό χαρακτήρα του,σημειώνοντας ότι ναι μεν κανείς δεν μπορεί αυθαίρετα να ταυτίζει όλα τα κόμματα,αλλά ο εναπομείνας ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, οι ΑΝΕΛ και το ΠΟΤΑΜΙ αυτή τη στιγμή έχουν ουσιαστικά κοινό προεκλογικό πρόγραμμα,το 3ο μνημόνιο.

Ο βουλευτής Β’ Αθήνας της Λαϊκής Ενότητας, τόνισε ότι το κομβικό λάθος του ΣΥΡΙΖΑ στις διαπραγματεύσεις,ήταν ότι δεν επέλεξε να προωθήσει απέναντι στους εκβιασμούς των δανειστών μια εναλλακτική λύση.

Ο Δ.Στρατούλης,μεταξύ άλλων, εξηγεί ότι οι κυρίαρχες δυνάμεις στη σημερινή γερμανική ευρωζώνη δεν λειτουργούν ούτε ως «σύμμαχοι» ούτε ως «εταίροι», αλλά ως οικονομικοί εκβιαστές και πολιτικοί βιαστές και αυτός είναι ο λόγος που η χώρα θα πρέπει να αξιοποιήσει τις νέες δυνατότητες αμοιβαία επωφελών συνεργασιών με τις αναδυόμενες δυνάμεις των BRICS, τη Λατινική Αμερική και άλλες περιοχές του πλανήτη.

Tέλος,επισημαίνει πως η έξοδος της χώρας από την Νομισματική Ένωση,παρά τις αναπόφευκτες δυσκολίες των πρώτων μηνών, δεν θα προκαλέσει καμία καταστροφή ούτε το τέλος του κόσμου. Αντίθετα,υπογραμμίζει, η ανάκτηση της νομισματικής κυριαρχίας με την έκδοση εθνικού νομίσματος θα προσφέρει την αναγκαία ρευστότητα στην οικονομία.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Δημητρη Στρατούλη στο Indicator:

Ποια είναι η γνώμη σας για την τωρινή αλλά και μελλοντική εικόνα της Ευρώπης; Θεωρείτε ότι η Ελλάδα έχει θέση σε αυτή, και αν ναι, με ποιους όρους και προϋποθέσεις;

Η σημερινή ΕΕ και η ευρωζώνη έχουν ως βασικό στοιχείο την προώθηση νεοφιλελεύθερων αντικοινωνικών πολιτικών σε βάρος των λαών και υπέρ των μεγάλων οικονομικών και τραπεζικών συμφερόντων, καθώς και την απόλυτη ηγεμονία της γερμανικής οικονομικής και πολιτικής ελίτ.

Η ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ, όσον αφορά την ευρωζώνη, αναφέρει στην προγραμματική διακήρυξή της ότι θα πρέπει να φύγουμε από αυτήν, για να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας. Όσον αφορά την ΕΕ, έχουμε πει ότι δεν θέτουμε σήμερα θέμα εξόδου από αυτήν, αλλά αγωνιζόμαστε με τα κοινωνικά κινήματα και τις αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης, για να ηττηθούν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που κυριαρχούν σε αυτήν. Εφόσον και εάν τεθεί θέμα εξόδου από την ΕΕ, αυτό πρέπει να λυθεί με την ψήφο του λαού, δηλαδή με δημοψήφισμα.

Η Ελλάδα έχει εναλλακτική λύση απέναντι στη πολιτική που ασκείται σήμερα στην Ευρώπη;

Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι και μόνη η ακύρωση των μνημονίων, η διαγραφή τουλάχιστον του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και η προώθηση του αναπτυξιακού σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, που είναι οι βασικοί άξονες της εναλλακτικής μας πρότασης, θα προκαλέσουν τη σφοδρή αντίδραση των κυρίαρχων δυνάμεων της ευρωζώνης. Αυτές θα προσπαθήσουν να στραγγαλίσουν το εγχείρημά μας από την πρώτη στιγμή, με βασικό μοχλό τη διακοπή της οικονομικής ρευστότητας στις τράπεζες από την ΕΚΤ, όπως ήδη έκαναν το προηγούμενο εξάμηνο, ακόμη και με την πολύ μετριοπαθέστερη πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.

Επομένως, το ζήτημα της εξόδου από την ευρωζώνη τίθεται στην ημερήσια διάταξη, όχι ως προϊόν κάποιας ιδεολογικής εμμονής αλλά με όρους πολιτικού ρεαλισμού. Η οδυνηρά αποκτημένη πείρα των τελευταίων μηνών απέδειξε ότι οι κυρίαρχες δυνάμεις στη σημερινή γερμανική ευρωζώνη δεν λειτουργούν ούτε ως «σύμμαχοι» ούτε ως «εταίροι» αλλά ως αμείλικτοι δανειστές, οικονομικοί εκβιαστές και πολιτικοί βιαστές. Και δεν διστάζουν να εκδικούνται έναν ολόκληρο λαό με την πιο ανελέητη εκδοχή «συλλογικής τιμωρίας», όταν δεν τους αρέσουν οι αποφάσεις του.

Η ανάκτηση της νομισματικής κυριαρχίας και η καθιέρωση, με νέους, δημοκρατικούς, κοινωνικούς και αναπτυξιακούς όρους, εθνικού νομίσματος, δεν αποτελούν αυτοσκοπό. Είναι ένα από τα αναγκαία εργαλεία για την προώθηση του αντιμνημονιακού φιλολαϊκού προγράμματός μας.

Παρά τις αναπόφευκτες δυσκολίες των πρώτων μηνών, δεν θα προκαλέσει καμία καταστροφή ούτε το τέλος του κόσμου. Αντίθετα, η ανάκτηση της νομισματικής κυριαρχίας με την έκδοση εθνικού νομίσματος θα προσφέρει την αναγκαία ρευστότητα στην οικονομία, χωρίς τους επαχθείς όρους των δανειακών συμβάσεων. Θα βοηθήσει αποφασιστικά στην ενίσχυση των εξαγωγών, στον περιορισμό των εισαγωγών, στην ενδυνάμωση της παραγωγικής βάσης της χώρας και του τουριστικού ρεύματος. Θα ευνοήσει τη δημιουργία θέσεων εργασίας μέσω ενός προγράμματος αναγκαίων δημοσίων παραγωγικών επενδύσεων, αναπτυξιακών πρωτοβουλιών των μεγάλων δημοσίων επιχειρήσεων, στήριξης του κοινωνικού τομέα της οικονομίας καθώς και αποκατάστασης της πίστωσης στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Η κατάργηση των άδικων φορολογικών και άλλων βαρών στα μικρομεσαία εισοδήματα και επιχειρήσεις που επιβάλλουν τα μνημόνια καθώς και η σταδιακή αποκατάσταση των λεηλατημένων λαϊκών και εργατικών εισοδημάτων θα αναζωογονήσει τη ζήτηση, θα ωθήσει την ανάπτυξη και θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της ανεργίας.

Οι Διεθνής συνθήκες επιτρέπουν στην Ελλάδα να πορευτεί,αν χρειαστεί,εκτός Ευρώπης;Δηλαδή έχει τις απαραίτητες οικονομικές και πολιτικές Διεθνείς συμμαχίες προκειμένου να αποδεσμευτεί από την Ευρώπη των μνημονίων;

Η έξοδος από την οικονομική «φυλακή» της ευρωζώνης δεν σημαίνει εθνική «αυτάρκεια» και διεθνή πολιτική απομόνωση, όπως ψευδώς υποστηρίζουν οι αντίπαλοί μας. Αντίθετα, εγκαινιάζοντας έναν άλλο δρόμο ριζοσπαστικών αλλαγών, ο ελληνικός λαός μπορεί να γίνει φάρος ελπίδας για τους άλλους λαούς της Ευρώπης και του κόσμου, να εξασφαλίσει πολύτιμα διεθνή στηρίγματα και συμμαχίες. Ο εναλλακτικός δρόμος που προτείνουμε θα στερήσει την Ελλάδα μόνο από τις σημερινές οικονομικές και πολιτικές αλυσίδες της, που την περιορίζουν στον ρόλο της αποικίας χρέους και του προτεκτοράτου των δανειστών της. Θα απελευθερώσει, όμως, τις δυνατότητές της να αναπτύξει αμοιβαία επωφελείς σχέσεις με όλες τις χώρες που θα σέβονται την κυριαρχία της και την απόφασή της να είναι φιλική προς όλους τους λαούς του κόσμου, χωρίς να είναι δεδομένη για καμία πλανητική ή περιφερειακή υπερδύναμη.

Θεωρούμε ότι είναι αναγκαία για τη χώρα μας μια νέα, ανεξάρτητη, πολυδιάστατη πολιτική διεθνών σχέσεων, στον ενεργειακό, οικονομικό και πολιτικό τομέα. Διεθνών σχέσεων, που δεν θα περιορίζονται αποκλειστικά στα στενά όρια της ΕΕ. Επιδιώκουμε μια ενεργητική πολιτική συνεργασίας στη Μεσόγειο, τα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή. Μια πολιτική που θα αξιοποιεί τις νέες δυνατότητες αμοιβαία επωφελών συνεργασιών με τις αναδυόμενες δυνάμεις των BRICS, τη Λατινική Αμερική και άλλες περιοχές του πλανήτη.

Ποιο ήταν το κομβικό λάθος του ΣΥΡΙΖΑ στις διαπραγματεύσεις;

Το βασικό λάθος της κυβέρνησης, και μάλιστα στρατηγικού χαρακτήρα, ήταν ότι δεν επέλεξε να προωθήσει απέναντι στους εκβιασμούς των δανειστών μια εναλλακτική λύση, που θα αμφισβητούσε και θα συγκρουόταν με την ίδια την ευρωζώνη. Μια λύση που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα έπρεπε από πριν να έχει προετοιμάσει και προβάλει στον ελληνικό λαό, για να έχει τη στήριξή του. Οι δανειστές, όταν αυτό το κατάλαβαν, επέλεξαν να μας αφανίσουν ως λαό και ως χώρα, με την επιβολή του 3ου επονείδιστου μνημονίου και με μια ακόμη πιο ταπεινωτική και ασφυκτική κηδεμονία και εποπτεία.

Θεωρείτε ότι μετά την υπογραφή του μνημονίου ο ΣΥΡΙΖΑ απώλεσε την αριστερή του ταυτότητα;Τον ταυτίζετε πλέον με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ;

Ο εναπομείνας ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη συμφωνία του για το τρίτο μνημόνιο, την ψήφισή του στη Βουλή από κοινού με τα παλιά μνημονιακά κόμματα (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ) και την προεκλογική δέσμευσή του ότι θα το εφαρμόσει, έχει πλέον ακυρώσει το πρόγραμμα που είχε εγκριθεί από το ιδρυτικό συνέδριό του και για το οποίο είχε δεσμευτεί προεκλογικά τον Ιανουάριο του 2015, έχει χάσει τον αριστερό ριζοσπαστικό χαρακτήρα του και έχει μεταλλαχτεί σε ένα άλλο κόμμα, ουσιαστικά νεομνημονιακό. Όλα τα κόμματα έχουν τις διαφορές τους και κανείς δεν μπορεί αυθαίρετα να τα ταυτίζει . Ωστόσο,ο εναπομείνας ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, οι ΑΝΕΛ και το ΠΟΤΑΜΙ αυτή τη στιγμή έχουν ουσιαστικά κοινό προεκλογικό πρόγραμμα. Κι αυτό είναι το 3ο μνημόνιο που από κοινού ψήφισαν και όλοι τους δεσμεύονται προεκλογικά ότι θα εφαρμόσουν.

Τι μήνυμα θα στέλνατε στους ψηφοφόρους εν όψει των εκλογών;

Η ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ζητά την εκλογική στήριξη του λαού και ειδικά της νεολαίας:

  • γιατί έχουμε αποδείξει ότι διαθέτουμε πολιτική συνέπεια, αξιοπιστία και ανιδιοτέλεια. Ο πρώτος πυρήνας που ξεκίνησε τη συγκρότηση της ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ήταν αυτοί και αυτές που, παρ’ ότι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ή ακόμα και υπουργοί, καταψήφισαν το τρίτο μνημόνιο, βάζοντας πάνω από τις βουλευτικές και υπουργικές καρέκλες τις αξίες και τα ιδανικά τους και κυρίως τη συνέπεια με τη βασική προεκλογική προγραμματική δέσμευση του τότε ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση των μνημονίων, με βάση την οποία εκλέχθηκαν,

  • γιατί στηρίζουμε μέχρι τέλους το περήφανο «όχι» του λαού, και ειδικά της νεολαίας, στο δημοψήφισμά της 5ης Ιούλη. Το «όχι» αυτό, παρ’ ότι η παραιτηθείσα κυβέρνηση το μετέτρεψε σε λίγες ημέρες σε ταπεινωτικό «ναι», στην πραγματικότητα παραμένει ζωντανό στη λαϊκή μνήμη, δεν ηττήθηκε και στο τέλος είναι αυτό που θα νικήσει,

  • γιατί η ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ διαθέτει, θα προβάλει και θα προωθήσει μια συγκεκριμένη, ρεαλιστική και εναλλακτική λύση στις καταστροφικές πολιτικές της λιτότητας, η οποία περιλαμβάνει την ακύρωση των μνημονίων, τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, την προώθηση αναπτυξιακού προγράμματος παραγωγικής ανασυγκρότησης, με την αξιοποίηση ως μοχλών ανάπτυξης των ανασυγκροτημένων επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας του δημόσιου τομέα, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, του κοινωνικού τομέα της οικονομίας και μιας εκδημοκρατισμένης δημόσιας διοίκησης,

  • γιατί η ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ θα αγωνιστεί για να μπει ένα τέλος στη λιτότητα, για να στηριχθούν οι μισθοί, οι συντάξεις, οι δημόσιες κοινωνικές δαπάνες και για να σταματήσει η λεηλασία των λαϊκών εισοδημάτων από τις μνημονιακές φορομπηχτικές πολιτικές,

  • γιατί η ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ θα στηρίξει αποφασιστικά τους λαϊκούς αγώνες για τη μη ψήφιση των εφαρμοστικών νόμων του 3ου μνημονίου και για την ακύρωση και των τριών μνημονίων,

  • γιατί η Λαϊκή Ενότητα είναι αποφασισμένη, προκειμένου να εφαρμόσει το πρόγραμμά της, να συγκρουστεί με την Ευρωζώνη, που με εκβιασμούς θα το εμποδίζει, και να προχωρήσει στην έκδοση εθνικού νομίσματος, όχι ως αυτοσκοπό, αλλά, όπως προανέφερα, ως εργαλείο και μέσο για την προώθηση της πολιτικής της.

 Η συνέντευξη δόθηκε στον δημοσιογράφο Μάριο Κοσμόπουλο

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα