Α.Τσίπρας:«Χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη και περισσότερη αλληλεγγύη»(Video)

tsiprasdavosΟ Έλληνας πρωθυπουργός συμμετείχε στη συζήτηση «Το μέλλον της Ευρώπης» στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός,στο ίδιο τραπέζι βρέθηκαν,ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε  ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μανουέλ Βάλς, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μάρκ Ρούτε, ο Ρόμπιν Νίμπλετ, διευθυντής του Βασιλικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, και η Έμμα Μαρσεγκάλια.

Ο Αλέξης Τσίπρας  ανέφερε  ότι η Ελλάδα έχει καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για τη μεταρρύθμιση της οικονομίας της, τα τελευταία χρόνια, με μια πρωτοφανή ύφεση.

“Χάσαμε το 25% του ΑΕΠ μας, και η ανεργία εκτινάχθηκε στα ύψη”,είπε ο κ.Τσίπρας.Στη συνέχεια εμμέσως επέκρινε την προσέγγιση της Ευρώπης σε σχέση με την Ελλάδα, λέγοντας:
“Η Ελλάδα χρειάζεται σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι δίπλα σε έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, πρέπει να υπάρχει και ανάπτυξη”δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
“Η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει τη διαφθορά και να τονώσει τις επενδύσεις” συνέχισε.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι απαιτείται περισσότερη αλληλεγγύη, σημειώνοντας ότι “χρειαζόμαστε μια συντονισμένη στρατηγική για την ανάπτυξη, και η Ευρώπη πρέπει να βοηθήσει να μειωθούν οι ανισότητες μεταξύ Βορρά και Νότου”.

“Χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη και περισσότερη αλληλεγγύη”.

Όσον αφορά το προσφυγικό ζήτημα ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι όλες οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να μοιραστούν το βάρος της κρίσης των προσφύγων.

Ντροπή για τον κοινό ευρωπαϊκό μας πολιτισμό οι καθημερινοί θάνατοι στο Αιγαίο, σημείωσε,και πρόσθεσε ότι είναι  απαραίτητο να υπάρξει αξιόπιστος μηχανισμός μετεγκατάστασης των προσφύγων σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Στη συνέχεια και όταν πήρε το λόγο ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απάντησε στον κ.Τσίπρα, λέγοντας ότι δεν διαφωνεί στο ότι η Ευρώπη θα πρέπει να βοηθήσει τις χώρες που το έχουν ανάγκη, συμπληρώνοντας ωστόσο, ότι η Ευρώπη πρέπει επίσης να είναι ανταγωνιστική.

“Η Γερμανία έχει τα δικά της προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων των δημογραφικών (γήρανση του πληθυσμού της)”είπε ο κ.Σόιμπλε.

“Αν θέλουμε να καταστήσουμε την Ευρώπη πιο ισχυρή, τότε θα πρέπει να εφαρμόσουμε ό, τι έχουμε συμφωνήσει για την εφαρμογή της”,συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια ο Γερμανός υπουργός εξέφρασε τη θέση του Βερολίνου πως η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό είναι απαραίτητη επανέλαβε ο γερμανός ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λέγοντας πως στην αντίθεση περίπτωση θα ήταν σαν «να πήγαινα στη γερμανική Βουλή για το πρόγραμμα κρατώντας αναμμένο δυναμίτη».

Ο Β.Σόιμπλε ανέφερε πως στόχος για όλη την Ευρώπη πρέπει να είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας κάθε κράτους-μέλους, λέγοντας πως «πρέπει να τηρούνται και να εφαρμόζονται τα συμφωνηθέντα».

Όσον αφορά την παρουσία του ΔΝΤ στα δύο πρόγραμματα, ο Β.Σόιμπλε ανέφερε ότι αρχικά, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δεν ήταν υπέρ της συμμετοχής του ΔΝΤ «όμως η καγκελαρία ήταν και στο τέλος είχε δίκιο» είπε. Και είπε με νόημα: «Έτσι είναι πάντα, οι υπουργοί Οικονομικών έχουν άδικο κι οι αρχηγοί κρατών δίκιο».

Αίσθηση πάντως προκάλεσε ο Γερμανός υπουργός όταν μιλώντας για την “εφαρμογή των συμφωνηθέντων” είπε «Είναι η εφαρμογή, ηλίθιε» παραφράζοντας γνωστή ρήση.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα