Ο Αλ.Τσίπρας στις Βρυξέλλες με το βλέμμα σε αξιολόγηση και χρέος

550_334_401749Για τις Βρυξέλλες αναχωρεί απόψε ο Αλέξης Τσίπρας ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. την Πέμπτη και την Παρασκευή – Επαφές με Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ και Σουλτς

Συγκεκριμένα,ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλεςτο βράδυ και σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να συναντηθεί, στο περιθώριο της Συνόδου, με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, την Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Πάντως,στις επαφές του πρωθυπουργού αναμένεται να κυριαρχήσουν θέματα σχετικά με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Μιλώντας άλλωστε στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι το κλείσιμο της αξιολόγησης και η έναρξη της συζήτησης για το χρέος και την ποσοτική χαλάρωση.

«Στοχεύουμε να ολοκληρώσουμε άμεσα την δεύτερη αξιολόγηση. Αλλά όπως τηρούμε εμείς τη συμφωνία το ίδιο περιμένουμε και από τους θεσμούς και τους εταίρους μας. Οι ολιγωρίες, η παρέλκυση και οι μεταθέσεις δεν μπορούν και δεν θα γίνουν ανεκτές. Διεκδικούμε άμεσα όσα η Συμφωνία προβλέπει. Ώστε η οικονομία τον επόμενο χρόνο όχι απλά να ανακάμψει αλλά να ξεπεράσει ακόμη και τις σημερινές θετικές προβλέψεις.

Και σε αυτό τον αγώνα δεν είμαστε μόνοι. Έχουμε καταφέρει να οικοδομήσουμε σταθερές συμμαχίες στην Ευρώπη. Με τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Νότου κάναμε ένα ιστορικό βήμα. Όλοι στην Ευρώπη αναγνωρίζουν ότι το ζήτημα του ελληνικού χρέους πρέπει να επιλυθεί.

Ο χρόνος της επίλυσης είναι όμως κρίσιμος. Είναι μέρος της στρατηγικής για την έξοδο από τη κρίση. Η εταίροι μας στην Ευρώπη έχουν μέχρι σήμερα αντιμετωπίσει τις κρίσεις με μεγάλη αμηχανία και καθυστέρηση. Too little too late. Τις επιπτώσεις τις βιώνουμε όλοι. Η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε δραματικά αδιέξοδα. Η τακτική, λοιπόν, της διαρκούς μετάθεσης δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Οι συμφωνίες είναι για να τηρούνται. Διαφορετικά δεν υπάρχουν συμφωνίες μεταξύ εταίρων αλλά διευθετήσεις υποταγής» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. υπογραμμίζοντας πως «η καθυστέρηση συγκεκριμενοποίησης των απαραίτητων μέτρων για την ελάφρυνση χρέους καθώς και της ένταξης και της Ελλάδας στη ποσοτική χαλάρωση, της χώρας που το έχει ανάγκη περισσότερο από κάθε άλλη, δεν έχει καμιά δικαιολογία. Ο Ελληνικός λαός έχει υποφέρει. Δικαιούται ανταμοιβή και δικαίωση».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα