Ο.Γεροβασίλη:Δεν υπάρχει ενδεχόμενο οικουμενικής ή εκλογών

οια είναι τα χρονοδιαγράμματα για το κλείσιμο της αξιολόγησης;

Τα τεχνικά κλιμάκια βρίσκονται στη χώρα και έχει κατατεθεί ένα πρώτο πλαίσιο για τις επόμενες εβδομάδες κοινά αποδεκτό από όλες τις πλευρές. Σύμφωνα με το πλάνο, μετά την πρώτη συζήτηση των θεσμών με τους αντίστοιχους υπουργούς και την αποχώρησή τους για μία εβδομάδα, στη συνέχεια θα επανέλθουν για μία περίοδο δύο εβδομάδων, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Με λίγα λόγια, οι επαφές αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στο Φεβρουάριο, ούτως ώστε τον επόμενο μήνα να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στο κλείσιμο της αξιολόγησης. Ωστόσο, τα χρονικά πλαίσια εξαρτώνται και από την πορεία της διαπραγμάτευσης τις επόμενες εβδομάδες.

ependhsh 6-2-2016

Τι θα κάνει η κυβέρνηση αν οι εταίροι επιμείνουν ως το τέλος ακόμα και για μειώσεις στις κύριες συντάξεις;

Για μία ακόμη φορά θα αγωνιστούμε για το συμφέρον των Ελλήνων πολιτών και δεν θα είναι περίπατος. Πάμε στους θεσμούς με μία ολοκληρωμένη πρόταση και δεδομένη απόφαση να μην μειωθούν οι κύριες συντάξεις. Σε κάθε διαπραγμάτευση προφανώς προτείνονται εναλλακτικές λύσεις προκειμένου κάθε πλευρά να αποσπάσει το μέγιστο όφελος, αλλά σε καμία περίπτωση δεν ανοίγει τα χαρτιά της εκ των προτέρων. Βρισκόμαστε όμως από πολύ ισχυρότερη θέση πλέον, καθώς και τους στόχους που θέσαμε έχουμε πετύχει και η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε σημαντικά καλύτερη θέση από τις προβλέψεις, τις οποίες είχαμε λάβει ως δεδομένες κλείνοντας τη συμφωνία του καλοκαιριού. Η χρονιά έκλεισε με σχεδόν μηδενική ύφεση, ενώ είναι βάσιμες οι αναπτυξιακές προσδοκίες για το 2016. Και ταμειακά βρισκόμαστε πάνω από τους στόχους, ενώ καταφέραμε να φτάσουμε στην κορυφή απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ από όλες τις χώρες της ΕΕ. Με λίγα λόγια η λειτουργία της οικονομίας σταθεροποιείται ταχύτερα από τα προβλεπόμενα. Αν επιπροσθέτως μπορέσει να επιτευχθεί κοινοβουλευτική και κοινωνική συναίνεση σε βασικές έστω παραμέτρους, κάτι τέτοιο θα ενισχύσει πολλαπλασιαστικά τη διαπραγματευτική μας θέσης.

Aν φανεί ότι δεν υπάρχει διάθεση συνεννόησης με τους εταίρους, θα εξετάζατε το ενδεχόμενο οικουμενικής κυβέρνησης ή ακόμα και τεχνοκρατών;

Το έχω ξεκαθαρίσει και τις προηγούμενες ημέρες. Το επαναλαμβάνω και σήμερα. Ενδεχόμενο οικουμενικής ή εκλογών δεν υπάρχει. Η κυβέρνηση έχει πολύ πρόσφατη εντολή από το εκλογικό σώμα να προχωρήσει στην υλοποίηση της συμφωνίας και παραμένει με επιτυχία εντός των στόχων. Παράλληλα, βρίσκεται συνεχώς σε ανοικτή επικοινωνία τόσο με την κοινοβουλευτική ομάδα, όσο και με τους θεσμικούς φορείς της κοινωνίας. Δεν επιβάλλουμε, δεν διατάσσουμε, όπως οι προκάτοχοί μας. Ακούμε, συνδιαλεγόμαστε και συνδιαμορφώνουμε. Οι εταίροι μας από την άλλη, δεν καταλαβαίνω ποιο λόγο θα είχαν να αρνηθούν τη συνεννόηση. Κανένα απολύτως όφελος δεν υπάρχει για την Ευρώπη να συνεχίζει μία χώρα-μέλος του σκληρού πυρήνα της να βρίσκεται μονίμως σε αβεβαιότητα και αστάθεια. Αν κάποιοι στο εσωτερικό ευελπιστούν στην αποσταθεροποίηση και ονειρεύονται συγκυβερνήσεις, τους καλώ για μία ακόμη φορά να το ξεχάσουν.

-Αρχικά η κυβερνητική γραμμή ήταν ότι οι κινητοποιήσεις βοηθούν τη διαπραγματευτική ισχύ της χώρας. Τώρα πολλά στελέχη σας ισχυρίζονται ότι είναι υποκινούμενες από ακροδεξιές δυνάμεις. Τι από όλα ισχύει και πώς σκέφτεστε να αντιμετωπίσετε τις κλιμακούμενες κινητοποιήσεις;

Δεν έχει αλλάξει τίποτε στην άποψή μας για τις κινητοποιήσεις και τις αντιδράσεις του κόσμου. Είναι λογικό, μετά από μία επίθεση έχουν υποστεί οι Έλληνες από άδικες νεοφιλελεύθερες πολιτικές ιδιαίτερα την τελευταία πενταετία, να εκφράζουν τόσο την κόπωση όσο και την αντίδρασή τους στη λιτότητα. Πιστεύουμε ότι και οι εταίροι κατανοούν ότι περισσότερη πίεση χωρίς προοπτική επιστροφής της οικονομίας σε θετικό πρόσημο δεν συμφέρει κανέναν. Από εκεί και πέρα, το αν έχουν καταφέρει να διεισδύσουν στα απεργιακά μέτωπα διάφορα «επαγγελματικά» στελέχη του δεξιού συνδικαλισμού, ή ακόμη χειρότερα ακροδεξιά στοιχεία της Χρυσής Αυγής, μπορεί να το δει ο καθένας. Κομματικοί επιτήδειοι, οι οποίοι και υπήρξαν ευνοούμενοι του προηγούμενου συστήματος εξουσίας και εξυπηρετούν ατομικά και μικροπολιτικά συμφέροντα. Το κίνημα όμως θεωρώ ότι είναι ώριμο να αποβάλει αυτά τα στοιχεία από το εσωτερικό του. Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη -και να είναι όλοι βέβαιοι πως θα το πράξει- να μην αφήσει τις διαδηλώσεις να γίνουν στείρα αντιπολιτευτική εκτόνωση. Αλλά να ενσωματώσει τις υγιείς φωνές στην προσπάθεια ανακούφισης των μεσαίων και αδυνάμων στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας. Παραμένουμε ανοικτοί σε διάλογο σε όλα τα επίπεδα. Αυτό διαμήνυσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, οι αρμόδιοι Υπουργοί της κυβέρνησης και ο Πρόεδρος της Βουλής. Ένας διάλογος που πρέπει να γίνει τώρα, πριν την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς. Επαναλαμβάνω ότι η εποχή του «αποφασίζουμε και διατάσσουμε» ανήκει στο παρελθόν και μόνο στους τρόπους με τους οποίους οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος επέβαλαν τους σχεδιασμούς της τρόικας. Μέθοδοι διακυβέρνησης ξένες προς εμάς και το πολιτικό DNA της Αριστεράς.

Ποια είναι η θέση της κυβέρνησης για τον εκλογικό νόμο και τι χαρακτήρα θα έχει;

Ως σήμερα, τα συστημικά κόμματα αντιμετώπιζαν καιροσκοπικά τον εκλογικό Νόμο, αλλάζοντάς τον αποκλειστικά με στόχο την παραμονή τους στην εξουσία. Κάπως έτσι φτάσαμε στο σημείο να δίνονται πενήντα έδρες δώρο στο πρώτο κόμμα. Για εμάς η αλλαγή του εκλογικού συστήματος, δεν είναι μια ευκαιρία μικροπολιτικού τακτικισμού αλλά αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των πολιτών στο πολιτικό σύστημα. Κατά συνέπεια, δεν θα πρέπει να προκαλεί επιλεκτικές στρεβλώσεις στην αντιπροσώπευση. Η αλλαγή, λοιπόν, του εκλογικού συστήματος είναι ένα πολύ σοβαρό πολιτικό ζήτημα και αποτέλεσμα ενός γόνιμου και στέρεου διαλόγου. Ενός διαλόγου που πρέπει να διεξαχθεί σε κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ και των κομμάτων. Μόνο έτσι μπορούν να επιτευχθούν οι απαραίτητες συναινέσεις και συγκλίσεις και γι’ αυτό το θέμα.

Θα μπορούσαν πρόσωπα όπως ο Φώτης Κουβέλης, ο Μίμης Ανδρουλάκης να επιστρέψουν ή να συνεργαστούν με τον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει και του συνεδρίου σας;

Δεν έχει συζητηθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Η πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ. Κουβέλη έγινε στα πλαίσια της συμβολής όλων των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας στην προσπάθεια για έξοδο από την κρίση. Η διαμόρφωση πολυεπίπεδων συμμαχιών είναι αποφασιστικής σημασίας, όχι μόνο εντός της χώρας αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η μάχη κατά της λιτότητας, της οπισθοδρόμησης και της ξενοφοβίας είναι διαρκής και θεμελιωδώς ιδεολογική. Σε κάθε περίπτωση, η σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων αποτελεί αναγκαιότητα για την αντιμετώπιση των κρίσιμων εθνικών μαχών.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα