Ο. Γεροβασίλη: Δεν αποτελεί θέση της κυβέρνησης το πόρισμα της επιτροπής Σοφών

Το πόρισμα της επιτροπής Σοφών δεν αποτελεί θέση της κυβέρνησης, ξεκαθάρισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, προσθέτοντας ότι δεν αποτελεί το επόμενο ασφαλιστικό σύστημα.

«Δεν μπορώ να σας πω ποια κριτήρια πήρε υπόψη της η συγκεκριμένη επιτροπή. Όμως, μας έχει δώσει χρήσιμα στοιχεία σε αυτή τη συζήτηση. Ήταν γνωστό εξ αρχής ότι μόλις κατατεθεί αυτό το πόρισμα, θα ανοίξει ένας μεγάλος διάλογος με όλους τους κοινωνικούς φορείς ούτως ώστε περίπου στο τέλος Νοεμβρίου να είμαστε σε θέση να έχουμε ένα νομοσχέδιο, το οποίο θα αποτυπώσει την άποψη της κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού.  Να πούμε ότι η μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού είναι περισσότερο από αναγκαία», τόνισε η Όλγα Γεροβασίλη μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Attica.

Σχετικά με τα πόθεν έσχες των υπουργών, υπογράμμισε ότι το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς υπάρχει και με πυροτεχνήματα δεν είναι δυνατόν να αλλάξουν την εικόνα.

«Γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια, πολύ καιρό τώρα, να προσβάλουν ακριβώς το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς.Το ηθικό πλεονέκτημα, αυτοί δεν μπορούν να το ισχυριστούν διότι κυβέρνησαν αυτή τη χώρα σαράντα χρόνια και αποδεδειγμένα έχουν συμβάλει στην διαφθορά. Επομένως προσπαθούν να πουν σήμερα ότι “κοιτάξτε και η Αριστερά είναι μια από τα ίδια”. Αυτό δεν γίνεται πιστευτό», υπογράμμισε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Παράλληλα ανέφερε ότι το πρώτο νομοσχέδιο που θα έρθει μετά την ψήφιση των προαπαιτούμενων μέτρων θα είναι αυτό για τις άδειες των καναλιών. «Δεν μπορεί η δημόσια συχνότητα, που είναι δημόσιο αγαθό, να “κακομεταχειρίζεται” κατ΄ αυτό τον τρόπο. Και βεβαίως αυτό το νομοσχέδιο έρχεται σε μια προσπάθεια να βάλουμε τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και όχι με διάθεση ρεβανσισμού».

Äçëþóåéò ôïõ ðñùèõðïõñãïý ÁëÝîç Ôóßðñá, ìåôÜ ôçí êõâåñíçôéêÞ óýóêåøç ãéá ôçí äéá÷åßñéóç ôùí æçôçìÜôùí ðïõ ó÷åôßæïíôáé ìå ôéò ðñïóöõãéêÝò ñïÝò, óôï ãñáöåßï ôçò áíáðëçñþôñéáò õðïõñãïý ãéá ÈÝìáôá ÌåôáíáóôåõôéêÞò ÐïëéôéêÞò, Ôáóßáò ×ñéóôïäïõëïðïýëïõ, ÐáñáóêåõÞ 7 Áõãïýóôïõ 2015. (EUROKINISSI/ÔÁÔÉÁÍÁ ÌÐÏËÁÑÇ)

Αναλυτικά η συνέντευξη της Όλγας Γεροβασίλη:

ΑΡΓΥΡΟΣ: Καλωσορίζω στο στούντιο την κυρία Όλγα Γεροβασίλη, την κυβερνητική εκπρόσωπο και υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ. Θα ήθελα ένα σχόλιο, δεν ήσασταν στη Βουλή σήμερα εκείνη τη στιγμή.
(Αναφορά στο επεισόδιο που προκάλεσε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Γιάννης Λαγός, ο οποίος χρησιμοποίησε προκλητικές εκφράσεις εναντίον βουλευτών του ΚΚΕ).
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Εκείνη τη στιγμή δεν ήμουν. Ωστόσο, είναι εικόνα ντροπής που προκαλείται από υπόδικους μιας φασιστικής οργάνωσης, που πια έχει αποκαλυφθεί σε όλο το εύρος η δραστηριότητά της και βεβαίως βρίσκεται και σε εξέλιξη η δίκη για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Είναι ντροπή μέσα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο να συμπεριφέρονται κατ’ αυτόν τον τρόπο. Αυτό δεν είναι από τις ευχάριστες στιγμές της Δημοκρατίας και θα πρέπει σιγά-σιγά οι έλληνες πολίτες, αυτοί που -και για λόγους που δεν είναι πολιτικοί ακριβώς- έχουν ψηφίσει Χρυσή Αυγή ως διαμαρτυρία, αρχικά ως αντισυστημική…
ΑΡΓΥΡΟΣ: Γιατί πια νομίζω έχουν κατανοήσει οι περισσότεροι Έλληνες με τι έχουμε να κάνουμε.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: …να κατανοήσουν ότι πρόκειται για ένα μόρφωμα νεοναζιστικό-φασιστικό που συμπεριφέρθηκαν με πρακτικές «μπράβων» μέσα στην Βουλή. Δεν είναι αναληθές αυτό το οποίο ακούστηκε, δεν είναι σκληρή διατύπωση απέναντι στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, είναι μία αλήθεια. Αυτό αντιλαμβανόμαστε ότι δεν είναι ανεκτό από τη Δημοκρατία.
ΑΡΓΥΡΟΣ: Φοβάστε και χειρότερα;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν έχω λόγους να φοβάμαι.
ΑΡΓΥΡΟΣ: Φαίνεται ότι έχουν πια πάρει θάρρος…
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Έχει αντιστάσεις η Δημοκρατία μας.
ΑΡΓΥΡΟΣ: Στην αρχή τους βλέπαμε σχετικά μαζεμένους μέσα στη Βουλή, αλλά φαίνεται έχουν ξεσαλώσει.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν έχουν σταθερή συμπεριφορά. Εξαρτάται από την δραστηριότητά τους και τη δίωξή τους και επιλέγουν πότε θα συμπεριφερθούν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Αυτή είναι η αλήθεια.
ΑΡΓΥΡΟΣ: Είστε της λογικής ότι πρέπει να τους απομονώνουμε, να μην τους βγάζουμε στα κανάλια ή βγαίνοντας τελικά κάνουν κακό στον εαυτό τους, βλέποντας και αυτές τις εικόνες ο κόσμος;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Κοιτάξτε, οι εικόνες δεν κρύβονται. Σας θυμίζω, έχουν βγει εικόνες και στους τηλεοπτικούς δέκτες, από την εποχή που κυνηγούσαν…
ΑΡΓΥΡΟΣ: Και στη Νίκαια, εκεί που οργάνωναν πογκρόμ.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: …πογκρόμ, να υποκαταστήσουν το κράτος, να κάνουν διάφορα πράγματα τα οποία έχουν αναδειχθεί. Είναι άλλο πράγμα ανάδειξη της δραστηριότητάς τους και είναι άλλο το να αναγνωρίζεις ως επίσημο συνομιλητή κάποιον ο οποίος είναι μέλος μιας εγκληματικής οργάνωσης.
ΑΡΓΥΡΟΣ: Πάμε γρήγορα σ’ αυτό με το οποίο θέλαμε κανονικά να ξεκινήσουμε σήμερα την εκπομπή. Έχουμε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Ο κύριος Τσίπρας είπε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικές οι αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν. Την τελευταία φορά δεν τις είχαμε. Μάλιστα, ακόμη και γερμανικές εφημερίδες, διάβαζα χθες, έλεγαν ότι από αυτά που υποτίθεται πως αποφασίστηκαν στην προηγούμενη Σύνοδο πολύ λίγα πράγματα έχουν γίνει και σε σχέση με τη βοήθεια προς την Ελλάδα. Και έχουμε πάρα πολύ έντονη μια προσπάθεια αναβάθμισης -να το πω- του ρόλου της Τουρκίας και πιέσεων προς την Ελλάδα να τα βρούμε, να συνεργαστούμε, να τα μοιράσουμε με την Τουρκία. Αυτό βεβαίως προκαλεί πολλά ερωτηματικά γιατί γίνεται.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Κοιτάξτε, η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια δεν ζεί τις καλύτερες στιγμές της. Έρχεται τώρα ένα νέο καινούργιο γεγονός, όπως είναι αυτά τα τεράστια προσφυγικά ρεύματα προς την Ευρώπη, τα οποία πραγματικά θα δοκιμάσουν τα αντανακλαστικά των Ευρωπαίων και φυσικά και της Ελλάδας. Εμείς ως Έλληνες αντιμετωπίζουμε, επειδή είμαστε χώρα εισόδου, το θέμα πάρα πολλά χρόνια. Η Ευρώπη έκλεινε τα μάτια. Και το πρόβλημα εντοπιζόταν κατά κύριο λόγο στην Ελλάδα, την Ιταλία και έχουμε δει τα τελευταία χρόνια να μετατρέπεται η Μεσόγειος σε ένα νεκροταφείο. Σκηνές τραγικές τις οποίες ζούμε και σήμερα, που δεν συνάδουν με τον πολιτισμό μας και δεν συνάδουν με την ανθρώπινη ύπαρξη. Επομένως, η Ευρώπη οφείλει να αντιμετωπίσει κατάματα το γεγονός. Αλλά όχι μόνο η Ευρώπη. Διότι ξέρετε ότι στ’ αλήθεια σημαντικό είναι το πώς θα το αντιμετωπίζουμε το πώς το διευθετούμε το θέμα. Διότι όταν δεν αντιμετωπίσεις την αιτία προφανώς δεν επιλύεται το ζήτημα.
ΑΡΓΥΡΟΣ: Και το είπε αυτό ο Πρωθυπουργός σήμερα. Είναι και στη Συρία, βεβαίως, ο πόλεμος.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Η αιτία είναι στη Συρία και όχι μόνο. Είναι σε εμπόλεμες ζώνες που τροφοδοτούνται και από διάφορες μεγάλες δυνάμεις.
(Παρεμβάλλεται ρεπορτάζ με τις δηλώσεις που έκαναν οι ηγέτες κατά την άφιξή τους στις Βρυξέλλες).
ΑΡΓΥΡΟΣ: Λέγατε νωρίτερα ότι παλιά θέλανε κάπου να αγνοούν το πρόβλημα «είναι μακριά από εμάς» και όλα αυτά. Έχω την αίσθηση ότι και τώρα αυτό που λένε, από το χοντροκομμένο που λέει ο Ούγγρος Πρωθυπουργός, ο κύριος Όρμπαν, «θα σφραγίσουμε τα σύνορα» μέχρι αυτό που λέει η κυρία Μέρκελ «να δώσουμε κίνητρα για να μείνουν στην Τουρκία οι πρόσφυγες», ουσιαστικά  το ίδιο πράγμα επιδιώκουν. Να κρατήσουν το πρόβλημα όσο γίνεται μακριά τους. Μπορεί να λειτουργήσει αυτό και με τον τρόπο που επιχειρείται να γίνει;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Σας είπα και πριν ότι άλλο οι κινήσεις διευθέτησης- διαχείρισης του προβλήματος και άλλο να το κοιτάξουμε κατάματα και να δούμε την αιτία του. Όπως καταλαβαίνουμε όλοι, όσο υπάρχει η αιτία η οποία προκαλεί τα προσφυγικά κύματα, προφανώς το ζήτημα δεν αντιμετωπίζεται. Και επίσης δεν μπορεί να αντιμετωπίσει η Ευρώπη τις ανθρώπινες ζωές με τρόπο ο οποίος προσβάλλει τα ευρωπαϊκά αισθήματα.
ΑΡΓΥΡΟΣ: Πάντως, και στη Γερμανία ο κύριος Ρέγκλινγκ είπε προχθές να τους δίνουμε αντικίνητρα, να σταματήσουμε το επίδομα των 358 ευρώ, πόσα είναι, για να μην έρχονται. Δηλαδή, οικονομίστικα βλέπουν το θέμα.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Σας θυμίζω ένα επιχείρημα, το οποίο χρησιμοποιήθηκε και στον τόπο μας από τις συντηρητικές δυνάμεις, από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια. Οποιαδήποτε κίνηση να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με αυτούς τους όρους, ως οφείλουμε, λεγόταν «δίνετε λάθος σήματα». Αυτό λέει και η Ευρώπη σήμερα, ότι αν υποδεχθούν τους ανθρώπους, όπως οφείλουν, αυτό ακούγεται ότι είναι «λάθος σήμα» και θα έρθουν και άλλοι μετανάστες. Όμως, οι άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν καμία ελπίδα και οποίοι ρισκάρουν μαζί με τα μωρά τους, με τα παιδιά τους, τις ζωές τους μέσα σε βάρκες που ανατρέπονται και δεν ξέρουν εάν θα φτάσουν στον προορισμό τους, είναι άνθρωποι που τα έχουν χάσει όλα και το τελευταίο που τους απομένει -και το ρισκάρουν- είναι να χάσουν τη ζωή τους. Επομένως, σε μια τέτοια κατάσταση δεν μπορείς να στέκεσαι κατ’ αυτόν τον τρόπο. Αυτοί οι άνθρωποι θα προσπαθήσουν να φτάσουν, αναζητώντας ένα καλύτερο περιβάλλον για να εξασφαλίσουν τη ζωή τους. Αυτό ψάχνουν.
ΑΡΓΥΡΟΣ: Μπορεί ο κύριος Τσίπρας να τους το δώσει να το καταλάβουν απόψε;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Νομίζω, όχι μόνο η Ελλάδα αλλά, υπάρχουν φωνές και στην Ευρώπη. Υπάρχει πάντα μία διαμάχη αντιλήψεων, δεν υπάρχει ένα στρατόπεδο. Είναι αυτό που λέμε, παλεύουμε κι εμείς εκ μέρους μας αλλαγή των συσχετισμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση,  διότι αυτή η Ευρωπαϊκή Ένωση που εμφανίστηκε μπροστά μας και που εκβίασε και τη χώρα μας κατ’ αυτόν τον τρόπο δεν είναι δυνατόν να είναι αποδεκτή. Παρόλα αυτά, ξέρουμε ότι πρέπει να παλέψουμε μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να διατηρηθεί ένα οικοδόμημα, το οποίο θα διατηρηθεί εφόσον δεν υπάρχουν δυνάμεις οι οποίες την αυτοαναιρούν. Αυτό συνειδητοποιείται, νομίζω, κάθε μέρα και περισσότερο. Ας πούμε, η στάση της Ουγγαρίας δεν έγινε αποδεκτή. Ωστόσο, βλέπουμε όσο ανεβαίνουμε βορειότερα να αυξάνονται ακροδεξιές δυνάμεις…
ΑΡΓΥΡΟΣ: Φωνές.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: …ακροδεξιές φωνές και στη Γερμανία. Και η κυρία Μέρκελ αντιμετωπίζει μέσα στο κόμμα της που ακριβώς αντιδρούν με αυτόν τον τρόπο απέναντί της.
ΑΡΓΥΡΟΣ: Δεν ξέρω εάν συναντήθηκε ο κύριος Τσίπρας με την κυρία Μέρκελ.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Έχει μεγάλη σημασία που λέγονται αυτά τα πράγματα και έχει μεγάλη σημασία που λέγονται από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία έχει καταγραφεί ως μία δύναμη που βάζει, που ανοίγει ζητήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την προκαλεί να τα αντιμετωπίσει, να το δει τουλάχιστον. Και σήμερα βλέπετε ότι και ο λόγος των Ευρωπαίων κι αυτός έχει αλλάξει, αλλάζει και εμφανίζεται κατά κύριο λόγο πιο ανθρώπινος. Αυτό είναι ένα βήμα.
ΑΡΓΥΡΟΣ: Να σας ρωτήσω και για την υπόθεση αυτή που απασχολεί τις τελευταίες ημέρες με τον κ. Σταθάκη, είχαμε μια δήλωσή του σήμερα.  Και έχω την αίσθηση ότι επειδή έχουμε και αυτές τις εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία, έχουμε μια ανταλλαγή ανακοινώσεων. Πρέπει να απαντάτε τώρα και στους τέσσερις, δεν ξέρω, έκανε και ο κ. Μητσοτάκης μια δήλωση τώρα τελευταία για το ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Θα πρέπει να αποφασίσουν.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Τι γίνεται τελικά με αυτή την ιστορία;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Τα προβλήματα της Νέα Δημοκρατίας φαίνονται. Αυτή η πολιτική συγκυρία, το λέγαμε και προεκλογικά αυτό, έχει ένα θετικό. Έχουν αποκαλυφθεί τα πάντα. Έχει αποκαλυφθεί όλο το πολιτικό σκηνικό και στη χώρα μας αλλά και στην Ευρώπη. Δεν έμεινε τίποτα κρυφό. Επομένως  όλοι οι πολίτες μπορούν να δουν και να κρίνουν. Το ίδιο συμβαίνει σήμερα και με τη Νέα Δημοκρατία. Αποκαλύπτεται η σαθρή σύσταση, δεν υπάρχει συνεκτική δομή. Και αυτό αποκαλύπτεται σε ένα πόλεμο ο οποίος γίνεται μεταξύ των υποψηφίων, όχι με πολιτικά κριτήρια, όχι ως θα όφειλε ένα κόμμα συντεταγμένο να το κάνει αλλά με αυτό τον τρόπο που βλέπετε. Και σήμερα πραγματικά ήταν εντυπωσιακό….

ΑΡΓΥΡΟΣ: Έβγαζαν ανακοινώσεις. …

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ:  Βγήκε μια ανακοίνωση από τη Νέα Δημοκρατία στην οποία ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης απάντησα και στη συνέχεια είχα απαντήσεις….

ΑΡΓΥΡΟΣ: Η δήλωση που έκανε ο κ. Σταθάκης εσάς σας καλύπτει; Τη θεωρείτε αρκετή, ικανοποιητική;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Πρέπει να πούμε το εξής. Η Επιτροπή του Πόθεν Έσχες είναι μια πολύ σοβαρή Επιτροπή και η οποία αποτελείται κυρίως όχι από πολιτικούς. Συμμετέχει ως πρόεδρος και ένα μέλος από τη συμπολίτευση και την αντιπολίτευση, εκπροσωπούνται δηλαδή τα δύο κόμματα και από εκεί και μετά είναι το δικαστικό σώμα, σε ισχυρή πλειοψηφία. Δεν είναι πολιτική η πλειοψηφία. Ωστόσο και η Νέα Δημοκρατία  εκπροσωπείτε σε αυτή την Επιτροπή. Άρα έχει λόγο-φωνή να μιλήσει και να πάρει τη στάση στα ζητήματα, θεσμικά. Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Το πρόβλημα είναι ότι βγαίνουν φήμες, ακούγονται διάφορα, λένε ποιος να είναι αυτός ο υπουργός, ποιος να είναι ο άλλος. Δεν θα μπορούσε από την πρώτη στιγμή να γίνει αυτή η δήλωση;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Είναι προσωπική του επιλογή και ενδεχομένως… (δεν ακούγεται).

ΑΡΓΥΡΟΣ: Τελικά την κυβέρνηση βλάπτουν όλα αυτά νομίζω, έτσι;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όταν θέλουμε να πετάξουμε τη λάσπη και να τη σκορπίσουμε στον ανεμιστήρα είτε υπάρχουν γεγονότα είτε δεν υπάρχουν, αυτό ξέρετε συμβαίνει και δεν είναι ευχάριστο στην πολιτική ζωή. Εμείς από πλευράς μας δεν το έχουμε κάνει ποτέ. Όταν έχει κάποιος να πει, πάει εκεί που πρέπει να το πει. Η Επιτροπή στην συγκεκριμένη περίπτωση. Υπάρχουν εισαγγελείς όπου πας και το λες ή το σηκώνεις σε ένα δημόσιο διάλογο για να αντιδράσουν αυτοί που πρέπει να αντιδράσουν, που προκειμένου δεν είναι μόνο το πολιτικό σύστημα αλλά είναι και όλο το δικαστικό σώμα κλπ.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Πάντως με το Πόθεν Έσχες υπάρχει ένα ζήτημα, έτσι;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Η Επιτροπή για τον έλεγχο του Πόθεν Έσχες ελέγχει πάρα πολλές υποθέσεις. Πάρα πολλές εξ αυτών δεν έχουν προβλήματα. Εάν υποθέσουμε ότι βγαίνει η Επιτροπή και λέει «ελέγχω τον τάδε και τον τάδε» διότι κάποιος το κατήγγειλε διότι κάπου υπήρχε ένα γραφειοκρατικό ζήτημα ενδεχομένως. Δεν σημαίνει ότι μπορούμε τόσο εύκολα, ανθρώπινες υπολήψεις να τις θίγουμε και να τις διασύρουμε. Οφείλουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί απέναντι στην προστασία και του πολιτικού συστήματος αλλά και του κάθε πολίτη. Επομένως, η Επιτροπή θα κάνει το έργο της και ότι είναι να ελεγχθεί, θα ελεγχθεί και βεβαίως όλα αυτά διαφανώς.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Και για να καταλαβαίνουν και οι τηλεθεατές μας έχουμε ένα απόσπασμα της δήλωσης του κ. Σταθάκη, υπάρχει ένα απόσπασμα, το έχουμε ετοιμάσει, για να καταλαβαίνει και ο κόσμος τι είπε σήμερα ο κ. Σταθάκης σχετικά με τη δήλωση και τη συμπληρωματική που έκανε αργότερα.  (προβολή βίντεο με τη δήλωση του κ. Σταθάκη)

ΑΡΓΥΡΟΣ: Πιστεύετε ότι θα κλείσει με αυτή τη δήλωση το θέμα, για σας;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Νομίζω το θέμα κλείνει. Στο διάλογο που έχει αναπτυχθεί για το θέμα νομίζω ότι καλύπτει. Από εκεί και πέρα η Επιτροπή θα εξετάσει τα στοιχεία και θα αποφανθεί.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Πάντως ξέρετε ότι ο κόσμος με την Αριστερά είναι πολύ προσεκτικός και αυστηρός σ’ αυτά τα θέματα.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Και καλώς. Και καλώς γιατί πραγματικά το ηθικό πλεονέκτημα στην Αριστερά υπάρχει. Το ξέρουν όμως και οι άλλοι. Και όταν λέω οι άλλοι εννοώ οι πολιτικοί μας αντίπαλοι. Γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια, πολύ καιρό τώρα, να προσβάλουν ακριβώς το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Και προεκλογικά το έλεγαν και το ξανά έλεγαν ότι δεν το έχετε και ότι το έχετε χάσει.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Το ηθικό πλεονέκτημα, αυτοί δεν μπορούν να το ισχυριστούν διότι κυβέρνησαν αυτή τη χώρα σαράντα χρόνια και αποδεδειγμένα έχουν συμβάλει στην διαφθορά. Επομένως προσπαθούν να πουν σήμερα ότι “κοιτάξτε και η Αριστερά είναι μια από τα ίδια”. Αυτό δεν γίνεται πιστευτό.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Είναι κακό να φτάνει ο κόσμος να το λέει αυτό. Είναι πολύ κακό νομίζω για το πολιτικό σύστημα να φτάσει ο κόσμος να λέει ότι είναι πραγματικά όλοι ίδιοι.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αν αυτό είναι ένα γεγονός τότε θα είναι κακό για την ίδια την Αριστερά αλλά και για τη χώρα μας και για την πολιτική ζωή βεβαίως και για τις εξελίξεις από εδώ και πέρα. Αυτό όμως δεν συμβαίνει. Το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς υπάρχει και νομίζω ότι με πυροτεχνήματα τέτοιου τύπου δεν είναι δυνατόν να αλλάξουν την εικόνα.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Ένα σχόλιο θα θέλατε να κάνετε για τη Ν.Δ; Είπαμε ότι έχετε να απαντάτε σε τέσσερις.. έχουν ακουστεί πράγματα που δεν ακούγονται  πολλές φορές ούτε μεταξύ πολιτικών αντιπάλων. Δεν ξέρω, αυτό εσάς σας χαροποιεί, σας ικανοποιεί ή θεωρείτε ότι είναι κακό να μην ‘έχετε μια – πώς να το πω- λειτουργική αυτή τη στιγμή αντιπολίτευση;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Θεωρούμε ότι είναι αρνητικό να μην υπάρχει μια λειτουργική αντιπολίτευση, όπως τη χαρακτηρίσατε, μια αντιπολίτευση που μπορεί να συμβάλλει θετικά -διότι είναι χρήσιμος ο αντίλογος, είναι εξαιρετικά χρήσιμος και εμείς τον κάναμε όταν είμαστε αντιπολίτευση- προκειμένου να φτάνουμε στην καλύτερη δυνατή λύση. Επομένως μια σοβαρή αντιπολίτευση συμβάλλει στην πραγματικότητα, συμβάλλει στο τι θα συμβεί σε αυτή τη χωρα. Είναι λοιπόν λυπηρό, δεν έχουν καταλάβει…
ΑΡΓΥΡΟΣ: Ακούγονται και σενάρια διάσπασης αυτές τις ημέρες…
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: …δεν έχουν καταλάβει τι τους συμβαίνει. Είναι λυπηρό και το βλέπω και στο ΠΑΣΟΚ αυτό, δεν το βλέπω μόνο στη ΝΔ. Απλά στη ΝΔ είναι πολύ μεγαλύτερη…
ΑΡΓΥΡΟΣ: Πιο μεγάλο κόμμα…
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Πιο μεγάλο κόμμα και πολλή περισσότερη η ένταση των γεγονότων. Αλλά όταν βλέπουμε ένα κόμμα, ένα ιστορικό κόμμα, το οποίο σήμερα δεν μπορεί να καταλήξει πως θα κάνει εκλογές, δηλαδή δεν μπορεί να κάνει εκλογές με τον κομματικό μηχανισμό, αλλά μαλώνει για το  ποια εταιρία θα το κάνει, μόνο και μόνο από αυτό νομίζω ότι είναι..
ΑΡΓΥΡΟΣ: Δεν είναι και τόσο καλό.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Προφανώς.
ΑΡΓΥΡΟΣ: Επόμενο θέμα: Είχαμε αυτή την επιτροπή Σοφών, όπως λέγεται – δεν ξέρω πόσο σοφοί είναι, αυτό θα μου το πείτε εσείς – που έβγαλε σήμερα αυτό το πόρισμα που περιμέναμε. Έχεα αρκετούς νεωτερισμούς. Έχουμε ετοιμάσει ένα βίντεο, θα το δούμε και θα το σχολιάσετε μετά
.(προβολή βίντεο)
ΑΡΓΥΡΟΣ: Θα γίνουμε Αυστραλία λέτε;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν το βλέπω.
ΑΡΓΥΡΟΣ: Έχετε μια πρώτη εκτίμηση ως κυβέρνηση γι΄ αυτές τις προτάσεις;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Να ξεκαθαρίσουμε το εξής: Αυτή είναι μια πρόταση που δεν αποτελεί τη θέση της κυβέρνησης. Και δεν αποτελεί αυτό που θα είναι το επόμενο ασφαλιστικό μας σύστημα.
ΑΡΓΥΡΟΣ: Λαμβάνει υπόψη αυτά που θέλουν οι δανειστές, σε μεγάλο βαθμό;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν μπορώ να σας πω ποια κριτήρια πήρε υπόψη της η συγκεκριμένη επιτροπή. Όμως, μας έχει δώσει χρήσιμα στοιχεία σε αυτή τη συζήτηση. Ήταν γνωστό εξ αρχής ότι μόλις κατατεθεί αυτό το πόρισμα, θα ανοίξει ένας μεγάλος διάλογος με όλους τους κοινωνικούς φορείς ούτως ώστε περίπου στο τέλος Νοεμβρίου να είμαστε σε θέση να έχουμε ένα νομοσχέδιο, το οποίο θα αποτυπώσει την άποψη της κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού.  Να πούμε ότι η μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού είναι περισσότερο από αναγκαία.
ΑΡΓΥΡΟΣ: Αυτό το λέμε χρόνια και το αναβάλουμε συνέχεια. Όλες οι κυβερνήσεις το ανέβαλαν.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Και όλες οι κυβερνήσεις το ανέβαλαν και όλες οι κυβερνήσεις έκαναν τα πάντα προκειμένου να μην έχουμε βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα. Και σας θυμίζω ειδικά την περίοδο του PSI και  το πως κατέστρεψαν τα αποθεματικά των Ταμείων. Είναι πολύ δύσκολο από κει και μετά, και σε μια περίοδο κρίσης και εκτίναξης της ανεργίας να μπορέσεις να συντηρήσεις τα Ταμεία. Επομένως, ο στόχος είναι να συντηρήσουμε ένα  ασφαλιστικό σύστημα δίκαιο  και για τις επόμενες γενιές. Αυτός είναι ο στόχος. Και εδώ πρέπει να συμβούν μεταρρυθμίσεις που δεν είναι μόνο οικονομικού χαρακτήρα, αλλά είναι και ο τρόπος με τον οποίο γίνεται αναδιανεμητικό αυτό το σύστημα. Έτσι και στην πρόταση υπάρχει η διπλή χρηματοδότηση προς το σύστημα: δηλαδή και από την πλευρά των φορολογικών εσόδων του κράτους αλλά και από την πλευρά  των ασφαλιστικών εισφορών των ασφαλισμένων. Όπως πρέπει να είναι.
ΑΡΓΥΡΟΣ: Πάντως κάποιοι λένε ότι αυτά είναι πολύ light μπροστά σε αυτά που ζητούν οι δανειστές. Οι δανειστές ζητούν ακόμη πιο σκληρά μέτρα. Δεν ξέρω αν ισχύει αυτό, τι γνώμη έχετε.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Το σύστημα το οποίο εμείς ετοιμάζαμε – έτσι κι αλλιώς θα το κάναμε, αυτό είναι ανεξάρτητο από τους δανειστές – αυτό το οποίο συζητάμε σήμερα ,  θα πρόκειται για μια ελληνική πρόταση, ανεξαρτήτως της απόψεως των δανειστών. Βεβαίως είμαστε εντός της επιτροπείας, είναι αντιληπτό, είναι αναγκαστικό. Αλλά ξέρετε; -Είναι πάρα πολύ σημαντικό να μη χάσουμε τον στόχο. Σήμερα έχουμε κάνει μια υποχώρηση. Όταν έχεις υποχωρήσει – για όλα τα ζητήματα στη ζωή, όχι μόνο για τα πολιτικά ζητήματα  και τα μεγάλα ζητήματα της χώρας – δύο δρόμοι υπάρχουν: Ή να κάνεις την υποχώρηση προκειμένου να κερδίσεις τελικά τον στόχο ή να αφομοιωθείς από την υποχώρηση.   αυτό είναι καθοριστικό σημείο. Εμείς, λοιπόν, δεν θα αφομοιωθούμε από την υποχώρηση. Είμαστε εδώ για να προχωρήσουμε χρησιμοποιώντας ένα τακτικό βήμα προς τα πίσω. Αυτό είναι σαφές. Θα συντηρήσουμε το ασφαλιστικό σύστημα. Οφείλουμε να το κάνουμε και θα το συντηρήσουμε με μακράς πνοής διάρκεια, που σήμερα χρειάζονται οι  αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Δηλαδή – το είπε ο κ. Κατρούγκαλος – σε 40 ημέρες πρέπει να λύσουμε τις παθογένειες 40 ετών. Αυτό είναι δύσκολο και ενδεχομένως υπάρχουν και ζητήματα δύσκολα μέσα σε όλο αυτό.
ΑΡΓΥΡΟΣ: Ως δημοσιογράφος θέλω να σας ρωτήσω για τα κανάλια, για τις άδειες, για τις συχνότητες , για τους φόρους που δεν εισέπραξαν.  Μάλιστα σήμερα υπήρξε και μια δίωξη για την κ. Σαββαϊδου, επειδή ακριβώς είχε δώσει αυτή την παράταση στα κανάλια να μην καταβάλουν φόρους στις 12 Ιανουαρίου –αν θυμάμαι καλά- λίγο πριν τις εκλογές. Λέτε και ξαναλέτε ότι φέρνετε το νομοσχέδιο την άλλη εβδομάδα. Ισχύει αυτό;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Είναι το πρώτο νομοσχέδιο που θα έρθει μετά την ψήφιση των προαπαιτούμενων μέτρων.
ΑΡΓΥΡΟΣ: Έχει μεγάλες διαφορές (δεν ακούγεται)
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Έχει τελειώσει η διαβούλευσή του. Οι διαφορές – δεν το έχω δει ολοκληρωμένο – δεν νομίζω ότι είναι σημαντικές. Η βασική του φιλοσοφία είναι αυτή που κατατέθηκε στο σχέδιο που μπήκε στη διαβούλευση. Μικροβελτιώσεις πιθανόν να υπάρχουν. Ξέρετε, είναι στόχος ένα διαφανές τοπίο στα ραδιοτηλεοπτικά. Δεν μπορεί η δημόσια συχνότητα, που είναι δημόσιο αγαθό, να «κακομεταχειρίζεται» κατ΄ αυτό τον τρόπο. Και βεβαίως αυτό το νομοσχέδιο έρχεται σε μια προσπάθεια να βάλουμε τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και όχι με διάθεση ρεβανσισμού, ξέρετε, πρέπει να το πούμε αυτό. Παρόλο που ξέρουμε πάρα πολύ καλά για τη διαπλοκή ..
ΑΡΓΥΡΟΣ: Λένε κάποιοι ότι θέλετε να βάλετε νέους παίκτες στο παιχνίδι, λένε  κάποιοι ότι έχουμε πολλά πανελλαδικά κανάλια που δεν αντέχει η αγορά…
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Θα βάλουμε κανόνες στο παιχνίδι του ελεύθερου ανταγωνισμού, αλλά διαφανώς.
ΑΡΓΥΡΟΣ: Σε πολλά κανάλια υπάρχει αναταραχή…
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Καλώς υπάρχει αναταραχή.
ΑΡΓΥΡΟΣ: και την πληρώνουν οι εργαζόμενοι.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ακριβώς το νομοσχέδιο έρχεται να βάλει τάξη και σε αυτό. Βάζει τάξη στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων. Ξέρουμε ότι σε πάρα πολλά μέσα εργάζονται σε συνθήκες γαλέρας. Και αυτό δεν είναι ανεκτό ούτε από εμάς και φυσικά δεν είναι ανεκτό από τον πολιτισμό μας ως κοινωνία.
ΑΡΓΥΡΟΣ: Από αυτούς τους φόρους που είχατε δημοσιεύσει πριν από μερικούς μήνες, τι χρωστούν τα κανάλια, έχω την πληροφορία ότι κάποιοι έχουν πληρώσει, κάποιοι δεν έχουν πληρώσει. Δεν ξέρω αν έχετε εσείς κάποια συνολικότερη εικόνα και με αυτούς που δεν έχουν πληρώσει τι θα γίνει.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν έχω κάποια εικόνα αυτή τη στιγμή. Ότι συμβαίνει σε κάθε φορολογούμενο, ο οποίος καλείται να πληρώσει και δεν έχει πληρώσει.
ΑΡΓΥΡΟΣ: Νομίζω μόνο ο ΣΚΑΙ έχει καταβάλει αυτά τα 2 εκατομμύρια ..
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν είμαι σε θέση να πω ακριβώς αν κάποιοι ρύθμισαν ή κάποιοι όχι, εν πάση περιπτώσει θα συμβεί ότι προβλέπει ο νόμος για  κάθε Έλληνα φορολογούμενο.
ΑΡΓΥΡΟΣ: Νομίζω ότι είναι ένα θέμα που θα μας απασχολήσει πολύ τις επόμενες ημέρες, έτσι κι αλλιώς,
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Τις επόμενες ημέρες θα είναι στην επικαιρότητα.
ΑΡΓΥΡΟΣ: Να δούμε πως θα αντιδράσουν και τα κανάλια σε όλα αυτά. Ελπίζω να μας τα ξαναπείτε.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ελπίζουμε να μπουν και τα κανάλια σε όλο αυτό με μια διάθεση εξυγίανσης του χώρου, το οποίο πραγματικά είναι προς το συμφέρον όλων.
ΑΡΓΥΡΟΣ: Με ρωτούν με την Τρέμη πως πήγε.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Έχω έναν ρόλο, ως κυβερνητική εκπρόσωπος. Συνομιλώ καθημερινά με όλους τους δημοσιογράφους ανεξαρτήτως των πολιτικών τους πεποιθήσεων και της στάσης τους.  Αυτό είναι κάτι το οποίο θα το κάνω σε όλη τη διάρκεια αυτή διαφανώς ως οφείλω.
ΑΡΓΥΡΟΣ: Σας ευχαριστώ πολύ.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Και εγώ σας ευχαριστώ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα