Ο δήμαρχος του Λονδίνου θερμός υποστηρικτής του Brexit

london-227602Ο  δήμαρχος του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον αρνήθηκε σήμερα ότι πίσω από την απόφασή του να υποστηρίξει την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, κρύβονται προσωπικές πολιτικές του φιλοδοξίες. Ο Τζόνσον τόνισε ότι η επιλογή του αυτή, στηρίζεται στη “χρυσή ευκαιρία” που έχει η Βρετανία να προχωρήσει αποφασιστικά την υπογραφή των δικών της εμπορικών συμφωνιών με τον υπόλοιπο κόσμο.

Η υποστήριξη του Τζόνσον στο λεγόμενο “Brexit” έχει προκαλέσει εκνευρισμό στον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον και υπογραμμίζει τις βαθιές διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των συντηρητικών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Κατά την άποψη του Τζόνσον, η επιλογή του ρίσκου για τη Βρετανία είναι η παραμονή της εντός της ΕΕ, μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.

Τα σχόλια του, ακολουθούν την προειδοποίηση του Γερμανού υπουργού των Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σύμφωνα με την οποία, ενδεχόμενο “Brexit” θα οδηγήσει σε μακροχρόνιες και επώδυνες διαπραγματεύσεις, που θα καλλιεργήσουν κλίμα ανασφάλειας τόσο για τη βρετανική, όσο και για την ευρωπαϊκή, αλλά και για την παγκόσμια οικονομία.

Καμία οικονομία δεν έχει προηγουμένως εγκαταλείψει την ΕΕ και μια βρετανική αποχώρηση θα στερήσει το ευρωπαϊκό μπλοκ από τη δεύτερη σε μέγεθος οικονομία του, αλλά και από ένα ηγετικό οικονομικό κέντρο. Ο Κάμερον περιγράφει το ενδεχόμενο βρετανικής αποχώρησης ως ένα “αβεβαιο άλμα στο σκοτάδι.”

Από την πλευρά του, ο Τζόνσον υποστηρίζει ότι “θα φύγει ένα μεγάλο βάρος από τις βρετανικές επιχειρήσεις,” ενώ δηλώνει ότι δεν πιστεύει στις απειλές των τραπεζών ότι θα εγκαταλείψουν το Λονδίνο, σε περίπτωση που η βρετανική αποχώρηση από την ΕΕ, καταστεί γεγονός.

“Τα τελευταία χρόνια έχω δηλώσει ξεκάθαρα ότι αν δεν μας δώσουν πραγματικές μεταρρυθμίσεις, θα πρέπει να προετοιμαστούμε για να φύγουμε. Νομίζω ότι τώρα έχουμε μια χρυσή ευκαιρία ν’ απαξιώσουμε ένα κανονονιστικό νομοθετικό βάρος, το οποίο είναι ολοκληρωτικά αντιδημοκρατικό,” τόνισε ο Τζόνσον στη διάρκεια συνέντευξής του, στο BBC.

“Έχουμε μια μοναδική ευκαιρία, η οποία δε θα μας δοθεί ξανά να δημιουργήσουμε μια σειρά από νέες σχέσεις, συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με τις αναπτυγμένες οικονομίες σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ ταυτόχρονα, θα μπορούμε να διατηρήσουμε τα πλεονεκτήματα ελεύθερου εμπορίου, με την ΕΕ,” εξηγεί ο Τζόνσον.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα