Ο Δ.Βίτσας στο Indicator:«Πετύχαμε μια συμφωνία που μπορεί να δώσει προοπτική στην ελληνική κοινωνία»

vitsas-dhmhtrhs-plagia_1_0Την προσπάθεια κάποιων να ξεχάσει ο λαός ότι δόθηκε ένας αγώνας σε συνθήκες οικονομικού πολέμου για να βγει η χώρα από το τέλμα, καταγγέλλει ο Δημήτρης Βίτσας, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο indicator.gr.

Παράλληλα,ο τέως αναπληρωτής υπουργός Άμυνας,αναφέρεται στα θετικά στοιχεία του νέου προγράμματος,λέγοντας ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε μια συμφωνία,που μπορεί να δώσει προοπτική στην ελληνική κοινωνία και την ελληνική οικονομία,θέτοντας ως βασικό στόχο την οικοδόμηση ενός νέου οικονομικού και παραγωγικού μοντέλου.

Ο Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος αυτή τη φορά ηγείται του ψηφοδελτίου στη Β’ Πειραιώς, ξεκαθαρίζει ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ η κυβέρνηση δεν είναι αυτοσκοπός,καθώς,όπως αναφέρει στο indicator.gr, δεν πρόκειται να αυτοαναιρεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στο όνομα της συγκρότησης μιας κυβερνητικής συμμαχίας.

Τέλος,ο κ.Βίτσας αναφέρεται στο μείζον ζήτημα της ανεργίας,παραθέτοντας τους όρους και τις προϋποθέσεις που χρειάζονται για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.


Η συνέντευξη του Δημήτρη Βίτσα στο indicator.gr:

Όλοι παραδέχονται ότι η συμφωνία με τους εταίρους είναι δύσκολη και ενδεχομένως δυσκολότερη από τις προηγούμενες. Θα θέλαμε να μας πείτε αν εκτός από τα υφεσιακά μέτρα, υπάρχουν στοιχεία στο περιεχόμενο της συμφωνίας που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν θετικά. Επίσης, πιστεύετε ότι το “παράλληλο πρόγραμμα” του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να λειτουργήσει σαν αντίβαρο στο νέο σκληρό πρόγραμμα;

Προκειμένου να κατανοήσουμε και να αξιολογήσουμε την συγκεκριμένη συμφωνία θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να εξετάσουμε το περιβάλλον και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες υπήρξε. Κάποιοι θέλουν να ξεχάσει ο λαός πως εμείς δώσαμε έναν αγώνα μέσα σε συνθήκες οικονομικού πολέμου για να βγάλουμε τον ελληνικό λαό από το τέλμα. Ο αγώνας αυτός, της επτάμηνης διαπραγμάτευσης συντάραξε όλη την Ευρώπη. Και ανάγκασε ολόκληρο τον κόσμο να μιλά για την μικρή Ελλάδα που τολμά να σηκώνει κεφάλι στους δανειστές και στη Διεθνή της Ολιγαρχίας. Όλο και περισσότεροι καταλαβαίνουν ότι η πολιτική της λιτότητας δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Πετύχαμε μια συμφωνία, που για πρώτη φορά, μετά από πέντε χρόνια, μπορεί να δώσει προοπτική στην ελληνική κοινωνία και την ελληνική οικονομία. Μια συμφωνία που μειώνει τα πρωτογενή πλεονάσματα για την επόμενη τριετία πάνω από 20 δις ευρώ. Και αυτή η απομείωση δίνει μια ανάσα στην ήδη επιβαρυμένη ελληνική οικονομία. Αντί λοιπόν αυτά τα 20 δις να πάνε στο χρέος θα πέσουν στην ελληνική αγορά. Πετύχαμε μια συμφωνία που θέτει επί τάπητος το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

 Απέναντι σ’ αυτά, οι πολιτικοί μας αντίπαλοι, θολώνουν τα νερά και διαστρεβλώνουν τα πράγματα. Παραβλέπουν συνειδητά ότι τα 86 δισ. που εξασφαλίσαμε από τη νέα Συμφωνία, αποτελούν αναχρηματοδότηση του ελληνικού χρέους και μάλιστα με καλύτερους όρους από όσους θα πετύχαινε ποτέ η ΝΔ, με χαμηλότερα επιτόκια και μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αποπληρωμής, ενώ ταυτόχρονα τα τμήμα των χρημάτων αυτών θα χρησιμοποιηθεί για τη λύση του προβλήματος των κόκκινων δανείων.

 Η μεγαλύτερη πλέον πρόκληση που έχουμε μπροστά μας, αφορά την οικοδόμηση ενός νέου οικονομικού και παραγωγικού μοντέλου. Είναι η μεγάλη πρόκληση για την ανασυγκρότηση της ρημαγμένης ελληνικής οικονομίας. Και είναι εδώ ακριβώς που οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ της Αριστεράς και του παλιού πολιτικού συστήματος γίνονται ακόμη πιο σαφείς και ξεκάθαρες.

 Ξέρουμε ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτές τις εκλογές είναι η αυτοδυναμία. Στο σενάριο όμως που χρειαστεί να σχηματίσει κυβέρνηση με κάποιο άλλο κόμμα, πέραν των ΑΝΕΛ, ποιο θα μπορούσε να είναι αυτό και ποιες είναι  οι “κόκκινες γραμμές” που θέτει για τις μετεκλογικές συνεργασίες;

Η κυβέρνηση για μας δεν είναι αυτοσκοπός αλλά το οχυρό της μάχης για να κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα και την προοπτική για την ανασυγκρότηση της ελληνικής κοινωνίας. Υπηρετούμε το λαό και τα συμφέροντά του. Η αριστερή κυβέρνηση, είναι ένα ισχυρό μετερίζι της μάχης ενάντια στα μεγάλα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα. Το ζητούμενο, λοιπόν, δεν είναι γενικά μια κυβερνητική σταθερότητα που θα αναπαράγει τον φαύλο κύκλο των μνημονιακών πολιτικών.

 Για μας η κυβερνητική σταθερότητα πρέπει να οδηγεί σε ανάκαμψη της κοινωνίας και για να γίνει αυτό πρέπει να ξετυλιχθεί το σύνολο του προγράμματός μας. Ο λεγόμενος μεγάλος συνασπισμός έχει τα όρια του, που είναι η μετατροπή των μνημονιακών πολιτικών σε καθεστώς, ενώ για κάποιους έχει εξ ορισμού ένα και μοναδικό σκοπό, να κάνει πράξη αυτό που ονομάζουν «αριστερή παρένθεση». Άρα, ξεκάθαρα αποκλείεται σε επίπεδο πολιτικό, όπως αποκλείεται στο επίπεδο των ιδεών και αξιών.

 Οι συμμαχίες είναι ευπρόσδεκτες αρκεί να εξυπηρετούν τις ανάγκες της κοινωνίας και όχι τις ανάγκες αυτών που θέλουν να είναι πάνω από την κοινωνία. Εμείς σαν ΣΥΡΙΖΑ έχουμε συγκεκριμένο πρόγραμμα για το πως θα καλυφθούν οι ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας. 

 Πάντως, δεν πρόκειται να αυτοαναιρεθούμε στο όνομα της συγκρότησης μιας συμμαχίας. Μην ξεχνάμε, όμως, ότι μια συμμαχία πρέπει να έχει πρόγραμμα και όρια, διαφορετικά εξελίσσεται σε αυτοσκοπό και υπηρετεί μόνο τη νομή της εξουσίας. Σε κάθε περίπτωση τον οδικό χάρτη της διακυβέρνησης της χώρας θα τον χαράξει η λαϊκή ψήφος στις 20 Σεπτεμβρίου.

 Ένα από τα σημαντικότερα θέματα που απασχολεί την ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα τους νέους, είναι η ανεργία. Θα θέλαμε να μας πείτε ποια είναι τα μέτρα που θα πάρει άμεσα ο ΣΥΡΙΖΑ, εάν είναι το κυβερνών κόμμα, προκειμένου να τονώσει την αγορά εργασίας και να μειωθεί το ποσοστό των ανέργων.

Τον πόνο, τις αγωνίες, τις αναζητήσεις αλλά και την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα της νέας γενιάς, όχι απλά τα αφουγκραζόμαστε, αλλά είναι και δικά μας συναισθήματα, γιατί ζούμε μαζί σε αυτή την κοινωνία. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το πρώτο πρόβλημα για τους νέους και γενικότερα για την ελληνική κοινωνία είναι η ανεργία. Η αύξηση των θέσεων εργασίας είναι προϋπόθεση ζωτικής σημασίας. Δεν μπορούμε να μιλάμε για εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα όσο οι θέσεις εργασίας παραμένουν συρρικνωμένες, όσο απαξιώνεται η ανθρώπινη εργασία. 

Το ζητούμενο είναι να συνεχιστεί η προσπάθεια που θα βγάλει τη χώρα και την ελληνική κοινωνία από τον φαύλο κύκλο των υφεσιακών πολιτικών. Για να γίνει αυτό πρέπει ξεδιπλωθεί πλήρως, το μεγάλο εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή, μετά τη συμφωνία και τη σταθερότητα στα δημοσιονομικά να βάλουμε εμπρός, παράλληλα με την διαπραγμάτευση για το χρέος και τα αντίρροπα μέτρα με τα οποία θα επουλώνουμε πληγές, την εφαρμογή ενός προγράμματος διακυβέρνησης που θα απαντάει στο μείζον θέμα της ανάπτυξης. 

Κυρίως να ενεργοποιήσουμε τις δυνάμεις για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, στοχεύοντας σε νέες θέσεις εργασίας που είναι η βάση για την ανάπτυξη. Η νέα γενιά στήριξε και συνεχίζει να στηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ, όχι στη βάση λογικών του παρελθόντος. Η νέα γενιά δεν προσεγγίζει τον ΣΥΡΙΖΑ με όρους πελατειακού συστήματος και προφανώς δεν κρίνει τον ΣΥΡΙΖΑ και το κυβερνητικό του έργο σε μια τέτοια βάση.

Η νεολαία από τη φύση της είναι βιαστική, αλλά ταυτόχρονα δείχνει και μια ανεπιτήδευτη πολιτική ωριμότητα. Οι πλατιές μάζες της νεολαίας είναι με τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί έχουν πειστεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα της νεολαίας και της κοινωνίας.

Η συνέντευξη δόθηκε στον δημοσιογράφο Μάριο Κοσμόπουλο 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα